КФОР распоредио снаге на сјеверу КиМ, полиција у Звечану бацила сузавац

29.05.2023. 08:40
0
ИЗВОР: srna.rs

Косовска полиција јутрос је бацила сузавац на запослене у локалној самоуправи у Звечану који су покушали да уђу у зграду, након што су их пропустили припадници Кфора.

Припадници Кфора су у све четири општине на сјеверу Косова и Метохије - Лепосавићу, Звечану, Зубином Потоку и Косовској Митровици, опремљени дугим цијевима и опремом за разбијање демонстрација.

Истовремено су у повећаном присуству и припадници РОСУ јединица које су запосјеле све прилазне путеве општинским зградама не дозвољавајући радницима српских општина које смјештене у том објектима да уђу на своја радна мјеста.

РОСУ је око објеката поставио бодљикаву жицу иза које су са дугим цијевима.

Бивши предсједник општине Звечан Драгиша Миловић је у разговору са припадницима Кфора затражио да се РОСУ повуче и омогући улазак радницима на радна мјеста.

Миловић је истакао да јутрос око 1.000 ученика и студената из ове општине неће похађати наставу јер су и они и родитељи узнемирени.

Он је позвао грађане да на РОСУ јединицу не баце ни један камичак јер раде посао који им је неко другу наредио.

У Лепосавићу је предсједник привременог органа Зоран Тодић затражио повлачење безбједносних снага али је добио одговор "жао нам је".

Кфор је први пут послије више година распоредио снаге и опрему за разбијање демонстрација и на прилазу сјеверном дијелу Косовске Митровице у Бошњачкој махали гдје се налази зграда општине у којој од прије десет дана несметано ради нелегални предсједник Ердан Атић.

На магистраним путевима који Косовску Митровицу повезују са општинама на сјеверу налази се велики број припадника косовске полиције која контролише путнике и возила.

Очекује се да сјеверне општине посјети Командант Кфора Микеле Ристућа који би требало да се састане са руководством Српске листе.

Након покушаја грађана са сјевера Косова и Метохије у петак, 26. маја, да спријече полицију да уђе у општинске просторије у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу, дошло је до сукоба у којима је полиција употријебила сузавац, димне и шок бомбе.

Повријеђено је више Срба, а косовска полиција је ушла у општинске зграде и у њих увела нелегалне албанске градоначелнике.

Коментари 0
Повезане вијести
Ухапшен још један Србин са Космета Ухапшен још један Србин са Космета
Хаос у школи: Бачен сузавац, више од 30 ђака у болници! Хаос у школи: Бачен сузавац, више од 30 ђака у болници!
"Те ноћи горело је Косово поље, горела сам ја, горела је моја душа" "Те ноћи горело је Косово поље, горела сам ја, горела је моја душа"
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    9h 40m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    19h 58m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    20h 4m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    20h 2m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    18h 53m
    0