Лијекови у БиХ најскупљи у региону

06.10.2021. 14:47
0
ИЗВОР: СРНА

Регулатива која се односи на тржиште лијекова у БиХ у искључивом је интересу велетрговаца и малопродајних ланаца апотека, због чега грађани у БиХ плаћају највеће цијене лијекове у односу на Хрватску, Србију и Црну Гору, показује анализа "Реална цијена лијекова" коју је, уз помоћ Центра цивилних иницијатива и УСАИД-а, урадило Удружење "Мисли добро".

Према подацима из ове анализе, девет лијекова од посматраних 13 из групе десет најпродаванијих лијекова у БиХ, најскупље су у региону.

Ова анализа је показала и да надзор над тржиштем лијекова, вриједним више од 700 милиона КМ, у БиХ практично не постоји.

- Правилник о начину контроле, обликовања и извјештавања о цијена донесен 2017. године, директор Агенције за лијекове је имао 60 дана да именује орган који ће вршити надзор над Правилником, али је Надзорно тијело именовано тек у децембру 2018. године, а због проблема са накнадама данас не функционише и не засиједа - рекао је Урош Вукић, члан Удружења "Мисли добро".

Анализа је показала и да БиХ има највећу велебродајну маржу од осам одсто, док је у Србији и Црној Гори она шест одсто, преносе "Независне новине".

Коментари 0
Повезане вијести
Од данас још пет лијекова на рецепт Од данас још пет лијекова на рецепт
Цијене нафте пале више од 2,0 одсто Цијене нафте пале више од 2,0 одсто
Како лијекови знају у који дио тијела треба да иду Како лијекови знају у који дио тијела треба да иду
Најчитаније
 • Преминуо др Дејан Кафка
  21h 56m
  7
 • Јовичић повлачи кандидатуру, из ДНС-а позвали да гласају за Тривићеву?
  23h 6m
  4
 • Писма читалаца: Родитељи пишу петицију, директорици странка чува леђа
  23h 45m
  10
 • Упуцан Радоје Звицер, шеф кавачког клана тешко рањен?
  15h 1m
  0
 • ОО СДС Калиновик: Спрема се велика изборна превара
  21h 27m
  7