Маске и рукавице након употребе бацати у канте

14.04.2020. 14:47
0
ИЗВОР: СРНА

 Из Удружења за заштиту животне средине "Еко Жељезница" у Источној Илиџи апелују на становништво да након употребе заштитне маске и рукавице бацају искључиво у канту за смеће јер овакав отпад уколико је контаминиран вирусом корона представља извор заразе.

- Многим улицама нашег града када се крећете, наћи ћете сигурно бачену барем једну маску и рукавице. Са једне стране, пронашли смо начин да се штититимо од вируса, а, са друге, индиректно угрожавамо здравље других тако што их бацимо на траву или тротоар, ван мјеста које је за то предвиђено - рекла је  чланица Удружења Бојана Голијанин.

Она је апеловала на становништво да не пали ниско растиње и суву траву јер се тако уништава комлетна биљна маса, као микрофлора и микрофауна, те огроман број микроорганизама који служе за разлагање биомасе и претварање минералних материја у облике који су приступачни биљкама за исхрану.

Голијанинова је указала да у Источном Сарајеву највећи еколошки проблем представља неадекватно збрињавање отпада, те да је све више дивљих депонија, не само на забаченим мјестима, него и у близини насеља.

- Становништво, нажалост, нема још свијести о опасности са којом се суочавамо и коју носе дивље депоније, што подразумијева низ загађења, а на првом мјесту је угрожавање здравља човјека, као и флоре и фауне. О значају очувања животне средине требало би много више причати, те је неопходно да људи дјелују одговорно, поштујући одређене прописе и правила - истакла је Голијанинова.

Она истиче да већина отпада не мора постати смеће, већ је то потенцијално корисна сировина за индустрију, хранљива материја у пољопривреди, те извор топлоте и енергије.

- Требало би да почнемо размишљати у том смјеру да отпад посматрамо као ресурс. Надам се да ће и Источно Сарајево ускоро имати депонију на којој ће моћи становништво квалитетно да одлаже отпад, али исто тако морамо бити свјесни да велики дио овог проблема зависи и од тога како се ми понашамо када је ријеч и очувању животне средине - рекла је Голијанинова.

Она је истакла да су у Удружењу имали много планираних активности за ову годину, посебно кад је ријеч о обиљежавању значајних еколошких датума, али да је нажалост, тренутна епидемиолошка ситуација све то зауставила.

Према њеним ријечима, Удружење у сарадњи са локалним заједницама требало је да ове године четврти пут организује Сајам меда у прољећном периоду с циљем да туризам и екологију подигну на виши ниво, односно да промовишу здраву храну као лијек, а и културу и обичаје Сарајевско-романијске регије.

- Сваке године учествује више од 12 удружење са подручја наше регије и задовољство је видјети из године у годину како та удружења раде боље и квалитетније и како се број њихових чланова повећава. Ове године одржавање сајма је пролонгирано до даљег - истакла је Голијанинова.

Голијанинова, која је и уредник Научно-популарног часописа "Чуваркућа", чији је циљ подизање еколошке свијести код грађана, наводи да је у припреми ново издање које би требало да буде објаљављено у јуну, као и ранијих година.

- Три броја часописа до сада су се односила на различите теме по питању загађења, одлагања отпада, компостирања, а писали смо и о планинарским друштвима, природним љепотама регије. Материјал припремамо током цијеле године и настојимо да у часопису буде што више тема, како би био интересантан свим генерацијама. У сљедећем издању `Чуваркуће` највише ће бити прича са терена, реализованим акцијама, као и о вирусу корона и проблему загађена ваздуха - рекла је Голијанинова.

Она је напоменула да је Удружење за заштиту и очување животне средине "Еко Жељезница" основано с циљем еколошке едукације на свим нивоима, а основни водич приликом оснивања била је заштита животне средине и свих ресурса које природа нуди и у којима људи могу да свакодневно уживају.

Голијанинова је додала да заинтересовани више информација о њиховом раду и активностима могу да пронађу на "Фејсбук" страници Удружења за заштиту животне средине "Еко Жељезница".

Коментари 0
Повезане вијести
Најава "Ђурђевданских свечаности" у општини Источна Илиџа Најава "Ђурђевданских свечаности" у општини Источна Илиџа
Сутра „Васкршње радости“ у Источној Илиџи Сутра „Васкршње радости“ у Источној Илиџи
Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    3h 39m
    0
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    6h 25m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    9h 5m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    5h 58m
    1
  • У ријеци Бојани пронађено тијело још једне дјевојчице
    20h 54m
    0