Марко ће трчати 1.400 километара кроз пустињу Марока како би помогао Максиму

26.08.2023. 21:20
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Марко Николић (36) из Врања, мастер професор спорта и физичког васпитања и фитнес менаџер који већ пет година живи и ради у Кувајту спреман је за нови, невјероватан, хуманитарни подухват.

Он планира да претрчи 1.400 километара кроз пустињу у Мароку, како би помогао тешко обољелом петогодишњем дјечаку из Ниша Максиму Миленковићу да сакупи преосталих 80.000 евра за терапију која му живот значи. Нову хуманитарну мисију назвао је “Маратон за живот”.

– Почетком децембра ове године пробаћу да претрчим пустињу у Мароку. Кренућу из града Дахла, а план је да након 15 до 20 дана стигнем до Маракеша, зависно од ситуације. Ако нешто не буде ишло по плану нећу одустати, не враћам се кући док не пређем цијелу дистанцу. Са мном ће бити Марко Перовић и Душан Црнобрња, који ће ме пратити бициклима и носити сву опрему – прича Николић.

Марко каже да хуманитарна акција има за циљ сакупљање новца за лијечење Максима Миленковића који има ријетку мутацију гена и једини је у Србији са том болешћу.

– Болест је ријетка и прогресивна. Одузела је дјечаку све способности. Не може да хода, не говори, храни се путем гастростоме. Имао је потешкоће са дисањем због чега је често био хоспитализован и животно угрожен. Болест му мало по мало одузима све функције па је од самосталног дисања дошао до дисања путем трахеоканиле. Прије два мјесеца је оперисан и сада дише преко каниле. Максим има брата и сестру који свакодневно пролазе кроз све те потешкоће и животне испите јер породица често посјећује болнице и често Максиму буде лоше – наводи Марко.

Овај хумани спортиста каже да Максим има шансу јер у Берлину раде на генетској терапији за њега и да је зато ушао у процедуре испитивања како би могао да је прими.

– Процедура траје од двије до три године. Већ је прошло двије године и потребно је да се уплати остатак новца отприлике за шест мјесеци јер се тако и уклапа са завршетком истраживања прављењем терапије. За пацијенте са мутацијом гена не постоји одређени животни вијек јер је болест веома тешка. Један доктор му је прошле године давао шансе да ће да преживи 24 часа, али се Максим хвала Богу изборио. И доктор нам је рекао да сљедећа таква криза може да се догоди за мјесец дана, два мјесеца, можда и годину дана, и да Максимова плућа неће издржати такву кризу јер су слаба. Максим је попут биљке јер ништа не може сам, не окреће се, не помјера ручице, не покреће ноге, слабо отвара очи. Максиму остаје свега шест мјесеци да сакупи новац за лијечење. Морамо му помоћи у томе, најједноставнији начин је слање поруке 61 на СМС број 3800 – каже Марко.

Припрема се годину дана

Николић се повјерава да се спрема већ више од годину дана за овај историјски подухват.

– Не размишљам о томе да одустанем. Идем до краја без обзира шта год да се деси. Морамо сакупити новац за Максимово лијечење. Даћу све од себе, сваки атом своје снаге, вјерујем у Бога и вјерујем да ћемо и овога пута успјети као што смо 2018. године спасили малу бебу Теодору, када сам претрчао 1.000 километара од Ниша до Атине. Биће тешко, али и не размишљам о томе. Ако издржим, успјећу – каже Марко.

Слика

Попео се на Килиманџаро да помогне Врањанкама

Послије четвородневног успона Марко Николић је 7. јуна 2023. године освојио “Ухуру Пеак” (5.895 метара), највиши врх Килиманџара. Марко је у успон на “кров Африке” кренуо како би помогао Врањанкама, Адријани Симеоновој, Надици Стошић и Снежани Станковић да сакупе новац за лијечење. Његов подвиг је утолико већи јер је успио да се на највишу коту Африке попне са ранцем тешким 23 килограма, пише Блиц.

Трчао 1.000 километара за бебу Теодору

Прије пет година, у августу 2018. године Марко Николић је извео своју прву хуманитарну акцију. Он је тада претрчао 1.000 километара од Ниша, гдје је живио, до Атине у Грчкој. То је учинио како би скренуо пажњу јавности и апеловао на све људе добре воље да помогну у сакупљању 50.000 евра за лијечење тада једногодишње Теодоре Цветановић из Алексинца.

Коментари 0
Повезане вијести
Нада за Александрово лијечење поликлиника у Нишу – Будимо хумани! Нада за Александрово лијечење поликлиника у Нишу – Будимо хумани!
Невен Тушевљак трчи 120 километара, од Мркоњића до Острога Невен Тушевљак трчи 120 километара, од Мркоњића до Острога
Милан треба нашу помоћ – позови 17047 Милан треба нашу помоћ – позови 17047
Најчитаније
  • Бабићи, њих 12, крстило се на празник Светог Василија
    7h 33m
    0
  • Нада за Александрово лијечење поликлиника у Нишу – Будимо хумани!
    5h 19m
    0
  • Трошкови транспорта велика брига родитеља - Помозимо Милошу!
    8h 21m
    0
  • Сјећање на катастрофалне поплаве које су погодиле Српску, Србију и ФБиХ
    2h 9m
    2
  • Завод за запошљавање Српске израдио оптимистичан план: Посао за 27.000 радника
    8h 26m
    0