Марковић: Подмићивање бирача је кривично дјело

17.09.2020. 10:29
0
ИЗВОР: Катера

- Није забрањено лобирати, али је забрањено подмићивати, пријетити, обмањивати или на неки други противправан начин принудити другог или на њега утицати да на изборима гласа за или против одређеног приједлога или да уопште не гласа – истакла је др Иванка Марковић, чланица Предсједништва СДС.

Она каже да је лобирање за кандидате појединих странака у сваком изборном процесу уобичајена појава у свим државама свијета.

- Међутим, ако се „лобирање“ претвори у отворену „куповину гласова“ односно уколико се бирачу нуди, даје или обећава награда, поклон или нека друга имовинска или неимовинска корист да би гласао за одређеног кандидата онда то није више лобирање већ кривично дјело. За то дјело је у Кривичном законику Републике Српске предвиђена новчана казна  или казна затвора до три године – нагласила је др Иванка Марковић.

Марковићева је казала да ако неку од наведених радњи учине чланови бирачких одбора, изборне комисије или друго лице у вршењу дужности у вези са изборима или гласањем, казниће се новчаном казном затвора од шест мјесеци до пет година.

- Међутим, треба знати да не чине кривично дјело само они који „купују гласове“ већ и они који „продају“ свој глас, јер је Кривичним закоником Републике Српске предвиђена новчана казна или казна затвора до три године за бирача који за себе или другог прими поклон или обећање поклона или какве друге користи како би гласао за или против одређеног приједлога, да уопште не би гласао или да би гласао у одређеном смислу – закључила је проф. др Иванка Марковић.

Коментари 0
Повезане вијести
Миличевић: Дјелимично ријешен проблем финансирања странке Миличевић: Дјелимично ријешен проблем финансирања странке
Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
Миличевић: Ријешили смо проблем личних примања наших запослених у СДС-у Миличевић: Ријешили смо проблем личних примања наших запослених у СДС-у
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    1h 53m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    20h 15m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    21h 30m
    1
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    17h 23m
    0
  • Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
    20h 29m
    1