Марија Новић: Небо моја слобода, а лет задовољство

13.02.2022. 09:29
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Марија Новић, седамнаестогодишња дјевојка из Дервенте, поносни је носилац титуле најмлађег пилота у историји генералне авијације у Републици Српској и БиХ.

Када је с 14 година гласно изговорила да небо види као своју слободу, а да јој је жеља да своје образовање настави на Ваздухопловној академији у Београду, према њеним ријечима, околина је то дочекала с невјерицом, па чак и сумњом.

Није чест случај да се млада дјевојка одлучи на овакав корак, али уз јаку вољу и непоколебљиву жељу за летом кроз облаке, те примјером Иване Милојевић, првог женског пилота у српској цивилној авијацији којег слиједи, Новићева је доказала да препреке за њу не постоје, а стереотипи су само илузије за недовољно храбре. 

Да срећа прати само храбре, доказала је са својих 50 сати лета који су већ иза ње, а у наредној години Маријини циљеви су да проведе бар још 150 сати на небу. 

- Ова 'титула' свакако није била мој циљ нити мотив, једноставно се десила. Вероватно зато што се трудим да идем према свом циљу школовања тако да паралелно са школом идем и на остале обуке. Моје интересовање за авијацију се појавило с 14 година, када сам одлучила да упишем Ваздухопловну академију у Београду. У другој школској години отворила се могућност да наставу у мојој школи похађам паралелно с наставом и теоријски део наставе за ППЛ пилота. Теорија обухвата девет испита: познавање ваздухопловства, метеорологију, навигацију, комуникацију, оперативне процедуре, теорије летења, људске могућности, перформансе и планирање лета - рекла је Новићева за "Независне".

Након положених испита у Директорату за цивилно ваздухопловство у Београду и добијеног љекарског увјерења, са својих непуних 17 година добила је летачку књижицу и стекла право да похађа практичну обуку. 

- Три месеца свакодневно сам била на обуци на аеродрому у Суботици, а у октобру 2021. године полагала сам практични испит летења у Новом Саду и званично добила дозволу ППЛ. Жеља да постанем пилот ми се јавила тек тада, када сам кренула на обуку. До тада моје амбиције су биле везане само за контролу летења - изјавила је Новићева.

Авијација и само управљање летјелицама знају да буду изузетно захтјевни, али ипак Новићева не може да свој пут до стицања ишчекиване дозволе окарактерише као тежак.

- Када имате жељу, интересовање и наравно смисла као и за свако друго занимање, онда тај пут представља задовољство. Тежи и комплекснији део тек предстоји на путу до стицања АТПЛ дозволе - појаснила је Новићева. 

Она је за "Независне" нагласила да је одувијек своју највећу подршку у лету до звијезда имала у својим родитељима, док је околина њену жељу ипак дочекала на другачији начин. 

- Када сам у основној школи рекла да планирам да упишем Ваздухопловну академију, сви су некако гледали на то с неверицом. Чак и они који су ме подржавали данас признају да су и сами сумњали у то. Мислим да су само моји родитељи веровали у мене и пружили ми апсолутну подршку. Верујем да је страх на мом првом самосталном лету био већи мојим родитељима него мени. Данас када сам већ постала пилот, сви на то гледају с одушевљењем, било да су вршњаци или старији, јављају ми се и честитају, кажу ми да су поносни на мене - испричала је Новићева. 

За њено занимање, како каже, број сати проведених у авиону је од кључног значаја за запошљавање, а њене жеље су да у 21 години, када то и законом буде могуће, буде спремна у сваком смислу да ради овај посао.

- У наредној години планирам да направим 150 сати летења. Током следећег распуста ћу уписати теоријску обуку АТПЛ у трајању од око 750 сати у Мађарској и наставити обуку за комерцијалног пилота (за путничке авионе). Када почне школска година, паралелно ћу ићи у четврту годину Ваздухопловне академије и прву годину Саобраћајног факултета, ваздухопловни смер. Тачније, трудим се да штедим време да бих што пре била спремна да радим овај посао, јер је ово посао бенефицираног радног стажа. Мој узор је Ивана Милојевић, први женски пилот у српској цивилној авијацији - казала је Новићева за "Независне".

До сада је имала прилику да управља сљедећим моделима авиона: Цессна 150, Цессна 172, Пипер 38, а полагање за ППЛ пилота је имала почетком десетог мјесеца претходне године, тако да је са својих 17 година званично и постала пилот.

- Лет за мене првенствено представља задовољство, а небо животни простор и слободу. Када летим, максимално сам концентрисана на само летење, али наравно имам простора и да уживам у лепим призорима - закључила је Новићева

Коментари 0
Повезане вијести
Зашто је авионска карта јефтинија ако је купите шест мјесеци раније? Зашто је авионска карта јефтинија ако је купите шест мјесеци раније?
Окончана драма на аеродрому у Москви: Приведена путница која је пријетила бомбом Окончана драма на аеродрому у Москви: Приведена путница која је пријетила бомбом
Нова драма у Русији, путница у авиону рекла да има бомбу Нова драма у Русији, путница у авиону рекла да има бомбу
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    12h 17m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    21h 9m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    15h 0m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    18h 45m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    9h 52m
    4