Кријумчари се богате на људској невољи

08.02.2020. 17:57
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Припадници Јединице Граничне полиције БиХ ухапсили су у рејону Костајнице 35-годишњег С.М, који је унајмљеним комби возилом регистарских ознака БиХ намјеравао да у Хрватску прокријумчари 23 мигранта.

Мигрантима је, прије него што су ушли у возило, наплатио своје услуге, а граничари су установили да је ријеч о 17 Пакистанаца, пет Египћана и једном држављанину Бангладеша. У везу с овим кријумчарењем доводе се и С.Х. (1996) и Х.Г. (1996), такође држављани БиХ

Ово је тек једна од прича из полицијских биљежница које стижу до јавности, а кријумчарење миграната и богаћење на људској невољи узело је маха, јер су се, према свим показатељима, удружили ланци из Србије, БиХ и Хрватске.

Користећи порозност границе БиХ и чињеницу да Гранична полиција БиХ не располаже довољним бројем службеника и модерном опремом, кријумчари свакодневно од миграната узимају огромне своте новца.

Мигранти не желе причати коме су, како и колико платили да би стигли до БиХ. Један од њих, кратко је рекао да је током ноћи стигао из Србије уз помоћ новца који му је послао рођак из Њемачке.

– Мој циљ је да дођем до рођака –  рекао је овај Авганистанац, који је, замотан у деку, чекао да се пријави надлежним органима БиХ испред Теренске канцеларије за странце у Тузли.

О томе колико га је коштао тешки пут до Тузле, гдје је нашао “везу” за прелазак, ко га је превезао, каже, нико неће рећи ни ријеч. Прешутна је то заклетва међу мигрантима. Но, зна се да на подручје Тузланског кантона мигранти најчешће долазе из правца Зворника и Братунца.

 

Миљан Бобар, портпарол Полицијске управе Зворник, каже за Аваз како је у том граду евидентиран мањи број илегалних улазака у односу на јануар прошле године.

– Наша зона одговорности је уз обалу ријеке Дрине, фактички од Бијељине до Братунца. У прошлој години, против 12 особа поднијели смо извјештај због сумње да су починили кривично дјело кријумчарење људи – каже Бобар.

Рибари с Дрине говоре како раним јутром виђају мигранте који прелазе преко ријеке.

– Кад нема великих падавина, Дрина на неким мјестима није предубока па прелазе и пјешке. Неријетко их понесе и струја па их други спашавају – говоре рибари.

Наводе како су начули да се пријевоз од Зворника или Братунца наплаћује најмање по 50 еура по особи те да се мигранти превозе различитим возилима и под окриљем ноћи остављају на непознатом терену.

Гранична полиција вапи за опремом

Граничари раде у веома тешким условима, а рецимо, пругу у околини Зворника, којом се најчешће крећу мигранти, осигуравају у импровизираном пункту. Свакодневно су изложени вјетру, киши, снијегу.

А од њих се тражи да спријече организовани шверц људима на граничним тачкама од Новог Града на западу, Зворника на истоку и Требиња на југу.

Коментари 0
Повезане вијести
Ухапшена група миграната због напада на дјевојчицу Ухапшена група миграната због напада на дјевојчицу
У Фочи ухапшене двије особе због кријумчарења Египћана У Фочи ухапшене двије особе због кријумчарења Египћана
Обустављена потрага на Дрини Обустављена потрага на Дрини
Најчитаније
  • Мања запошљава: Оглас за посао у Источном Сарајеву
    19h 1m
    0
  • Ко су изборни побједници у Српској?
    21h 49m
    0
  • За њих нису гласали ни родбина ни комшије
    12h 11m
    2
  • Свијет није видио "луђег" диктатора
    22h 13m
    5
  • У кући пронађено беживотно тијело жене
    19h 58m
    0