Мађарска забрањује увоз украјинског жита

27.08.2023. 13:02
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Презасићеност јефтиним украјинским производима прошле године била је посљедњи у низу шокова који су погодили локалне мађарске пољопривреднике.

- Да би заштитила мађарске пољопривреднике, влада ће забранити увоз украјинског жита у Мађарску од 16. септембра, а то ће, ако буде потребно, бити једнострана суверена одлука - изјавио је министар пољопривреде Иштван Нађ.

- Уколико Европска унија не успе да продужи забрану увоза украјинских житарица у Европу пре истека мере 15. септембра, Мађарска ће забранити 24 производа на које је првобитно утицала мера ЕУ, а не четири која су тренутно забрањена - рекао је Нађ на фестивалу Транзит у Тихани, у западној Мађарској, а преноси агенција МТИ.

Презасижћеност јефтиним украјинским производима прошле године била је посљедњи у низу шокова који су погодили локалне пољопривреднике, укључујући пандемију, сушу, рат и његове посљедице, истакао је министар.

Додао је да, иако се очекује да ће берба кукуруза бити рекордна, трговину и даље мучи јефтина конкуренција.

Према његовим ријечима, пољопривреда је један од сектора који је добио тражена средства ЕУ, пружајући одређену сигурност пољопривредницима у наредних седам година.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    19h 21m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    20h 54m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    17h 20m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    19h 33m
    0
  • Партизан мијења име!
    10h 2m
    3