Конкурс за нове српске ријечи: Зрчак, демонокрнтија, несвој, чежњиште…

06.08.2023. 21:31
0
ИЗВОР: n1info.ba

Како вам звучи да уместо “бот” кажете “несвој”, направите “зрчак” умјесто “селфија” или да користите “сунцокрем” са заштитним фактором?

То су само неки од приједлога који су стигли на такмичење за најбољу нову српску ријеч коју је организовао сајт “Мала библиотека” из Лондона.

Такмичење је почело у мају ове године и траје до 15. септембра, а може да учествује свако ко жели, тако што ће послати свој приједлог.

Уредник странице Вељко Жижић рекао је да су до сада добили предлоге око 150 такмичара. Према правилима, сваком такмичару је дозвољено да пошаље до пет ријечи.

– Често добијемо и по пет ријечи по такмичару, али је просјек по такмичару ипак мало мањи. Укупно, до сада нам је стигло око 300 ријечи, чиме смо веома задовољни – рекао је Жижић за портал Н1.

Приједлози, како каже, пристижу из цијеле бивше Југославије, наравно, највише ријечи из Србије, потом Републике Српске и Црне Горе. Из свијета ријечи пристижу из више европских земаља, Британије, Њемачке, Швајцарске, потом из Канаде, САД и Аустралије.

– Ријечи нам стижу од писаца, новинара, али прије свега и највише од љубитеља језика. Ријечи долазе и од родитеља и од дјеце. Долазе претходно промишљене ријечи, гдје су њихови ствараоци одраније тражили замјену за туђицу која им се не допада. Стижу и ријечи које су смишљене посебно за такмичење – истиче Вељко Жижић.

Осим тога, како додаје, стигле су и ријечи које су дјеца већ раније смислила, из неког сасвим изненадног повода, гдје њихове породице радосно већ користе ту ријеч у својој средини. Долазе и оне које су створене у свакодневном необавезном разговору између пријатеља.

– Свакако, надамо се да ће лијепи приједлози наставити да пристижу. Све лијепе поруке и предлози су нам веома драгоцјени. Такмичење је отворено све до 15. септембра. Такмичење нуди и вриједне награде, а то су 600 евра за прву, 400 евра за другу и 200 евра за трећу награду – рекао је Жижић.

Најзанимљивије нове ријечи

Смотуљак – Замјена за “wrap“, ријеч која се често може наћи код достављача хране. Како Жижић објашњава, ријеч је о производу за који нико није сигуран како се изговара: “рап“, “реп“, “врап“, “вреп“. Свакако, неозбиљно је имати у српском именицу која се пише са “w“.

Популица – Замјена за “bestseller“, обично за књигу која је веома читана па је приједлог именица женског рода која ће уједно бити и слатка.

Самоглас – Приједлог замјене за “podcast“. Ова ријеч би била збир ријечи за “само“ и “глас“, што би одражава звук гдје говорник сам изражава своје мисли.

Чежњиште – Значење је мјесто, стварно или пренесено, у простору или у души, које надахњује, подстиче, нагони на чежњу. Надахнуће је проистекло из пјесничких мисли, сјећања и потребе дочаравања стања посебних осјећања.

Зрчак – Замјена за ријеч “селфи“. Зрчак долази од ријечи зрцало, односно огледање, огледало. Стога је предложена ријеч кратка, а ипак има везу са старом рјечју и звуком нашег језика.

Демонокрнтија – Привид демократског уређења, гдје је демократија заправо злоупотријебљена против друштва.

Барлабућ(и) – Из Бањалуке пристигла нам је ријеч “барлабући”. Дијелим са вама дивно објашњење које је послао такмичар:

– Барлабући су тинејџери, без обзира на пол! Замјена за страну ријеч. Ријеч сликовито приказује ту напупалу младост која се “прндуљи” на све и свашта од усталасалих хормона и неукротиве снаге. Истовремено је ријеч ушећерена и не критикује младост! – стоји у појашњењу.

На питање како се дошло до идеје о овом занимљивом такмичењу, каже да је то начин да се покрене шири друштвени разговор о ријечима које користимо.

– На ток те огромне, живе ријеке као што је заједнички језик, ипак можемо утицати тек када се створи заједнички друштвени став. Слична такмичења постоје у другим језицима. Српски језик је добро и тековина која нас спаја унутар државе, потом нас спаја са државама гдје се исти језик говори, и на крају са српским расијањем широм свијета. Питање језика нас у расијању уједињује. Такмичење је наш начин да приступимо рјешавању неприлике, умјесто да само слијежемо раменима – каже за портал Н1 Жижић.

Сви заинтересовани могу слати приједлоге нових ријечи на адресу: rec@malabiblioteka.net. О условима такмичења информације су на сајту wwww.malabiblioteka.net/novarec.

Коментари 0
Повезане вијести
Конкурс за средњошколце поводом обиљежавања Дана Прве сарајевске механизоване бригаде Конкурс за средњошколце поводом обиљежавања Дана Прве сарајевске механизоване бригаде
Дејан Таушан други, Ивона Каурин трећа на Регионалном такмичењу из српског језика Дејан Таушан други, Ивона Каурин трећа на Регионалном такмичењу из српског језика
Српска дјеца у Гламочу и даље не могу да изучавају матерњи језик Српска дјеца у Гламочу и даље не могу да изучавају матерњи језик
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    3h 39m
    9
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    23h 48m
    3
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    2h 23m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    18h 36m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    14h 50m
    0