Медицинска школа најпопуларнија међу средњошколцима

14.06.2021. 18:59
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Упис ученика у средње четворогодишње школе у Републици Српској почео је данас, а највеће интересовање будућих средњошколаца у већини градова је за медицинске школе, које су првог дана попуњене пријавама.

За упис у прве разреде у редовима су стајали ученици са 60 и више бодова остварених током основног образовања, а резултате њиховог уписа школе ће објавити 17. јуна.

Да је бијели мантил најпримамљивији међу ђацима, потврдио је и Мирко Јовић, директор Медицинске школе у Бањалуци, који каже да су већ првог дана уписа испунили уписну квоту прије подне.

- У новој школској години упис је одобрен за 192 ученика у осам одјељења по 24 ђака. Ми смо већ до 11 часова попунили уписну квоту и имамо 35 ученика више него што је то планирано - казао је Јовић за "Независне новине".

Највеће интересовање владало је за медицинског техничара, гдје је за два часа стигло 146 пријава.

- Велико интересовање првог дана уписа, такође, владало је и за стоматологију - додао је Јовић.

Једна од оних који су се одлучили да документе предају у медицинску школу је Маја Јукић из Бањалуке, која је основну школу завршила као одличан ученик.

- Одлучила сам се за смјер медицински техничар, јер планирам да студирам медицину и себе видим као доктора опште праксе - казала је Јукићева за "Независне новине".

Јована Черековић из Прњавора одлучила је да упише медицинску школу, смјер зубно-стоматолошки техничар, јер, како каже, види своју будућност у том занимању.

- Јако ми се свиђа тај позив и желим тиме да се бавим - казала је Черековићева за "Независне новине".

Да је медицинска струка једна од најбољих, сматра и Анђела Зрнић из Бањалуке, која је предала документе за медицинског техничара.

- Желим у будућности да се бавим овим позивом и сматрам да је ово један од најхуманијих - казала је Зрнићева за "Независне новине".

Душко Ђурић, предсједник Актива директора средњих школа регије Семберија, истакао је за "Независне новине" да у њиховој регији влада велика заинтересованост ученика за медицинску, али и за техничку школу.

- Ученици који имају 60 и више бодова данас и сутра бирају атрактивна занимања. Поново је медицинска школа највише тражена, али постоји интересовање и за гимназију и економску школу - казао је Ђурић.

Да је међу будућим средњошколцима помама за бијелим мантилима потврдила је Тијана Васиљевић Стокић, предсједница Актива директора средњих школа регије Добој.

- Највише заинтересованост влада за медицинску школу, затим за саобраћајну и електро и за економску школу - казала је Васиљевић Стокићева за "Независне новине".

Да, поред медицинских школа, влада за интересовање за гимназију, каже и Вита Малешевић, директорица бањалучке Гимназије.

- Интересовање за Гимназију генерално је велико, јер смо ми школа с ауторитетом, традицијом и великим угледом. Сигурно је да ћемо до краја уписних рокова попунити учионице - рекла је Малешевићева за "Независне новине".

Како каже, планирали су да упишу 264 ђака у 11 одјељења, а први дан уписа до подне запримили су више од 150 ученичких пријава.

Теодор Нађ из Бањалуке, који је дошао да преда документе за гимназију, друштвено-језички смјер, казао је да је то најбоља школа за даље усавршавање и школовање.

- Нисам сигуран који ћу факултет уписати послије средње школе, али кад завршим гимназију, имам више могућности за даље школовање - казао је Нађ.

Сергеј Богданић, казао је да се одлучио за општи смјер Гимназије у Бањалуци, јер сматра да та школа пружа најбоље знање за даље школовање.

Из Министарства просвјете и културе Републике Српске казали су да је планом уписа у прве разреде средњих школа за 2021/2022. годину предвиђено 10.953 мјеста.

Коментари 0
Повезане вијести
БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца
Конкурс за средњошколце поводом обиљежавања Дана Прве сарајевске механизоване бригаде Конкурс за средњошколце поводом обиљежавања Дана Прве сарајевске механизоване бригаде
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    5h 38m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    2h 49m
    2
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    18h 35m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    16h 57m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    19h 11m
    3