Кон: Нереално је планирати дочек Нове године

10.12.2020. 22:00
0
ИЗВОР: Tanjug

Епидемиолог Предраг Кон рекао је данас да је нереално очекивати да ће вирус корона нестати до Нове године и да је зато нереално планирати дочек, а да ће се о мјерама за предстојеће празнике разговарати сутра на сједници Кризног штаба.

- Људи желе да овога свега нема и то разумијем, али га има и није реално да ће нестати до Нове године и није реално планирати дочек и очекивати да буде без мјера. Мјере ће највероватније постојати, да ли ће бити исте или чак ригорозније, видјећемо сутра - истакао је Кон за РТС.

Он истиче и да нашим животима не управља Кризни штаб, већ вирус корона и указује да би најпаметније било да сви у својим домаћинствима прославе славе и празнике.

Очигледно је, каже, да је вирус имао велики потенцијал, али и да су мјере дале неки резултат.

- Не бисмо имали ово заравњење. Мјере су дале неки резултат, али је све то спекулација. Док не видимо јасан пад дотле само можемо да се надамо - истакао је Кон.

Он каже и да су мјере које су предузете на граници најригорознијих и да је од тога ригорозније само ванредно стање и полцијски час и оцјењује да сутрашњи састанак неће ништа да промијени.

- Све мјере су на снази, само треба да се поштују и питање је ригорозног контролисања и санкционисања. Нема ништа више, све је учињено у том правцу и то сад треба спровести - рекао је Кон.

Наводи и да је медицински дио Кризног штаба потпуно јасно дао приједлог гдје се укључује ПЦР тестирање и карантин о чему ће сутра бити ријечи.

- Строга контрола спровођења мјера је друга ствар. Има и продужења мјера, о томе нећу причати, колико дуго и зашто - истакао је Кон.

Упозорава и да ако неко игнорише све ово што се дешава и затвора очи и организује прославе и славља озбиљно крши закон.

- Та промјена да се то квалификује другачије, да је то кривично дјело није у рукама Кризног штаба - закључује Кон.

Он је у Београдској хроници рекао да што се тиче градског превоза ишло се са тим да се смањи густина у превозу на половину и да се повећа број аутобуса.

Каже да је свакако већи ризик ако је аутобус пун и људи немају дистанцу од најмање метар и по.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Источно Сарајево слави 32. рођендан Републике Српске Источно Сарајево слави 32. рођендан Републике Српске
Широм Српске дочекана Нова година Широм Српске дочекана Нова година
Линта: Забранити Хрватској да слави што је побила и протјерала Србе Линта: Забранити Хрватској да слави што је побила и протјерала Србе
Најчитаније
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    20h 8m
    13
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    3h 3m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    7h 8m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    7h 12m
    2
  • Преминула Вера Гргић
    2h 19m
    0