Како са БиХ пасошима у Шенген од новембра

19.09.2024. 14:35
0
ИЗВОР: rtrs.tv

Од 10. новембра ступа на снагу нови систем уласка у Eвропску унију и Шенген за грађане држава које нису дио европске/шенгенске породице, па тако и за носиоце БиХ пасоша.

Осим већ устаљене пасошке контроле, узимаће се отисци најмање четири прста, те фотографисати сваки путник.

Ради се о ступању на снагу ЕЕС система, установљеног у новембру 2017. године.

Увођењем ЕЕС-а наставља се скенирање путних докумената, али престаје уношење печата у пасоше, те се очекује да ће узимање отисака и фотографисање продужити чекање у колонама.

На аеродромима ће провјере бити вршене по слијетању, а државе чланице су омогућиле узимање биометријских података и провјере и прије граничних кућица, док путници чекају у реду, како би се омогућила боља проточност.

ЕЕС систем је успостављен како би базе чланица ЕУ биле повезаније, како би се спријечио боравак дужи од 90 дана у периоду од шест мјесеци, али и отежао криминалцима или терористима улазак у ЕУ с лажним пасошима.

ЕТИАС неће дозвољавати групно аплицирање, а од путника се могу тражити и детаљи као што су потврда о резервацији хотела и о запослењу.

Али, ни ово није све. За идуће љето је најављено провођење и Европског система путних информација и ауторизације (ЕТИАС).

Он ће подразумијевати да путници из земаља које имају безвизни режим с Европском унијом морају путем интернета аплицирати за дозволу за улазак, уз плаћања таксе од седам еура банковном картицом.

ЕТИАС ће захтијевати и да, прије путовања, држављани око 60 земаља попуне формулар, у који ће, при првом испуњавању, унијети личне податке (е-маил, број телефона, те детаље о путној исправи, образовању, запослењу, као и појединости о планираном путовању и боравку у земљи ЕУ).

Биће, такође, тражене и појединости о кривичним осудама, ранијим путовањима у ратне зоне или зоне сукоба, те информације о евентуалном протјеривању из неке државе.

Таксе од седам евра биће ослобођени млађи од 18 и старији од 70 година, те супружници/регистровани партнери и дјеца држављана ЕУ и земаља шенгенског система, као и дјеца супружника/партнера који долазе изван ЕУ, али и они који су у транзиту преко неког европског аеродрома.

Изузеци

ЕТИАС дозвола ће вриједити три године или до замјене путне исправе којом је аплицирано за улазак.

ЕТИАС формулар неће морати попуњавати особе које имају валидну визу – студентску, радну или слично или боравишну дозволу у некој земљи Уније, као ни особе које живе уз границу и посједују пограничне пропуснице.

Изузетак ће бити и одлазак на лијечење у случају животне угрожености подноситеља или сродника, те одлазак на сахрану члана породице или обавезе појављивања пред судом.

Коментари 0
Повезане вијести
Кандидатимa треба више километара на магистрали Кандидатимa треба више километара на магистрали
Просјечна плата у сусједној земљи скоро двоструко већа него код нас Просјечна плата у сусједној земљи скоро двоструко већа него код нас
Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    3h 41m
    0
  • Слани мафини
    13h 2m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    14h 57m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    12h 51m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    7h 20m
    0