Казани - злочин без казне и доказ етнички мотивисаног правосуђа БиХ

28.10.2023. 19:59
0
ИЗВОР: srna.rs

За злочине над Србима на Казанима и многим другим мјестима у Сарајеву нису одговарали ни налогодавци, ни извршиоци, што јасно говори о томе да је правосуђе БиХ етнички мотивисано и у функцији политичког Сарајева, оцијенио је предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.

- Без обзира на наведне чињенице, бошњачки политичари упорно понављају више од три деценије најбезочније лажи о српској агресији и опсади Сарајева - навео је Линта.

Он је подсјетио да се навршило 30 година од монструозних злочина над сарајевским Србима које су припадници такозване Армије БиХ убијали, а затим бацали у јаму на Казанима на обронцима Требевића, саопштено је из Савеза Срба из региона.

- Наша велика обавеза је да гајимо сјећање на невино страдале Србе на Казанима изнад Сарајева - поручио је Линта.

Он је истакао да су сарајевски Срби страдали на многим локацијама, а не само на локалитету Казана, те да је број убијених сигурно знатно већи јер су страдале цијеле породице и нема ко да их тражи.

Према извјештају Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године, убијено је око 3.000 српских цивила, а 1.700 их је тешко рањено.

Од 2.907 убијених цивила 714 или 25 одсто убијено је на кућном прагу. До данас нису пронађени посмртни остаци око 260 убијених.

Према налазима Комисије, у Сарајеву је било 211 логора и мјеста заточења Срба у којима су убијани или су мучени на најсвирепије начине искључиво због своје националне припадности.

Прошло је 30 година од свирепих злочина над сарајевским Србима које су припадници такозване Армије БиХ убијали, а затим бацали у јаму на Казанима на обронцима Требевића изнад Сарајева.Званично је из неприступачне јаме извучено 29 лешева, а сумња се да је број жртава већи јер су убијени цивили посипани кречом и постоји неколико слојева који никада нису ископани.

Сумња се да је у јаме на Требевићу од 1992. до 1995. године бачено више од 100 тијела убијених Срба из Сарајева.

Србе су убијали припадници 10. брдске бригаде такозване Армије БиХ којом је командовао предратни сарајевски криминалац Мушан Топаловић звани Цацо.

Коментари 0
Повезане вијести
Ни након 29 година нема казне за масакр у Медарима Ни након 29 година нема казне за масакр у Медарима
Да ли се у резолуцији помиње одсијецање српских глава? Да ли се у резолуцији помиње одсијецање српских глава?
Обиљежавање 32 године од злочина у Сијековцу Обиљежавање 32 године од злочина у Сијековцу
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    11h 10m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    10h 6m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    23h 35m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    10h 10m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    7h 3m
    0