Маринко Божовић и Матија Бећковић свечано отворили Галерију „Жарко Видовић“ (ФОТО)

13.09.2024. 21:53
0
ИЗВОР: katera.news

Пресјецањем врпце, Галерију „Жарко Видовић“ у Источној Илиџи свечано су отворили књижевник Матија Бећковић и начелник ове општине Маринко Божовић.

У Галерији, на Шеталишту „Др Миодраг Лазић“, је представљена стална поставка умјетничких слика Милеве Мице Тодоровић, једне од најзначајнијих сарајевских ликовних умјетница, а отварању је присуствовао велики број посјетилаца, међу којима и Господин Нектарије, викар патријарха Порфирија.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић подсјетио је да се отварање Галерије одржава током манифестације „Дани Жарка Видовића“ и симболично, 13. септембра, на Дан жртава јасеновачких.

- Ријеч је о пројекту који смо прошле године у току одржавања првих „Дана Жарка Видовића“ најавили и на који смо веома поносни. Ево нас, годину дана касније отварамо Галерију. Такође смо рекли да ће у Галерији бити легат слика Мице Тодоровић и то је вечерас овдје – истакао је он.

Божовић истиче да је општинска администрација препознала да је улагање у културу и умјетност у Српској можда занемарено, али јако важно.

- Препознали смо потребу и овај простор обезбиједили за будуће генерације, којима би то требало да буде мост који ће спајати данашње генерације, оно што ми радимо са будућим генерацијама које долазе – рекао је он.

  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: Предраг Крстовић/ Центар за културу и информисање Источна Илиџа

Према његовим ријечима, Галерија ће донијети потпуно нову димензију за организацију свих културних догађаја.

- Пројекат је замишљен да у оквиру њега функционише мултифункционална сала која ће бити намијењена, прије свега, за изложбе, али и за књижевне, пјесничке вечери и промоције различитих врста. На тај начин ће у општини Источна Илиџа постојати оно што је фалило граду Источно Сарајево, бити употпуњено – навео је он.

Матија Бећковић истакао је да се радује што је у Источној Илиџи, лијепим поводом. Више од њега би се, како каже, вечерашњем догађају радовали само Жарко Видовић и Милева Мица Тодоровић.

- Овој велепеној галерији би се заиста радовали. Знам да се Жарко, мој комшија из Београда, овоме није надао. О сликарству Мице Тодоровић требало је да говори Никола Кусовац, који није присуствовао јер је у рђавом здрављу – рекао је Бећковић.

Како истиче, остаје само да се поклонимо и „скинемо капу“, не само онима по којим Галерија носи име и чије слике нуди, него и чињеници да је оваква галерија направљена у Источном Сарајеву.

- Оваквој галерији не би било мане да је на Монмартру или Менхентну – истакао је он.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: katera.news

Академски сликар Миливоје Унковић нагласио је да су се вечерас, не случајно спојила три велика имена Жарка Видовића, Мице Тодоровић и доктора Миодрага Лазића, која нешто значе у претходном и овом времену.

- Можемо бити поносни. Ријетко имамо прилику када се отварају галерије као објекти са јасним намјерама за културу. Зато ово вече спада у оне драгоцијене за културу и све нас грађане и људе који се њоме баве - рекао је Унковић.

Као сликар, каже да је одушевљен позицијом галерије јер када се праве у центру на трговима и шеталиштима то је добар знак да се културолошко сазрело и да су коначно на ред дошле најсензибилније духовне потребе.

- Често су негдје затурене да их тешко можемо пронаћи – прокоментарисао је он, истичући да је увјерен да ће Галерија наставити са радом и да ће многи од аутора бити изложени.

Коментари 0
Повезане вијести
Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
Од данас недјеља нерадни дан у Источној Илиџи Од данас недјеља нерадни дан у Источној Илиџи
У ОШ „Петар Петровић Његош“ обиљежен Дан српског јединства (ФОТО) У ОШ „Петар Петровић Његош“ обиљежен Дан српског јединства (ФОТО)
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 58m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 49m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 36m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    9h 2m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 44m
    0