Катић: НАТО бомбардовање је највећи злочин над једним народом

31.08.2023. 15:33
0
ИЗВОР: srna.rs

НАТО бомбардовање Лукавице и околине прије 28 година било је најтежи период у историји српског народа на овом простору и највећи злочин почињен над једним народом од војне силе која је требала представљати сигурност, стабилност и безбједност, рекао је Срни начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић.

- Током двоседмичног пакла, најмоћнија технологија свијета, са најсавременијим оружјем које постоји, обрушила се на наш народ и готово сравнила са земљом Хаџиће, Лукавицу, Јахорину, Хан Пијесак - нагласио је Катић.

Он је подсјетио да су Срби на овим просторима прошли голготу чије посљедице се и данас осјете и душевно и здравствено.

Катић је навео да су агресори бомбардовали болнице у Блажују, на Палама, у Касиндолу, амбуланту у Лукавици.

- У том паклу у двије седмице пало је више од 1.000 бомби и у њима 100 тона експлозива - рекао је Катић и додао да су тада убијени и рањени бројни Срби, сва имовина је уништена, а све што су људи генерацијама градили постало пепео.

Катић је нагласио да ће Република Српска и њен народ још дуго трпјети посљедице овог злочина, али неће никад заборавити, нити опростити.

- Нека им суди Бог за сва недјела, а нама нека да снаге да се изнесемо с истим деструктивним намјерама и данас, усмјереним ка свему што је српско и православно. Сложни, до истине и правде! - поручио је Катић.

У Републици Српској се 9. септембра обиљежава Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања, које су снаге Алијансе извршиле од 30. августа до 14. септембра 1995. године на територији БиХ без одобрења Савјета безбједности УН.

Током НАТО операције "Намјерна сила" погинуло је 46, а рањено најмање 98 припадника Војске Републике Српске, те пет припадника радне обавезе, подаци су Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица. У НАТО бомбардовању Републике Српске погинуло је најмање седам цивила, док је најмање 21 цивил рањен.

Снаге НАТО-а бациле су на Републику Српску укупно 1.026 бомби, међу којима је 13 крстарећих ракета типа "томахавк", док је укупна тежина баченог експлозива износила око 10.000 тона.

Званичан разлог за бомбардовање Републике Српске било је гранатирање сарајевске пијаце Маркале 28. августа 1995. године, када је Унпрофор без доказа одмах за то оптужио Војску Републике Српске.

Иницијатива за обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања покренута је у Андрићграду 26. августа 2018. године на приједлог Новинске агенције Републике Српске – СРНА.

Коментари 0
Повезане вијести
Прије 25 година НАТО убио 60 путника „Ниш експреса“ Прије 25 година НАТО убио 60 путника „Ниш експреса“
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    2h 19m
    9
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    22h 28m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    23h 33m
    4
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    1h 3m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    17h 16m
    0