Лукић: Хуманости и емпатија још увијек највредније људске особине

16.12.2020. 16:37
0
ИЗВОР: Катера

У данашње вријеме, када је хуманост постала одлика само посебних и ријетких људи, један човјек нас подсјећа да је љубав човјека према човјеку немјерљива.

Наш суграђанин Игор Лукић још једном нам доказује да хуманост и саосјећање са онима којима је потребна подршка морају бити дио наше заједнице, друштва и нас самих. 

У разговору за портал Катера Лукић, иницијатор акције „Један топли оброк за један дан“, је рекао да је свјестан тежине времена у којем живимо као и чињенице да је сиромаштво обгрлило наш град и све јаче га стеже.

- Идеја о оснивању јавне кухиње јавила се 2016. године, али није заживјела. Ја сам наставио да се бавим хуманитарним радом „далеко од очију јавности“. Сада сам схватио да је без суграђана и јавности та помоћ врло скромна – истиче Лукић, додајући да су хуманости и емпатија још увијек највредније људске особине.

Иако је, како истиче Лукић, оснивање једне јавне кухиње мегаломански посао за који је потребна подршка многих институција, треба ићи корак по корак.

- Имао сам састанке са људима из Црвеног крста Источно Ново Сарајево, а разговараћу и са представницима Црвеном крста Источна Илиџа. Такође, добио сам пуну подршку Центара за социјални рад, а контактираћемо и особе које се баве угоститељским дјелатностима – објашњава наш саговорник.

Настојећи да нам објасни, Лукић је рекао да је његова идеја да у тешким временима, какво је зима, када људи не могу да се прехране или уберу плод из своје баште, покуцају на врата јавне кухиње и добију један прави, топли оброк.

- У сарадњи са Весном Ћевриз, директором Центра за социјални рад у Источном Новом Сарајеву, одлучио сам да они направе категоризацију, да су приоритет старе, немоћне особе и инвалиди, а да временом обухватимо и друге категорије – рекао је Лукић  истакнувши да његова идеја није да „дијели“ град на двије општине и да ће помоћ добити сви суграђани.

Он је додао да ће рачун за све евентуалне донације бити направљен у склопу рачуна Црвеног крста и симболично ће носити назив „Један оброк за један дан“ .

- С обзиром на читаву епидемиолошку ситуацију и мјере мислим да је ово, за сада најбоље и најприхватљивије рјешење, како би наши суграђани који имају потребу за тим имали бар један топли оброк обезбијеђен – закључио је Лукић.

Коментари 0
Повезане вијести
Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву
Ватрогасац – хуман и одговоран посао који морате вољети Ватрогасац – хуман и одговоран посао који морате вољети
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    21h 24m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    22h 57m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    19h 23m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    21h 36m
    0
  • Партизан мијења име!
    12h 5m
    4