Костовић: Идеал "Младе Босне" био слобода за све народе у БиХ

28.06.2023. 13:05
0
ИЗВОР: srna.rs

Гаврило Принцип и "Млада Босна" борили су се за идеал слободе, не само за Србе, већ за све народе у БиХ, изјавио је данас у Сарајеву замјеник начелника општине Источно Ново Сарајево Александар Костовић.

Након службе у спомен-капели Видовданских хероја и полагања вијенаца на мјесту, гдје су сахрањени Принцип и остали чланови "Младе Босне" у Сарајеву, Костовић је новинарима рекао да су тада, као и данас, у БиХ постојала два концепта.

- Први, за који се залагала `Млада Босна`, био је слобода за све народе са ових простора. Други концепт је поробљавање, односно, покушај неког договора са странцима с циљем остваривања доминације над другим народима. Људи су тада имали и концепт и идел, који важи и данас, а на нама је да пратимо њихове идеале - поручио је Костовић.

Слика

Фото: srna.rs

Према његовим ријечима, капела Видовданских хероја сама по себи и начином градње свједочи о континуитету и вишевјековном боравку Срба на овим просторима.

Он је подсјетио да је спомен-капела направљена од надгробних споменика са српског православног гробља, које се некада налазило на мјесту гдје су данас зграде заједничких институција БиХ.

Предсједник Удружења истина и правда Источно Ново Сарајево Душан Шеховац рекао је да су за њега као Сарајлију видовдански хероји велике личности, а спомен-капела доказ вишевјековног постојања Срба, који су градили цивилизацију БиХ и Сарајева и да зато никада не смију бити заборављени.

Вијенце на споменик Видовданским херојима су положили и представници Амбасаде Србије у БиХ, града Источно Сарајево, општине Источна Илиџа и борачких организација и општина из састава града Источно Сарајево.

Вијенци су положени и на споменик Гаврила Принципа у истоименом парку и Источном Новом Сарајеву.

Данас ће са почетком у 20.00 часова у сали Културног центра Источно Ново Сарајево бити одржана и Видовданска академија.

Коментари 0
Повезане вијести
Милан треба нашу помоћ – позови 17047 Милан треба нашу помоћ – позови 17047
Преминула Вера Гргић Преминула Вера Гргић
Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    21h 2m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    21h 46m
    0
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    11h 22m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    35m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    29m
    0