Кон: Ако проценат заражених пређе два одсто, поново рестриктивне мјере

17.05.2020. 21:07
0
ИЗВОР: srpskainfo

На Ђурђевдан, 6. маја, Скупштина Србије изгласала је укидање ванредног стања које је било на снази од 15. марта. Тада су сви одахнули, иако су епидемиолози јасно упозоравали да битка против корона вируса није готова и да се не смије опуштати. Од постепеног пада броја заражених првих дана по укидању ванредног стања, данас је регистровано готово двоструко више позитивних на корона вирус него јуче.

Број заражених након укидања ванредног стања полако је падао, уз повремена блага повећања, што је свима улило наду да се ближи крај епидемије.

Епидемиолози и стручна јавност су упозоравали грађане да укидање ванредног стања не значи и укидање ванредних мјера. Данашњи резултати показују да њихови апели ипак нису уродили плодом.

Након што је јуче регистрован најнижи проценат броја заражених у односу на број тестираних, од 6.076 узорака позитивно је било 58, данас је дошло до наглог скока броја инфицираних.

Најновији резултати показују да је на корона вирус позитивно још 114 особа, што је готово двоструко више него јуче.

Највећи удио у броју заражених данас су позитивни случајеви из Врања, које је регистровано као ново жариште. Од јуче су у поново отворену ковид болницу примљена 52 пацијента.

Проценат заражених у односу на број тестираних данас је 1,75.

Епидемиолози су раније најавили да би, уколико у наредних седам дана порасте број заражених, поново могле да се уведу рестриктивне мјере.

Како је рекао епидемиолог Предраг Кон за РТС, ако би се број заражених повећао изнад два или чак и три одсто тестираних, онда би то постало нужно.

– Ми не смијемо дозволити да поново крене пораст – рекао је тада Кон.

Коментари 0
Повезане вијести
Европа се диви младој Српкињи – „Звијезда у успону“ Европа се диви младој Српкињи – „Звијезда у успону“
Даном сјећања на жртве масовних убистава проглашени 3. и 4. мај Даном сјећања на жртве масовних убистава проглашени 3. и 4. мај
Дјечак пао кроз прозор основне школе Дјечак пао кроз прозор основне школе
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    10h 47m
    0
  • Слани мафини
    20h 8m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    22h 3m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    19h 57m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    14h 26m
    3