Mедвјед за двије године девет пута препливао Пивско језеро

10.06.2022. 15:47
1
ИЗВОР: srna.rs

Праћење медвједа помоћу телеметријских огрлица на подручју четири заштићена подручја у БиХ и Црној Гори, међу којима је и Национални парк "Сутјеска", показало је да се радијус њиховог кретања простире километрима, па је тако један од медвједа за двије године девет пута препливао Пивско језеро у Црној Гори.

У пројекту "Медвјед у мислима" учествовали су Национални парк "Сутјеска" и Парк природе "Блидиње" из БиХ, те Национални парк "Дурмитор" и Парк природе "Пива" из Црне Горе, који су заједнички истраживали повезаност прекограничног подручја као станишта великих звијери и птица, а резултати су представљени на конференцији у хотелу "Младост" на Тјентишту.

Институт за истраживање, очување и управљање великим звијерима изнио је занимљиве податке које су кроз протекле двије године добили телеметријским праћењем медвједа.

- Радијус кретања медвједа се простире километрима, приказане су њихове навике у различитим годишњим добима, али и податак како је један медвјед препливао Пивско језеро чак девет пута изван љетне сезоне - рекли су у Националном парку "Сутјеска".

Централна тема пројекта је заштита биолошке разноликости прекограничног заштићеног подручја, јачањем капацитета институција и организација које се баве биолошком разноликости, израдом планова управљања и мониторинг протокола за десет врста животиња у складу са директивама ЕУ, те јачањем свијести локалног становништва о предностима примјене виших стандарда заштите околине.

У току пројекта израђено је неколико студија управљања врстама и биоразноликости и анализе пријетњи биолошкој разноликости у прекограничном заштићеном подручју.

Израђени су и протоколи за праћење 10 животињских врста, великих звијери и птица, а управама заштићених подручја додијељена је техничка опрема за мониторинг.

На представљању резултата, Јосипа Шимић из Орнитолошког друштва "Наше птице" рекла је да су у оквиру пројекта ухватили четири медвједа, које су пратили телеметријски.

- Ти подаци ће бити искориштени за израду планова управљања медвједом и вуком у ова четири заштићена подручја. Осим великих звијери, пратимо и једног великог тетријеба и двије јаребице камењарке. У плану је хватање још два медвједа, двије јаребице камењарке и три тетријеба - навела је Шимићева.

По завршетку конференције протеклог викенда локалним пчеларима додијељено је пет електричних ограда за заштиту пчелињака од напада медвједа.

Истакнуто је да очување популације смеђег медвједа много зависи од људске толеранције, те да се узајамном подршком настоји постићи заједнички циљ који се темељи на увјерењу да је могуће унаприједити суживот човјека и медвједа. 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 11.06.2022. 23:10
    Lako je medu ne treba mu ni pasoš ni potvrda za koronu.
Повезане вијести
Језера Зеленгоре – Горске очи Језера Зеленгоре – Горске очи
Пољаковић: Од почетка године пријављена 23 случаја напада медвједа на пчелињаке (ФОТО) Пољаковић: Од почетка године пријављена 23 случаја напада медвједа на пчелињаке (ФОТО)
Медвједи Урош и Миша предвидјели до кад ће трајати зима Медвједи Урош и Миша предвидјели до кад ће трајати зима
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    11h 16m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    10h 12m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    23h 41m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    10h 16m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    7h 9m
    0