Лијекови у БиХ најскупљи у региону

06.10.2021. 14:47
0
ИЗВОР: СРНА

Регулатива која се односи на тржиште лијекова у БиХ у искључивом је интересу велетрговаца и малопродајних ланаца апотека, због чега грађани у БиХ плаћају највеће цијене лијекове у односу на Хрватску, Србију и Црну Гору, показује анализа "Реална цијена лијекова" коју је, уз помоћ Центра цивилних иницијатива и УСАИД-а, урадило Удружење "Мисли добро".

Према подацима из ове анализе, девет лијекова од посматраних 13 из групе десет најпродаванијих лијекова у БиХ, најскупље су у региону.

Ова анализа је показала и да надзор над тржиштем лијекова, вриједним више од 700 милиона КМ, у БиХ практично не постоји.

- Правилник о начину контроле, обликовања и извјештавања о цијена донесен 2017. године, директор Агенције за лијекове је имао 60 дана да именује орган који ће вршити надзор над Правилником, али је Надзорно тијело именовано тек у децембру 2018. године, а због проблема са накнадама данас не функционише и не засиједа - рекао је Урош Вукић, члан Удружења "Мисли добро".

Анализа је показала и да БиХ има највећу велебродајну маржу од осам одсто, док је у Србији и Црној Гори она шест одсто, преносе "Независне новине".

Коментари 0
Повезане вијести
На листи нови лијекови и храна за обољеле од ријетких болести На листи нови лијекови и храна за обољеле од ријетких болести
Љекари дневно писали 15.240 рецепата Љекари дневно писали 15.240 рецепата
Од сутра на рецепт четири нова лијека Од сутра на рецепт четири нова лијека
Најчитаније
 • Бачена бомба у двориште породичне куће у Сокоцу
  18h 50m
  3
 • Сокочанин аутом ударио двојицу суграђана
  19h 13m
  0
 • Београђани желе да оживе паљанско предузеће
  20h 3m
  6
 • Преминуо Синиша Драшковић
  12h 51m
  1
 • Полицајци ће уз пиштољ носити и ПОС терминале
  20h 28m
  0