Криминалци дали Српској 100.000 КМ да избјегну затвор

17.11.2021. 12:41
0
ИЗВОР: capital.ba

Богатији осуђеници су од марта, кад је то законски омогућено, до данас платили држави око 100.000 КМ да избјегну затворску казну коју су им пресудили судови у Бањалуци и Приједору.

Наиме, у марту ове године је ступио на снагу Закон о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Срспке, те је у Кривични законик враћен члан на основу којег је затворску казну која не прелази годину дана могуће замијенити новчаном казном.

Стручњаци сматрају да ову одредбу није требало вратити у Законик, те да је коруптивна јер дискриминише људе по основу њиховог имовног стања.

За новац замијенили готово пет година затвора

- Од марта ове године до краја октобра у осам кривичних предмета овог суда затражена је замјена казне затвора у новчану казну, те су у донесена Рјешења о замјени. Укупан број мјесеци затворске казне који је замијењен новчаном казном износи 28 мјесеци и 107 дана, односно 50.200 КМ - истакли су за Capital у Основном суду у Бањалуци.

У Основном суду у Приједору у изјави за Capital наводе да је у поменутом периоду запримљено осам захтјева за замјену казне затвора у новчану казну, у једном предмету одлука по захтјеву још није донесена, а у једном је захтјев одбијен.

“Замијењено је укупно 29 мјесеци затворске казне”, изјавили су у Основном суду у Приједору.

Дан затвора 50 марака

У Министарству правде Републике Српске за Capital су појаснили да сходно Закону, уколико осуђени не плати новчану казну у цијелости или дјелимично у одређеном року, суд ће наредити њено принудно извршење у поступку који је прописан законом.

- Ако новчана казна путем принудног извршења не буде наплаћена у року од једне године, суд ће донијети одлуку о замјени новчане казне казном затвора, на начин да се 50 КМ, односно сваки започети дневни износ новчане казне, замијени једним даном казне затвора, с тим да казна затвора у том случају не може бити дужа од двије године - истакли су у Министарству.

Такође, како истичу, ако осуђени исплати само дио новчане казне, остатак се сразмјерно претвара у казну затвора, а ако исплати и остатак новца, извршење казне затвора се обуставља.

У ФБиХ и Брчком дан кошта 100 КМ

За разлику од Републике Српске гдје је одређен износ од 50 КМ за дан затвора, у ФБиХ и Брчко дистрикту он кошта 100 КМ, а на нивоу БиХ уз 100 КМ по дану затвора суд може одредити и мању казну, у зависности од материјалне ситуације осуђеника.

Такође, ову погодност на државном нивоу не могу остварити осуђени за тероризам, док на другим нивоима власти откуп није ограничен врстом кривичног дјела.

Марковић: Коруптивна одредба коју није требало враћати у Законик

Професор доктор на Правном факултету Универзитета у Бањалуци Иванка Марковић у изјави за Capital сматра да у Кривични законик Републике Српске није требало поново вратити одредбу којом се даје могућност замјене изречене казне затвора новчаном казном, јер се, како наводи, ради о коруптивној одреби која даје могућност да се казна затвора “штима” како би се у коначници откупила.

- Поред тога, упитна је примјена ове одредбе и са аспекта принципа “Не бис ин идем” јер се ради о поновном одлучивању о казни која је утврђена правоснажном судском одлуком. Ако се томе дода и податак да нема ограничења у примјени ове одредбе с обзиром на природу кривичног дјела, тако да смо имали случај у судској пракси да се учиниоцу кривичног дјела на штету полног интегритета дјетета изречена казна затвора мијења новчаном казном, онда је потпуно јасно да се ради о одредби којом се озбиљно угрожавају основни принципи кривичног права - истакла је Марковићева.

Према њеним ријечима, заштитна и посебно гарантивна функција кривичног права је такође нарушена, те је управо због свега тога радна група која је радила на изради Кривичног законика из 2017. године, као и на изради текста Закона о измјенама и допунама Кривичног законика, која је састављена из експерата кривичног права, је била против овог рјешења.

Како додаје, у прилог оваквог ставе говори чињеница да ниједна земља у регион (изузев БиХ) није предвидјела овакву могућност у свом кривичном законодавству.

- Овим рјешењем смо добили сљедеће: Онај ко има пара платиће 18.250 КМ, јер се замјена казне затвора до једне године врши тако да се један дан затвора мијења са 50 КМ, и он неће ићи у затвор, већ ће слободно да се креће градом, без обзира за коју врсту кривичног дјела је осуђен. Онај ко нема пара, макар се радило и лакшем кривичном дјелу, ће ићи у затвор. Дакле, у Кривичном законику имамо рјешење које омогућава дискриминацију људи обзиром на њихово имовно стање - поручила је Марковићева.

 

Бојана Нинковић (Capital)

Коментари 0
Повезане вијести
Затворенике нема ко да лијечи Затворенике нема ко да лијечи
Новалић почео издржавање казне у затвору у Војковићима Новалић почео издржавање казне у затвору у Војковићима
Фадил Новалић још није отишао у затвор у Војковиће Фадил Новалић још није отишао у затвор у Војковиће
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    20h 55m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    22h 28m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    18h 54m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    21h 7m
    0
  • Партизан мијења име!
    11h 36m
    3