Мала могућност заразе путем хране или паковања хране

20.04.2020. 14:33
0
ИЗВОР: СРНА

Мала је могућност да се особа зарази вирусом корона путем хране или паковања хране, наведено је у смјерницама које је за предузећа у прехрамбеном сектору објавила Агенција за безбједност хране БиХ, а које је публиковала Свјетска здравствена организација.

- Ковид-19 је респираторна болест и примарни пут преношења је директни контакт особа или капљичним путем када се заражена особа накашље или кихне. До данас није пронађен ниједан доказ да се вируси који узрокују респираторне болести преносе храном или преко паковања хране. Вируси овог типа се не могу мултиплицирати у храни - за то им је потребан животињски или људски домаћин - нагласили су из Агенције.

У саопштењу подсјећају да је најновијим истраживањем процијењено колико дуго вирус корона може преживјети на различитим површинама и резултати су показали да вирус може остати вијабилан до 72 часа на пластичној или површини од нерђајућег челика, до четири часа на бакру и до 24 часа на картону.

Из Агенције су нагласили да је очување здравља свих особа запослених у производњи хране и ланцу снабдијевања храном један од битних предуслова за успјешно превладавање пандемије вируса корона.

- За разлику од неких других радника, особе које раде у индустрији хране немају могућност рада од куће и у условима пандемије су на свом уобичајеном радном мјесту. Стога је важно да се у прехрамбеном сектору осигура усаглашеност са превентивним мјерама, како би се особе које раде с храном заштитиле од инфекције, спријечило преношење вируса, те побољшала пракса везана за хигијену хране и дезинфекцију - навели су из Агенције.

У саопштењу је наведено да је особљу које ради у просторијама са храном потребно омогућити писане инструкције и обуку везану за спречавање ширења вируса корона.

- Стандардне процедуре прехрамбених предузећа којима се процјењује радна способност које су дио њихових система управљања безбједношћу хране требају обезбиједити да се заражени запослени издвоје из просторија са храном. Особље које се не осјећа добро или има симптоме вируса корона не треба долазити на посао и треба бити информисано како да контактира медицинско особље - напоменули су из Агенције.

Коментари 0
Повезане вијести
Ове намирнице ће бити јефтиније у Српској Ове намирнице ће бити јефтиније у Српској
Јод – Моћан минерал против упале плућа Јод – Моћан минерал против упале плућа
Рекордне цијене свињетине, млијека, јаја и соли Рекордне цијене свињетине, млијека, јаја и соли
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    16h 38m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    7h 36m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    16h 2m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    14h 17m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    15h 56m
    0