Купци не чекају тропске врелине: Климе грабе већ у априлу

14.04.2024. 21:07
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Да становници БиХ поучени горким искуством из прошлих година више не чекају тропске врелине да би купили климу, свједоче трговци у продавницама бијеле технике, али и подаци о увозу према којима је за ту робу у три мјесеца ове године потрошено чак 17,5 милиона марака.

Иако до љета има још најмање два мјесеца, високе температуре за ово доба године, али и чињеница да се на монтажу раније чекало и до два мјесеца натјерале су грађане да на вријеме набаве расхладне уређаје.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, од јануара до краја марта највише клима-уређаја на наше тржиште је стигло из Кине, као и лани, када је укупан увоз био вриједан 14,42 милиона марака, а годину раније 8,75 милиона КМ.

На домаћем тржишту, али у нешто мањем броју, могу се наћи и клима-уређаји произведени у Турској, Хрватској, Италији, Њемачкој и другим земљама.

Трговци широм Републике Српске и ФБиХ задовољно трљају руке истичући да продаја клима-уређаја никад није била боља, посебно када је у питању овај мјесец.

Према њиховим ријечима, клима-уређаји у становима и кућама више нису луксуз него потреба, те су грађани, свјесни тога, већ похрлили у куповину.

Трговац у бањалучкој радњи “Техношоп” Славен Јакшић истакао је да је потражња добра, јер температуре ових дана достижу и до 30 степени.

- Свакодневно нам стиже велики број питања за климе без обзира на то што љето није ни близу. Високе температуре за ово доба године натјерале су многе грађане да крену у набавку климе, јер се плаше да ће, како дани одмичу, много дуже чекати на њихову испоруку и постављање - казао је Јакшић.

Додао је да се купци најчешће опредјељују за клима-уређај који кошта око 1.000 марака.

Купаца не мањка ни у трговинама бијеле технике на подручју Херцеговине, гдје је, тврде продавци, мајстора који постављају климе све мање, па се током љета на монтажу чека прилично дуго.

У требињској продавници “Техно плус” кажу да је потражња за расхладним уређајима у посљедњих годину дана изнад свих очекивања.

- Купци се најчешће одлучују за оне мало скупље климе. Воде се оном изреком: “Што је скупље, то је квалитетније”. Међутим, код нас се могу наћи и јефтиније климе које су квалитетне - рекао је продавац Боривоје Вучић.

Велика потражња за климама влада и на подручју ФБиХ, а у тузланском “Климашопу” кажу да муштерија имају током цијеле године.

- У посљедњих годину-двије је заиста помама за климама које се могу користити љети, али и зими, јер се људи усљед ове енергетске кризе боје да ће остати без енергената, дрвета и пелета, који су знатно поскупјели - казала је трговац Ајна Дринић.

Данијела Бајић

Коментари 0
Повезане вијести
Априлска пензија 30. априла Априлска пензија 30. априла
Оборени сви климатски рекорди, стигло упозорење за 2024. Оборени сви климатски рекорди, стигло упозорење за 2024.
Упозорење на врућину током цијеле седмице Упозорење на врућину током цијеле седмице
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    5h 5m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    4h 47m
    0
  • Наоружани нападачи усред дана убили мисицу Еквадора
    22h 15m
    0
  • Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
    19h 22m
    0
  • Оперисан Срђан Ђоковић
    22h 20m
    0