Метод безболног порођаја поново доступан у Универзитетској болници Фоча

13.06.2024. 20:19
0
ИЗВОР: radiofoca.com

У Универзитетској болници Фоча трудницама је поново доступан метод безболног порођаја уз епидуралну аналгезију. Ријеч је о начину порођаја који је у овој здравственој установи уведен још 2011. године, чију је примјену привремено прекинула пандемија вируса корона.

Доношење бебе на свијет уз епидуралну аналгезију спроводи се на захтјев труднице. У Републици Српској рутинска је процедура увелико, о чему свједочи и деценијска пракса у Фочи, кажу у Универзитетској болници.

Вршилац дужности начелника Гинеколошко-акушерског одјељења Универзитетске болнице Раденко Ивановић безболан порођај препоручује свим трудницама, нарочито онима које први пут рађају.

Слика

Током порода, каже Ивановић, не губи се снага, смањује се стрес и све протиче без несносних болова.

-То је метод који има за циљ да обезболи дилатацију грлића материце, која је прва и најболнија фаза порођаја. Уз то, омогућава нам да труднице остану у физички и психички стабилном стању, да би у фази рађања сарађивале са гинекологом и бабицом, што је важно за сигуран порођај и добар исход-рекао је Ивановић.

Предуслови за примјену епидуралне аналгезије су добри налази крвне слике и фактора коагулације, да је кренула дилатација и да је трудница у активној фази порођаја.

Контраиндикације су ријетке и могу бити условљене евентуалном инфекцијом на мјесту гдје се пласира епидурални катетер, хематолошким обољењима или проблемима са кичменим стубом, наводи Ивановић.

-Лијек који се примјењује дјелује на нервне завршетке који се налазе у доњем дијелу кичме, на тај начин чува се моторика и труднице могу да помјерају ноге током порођаја, а да притом бол не постоји-појаснио је Ивановић.

Према његовим ријечима, упркос предрасудама о овој врсти порођаја, нема разлога за страх.

-Током ранијег периода када се епидурална аналгезија примјењивала у породилишту нисмо имали трудницу са неким компликацијама. Више је ријеч о клишеу да епидурална аналгезија штети који је наметнула средина и приче људи који немају искуства. Неке компликације чак и ако би се појавиле током примјене овог метода препознају се током самог порођаја и брзо се збрињавају. Некад може да се деси пад крвног притиска, који анастезиолози брзо коригују и све прође уредно-нагласио је Ивановић.

Слика

Апликација епидуралне аналгезије приликом порођаја у Републици Српској не спада у обавезно здравствено осигурање, па је није могуће добити бесплатно. Ову услугу у Универзитетској болници Фоча могуће је добити по цијени од 200 КМ.

Из Универзитетске болнице Фоча позив и пацијенткињама са индикацијама за лапараскопску операцију из области гинекологије да им се обрате, јер ће 28. и 29. јуна у овој здравственој установи лапараскопске оперативне захвате обављати примаријус доктор Драган Јеремић.

Новинар: Дејан Мандић

Коментари 0
Повезане вијести
Прекид електричне енергије у Палама и Фочи Прекид електричне енергије у Палама и Фочи
Сјећање на стравично страдање јабучких Срба: 32 године тишине и туге Сјећање на стравично страдање јабучких Срба: 32 године тишине и туге
Парастос страдалим Јабучанима у уторак Парастос страдалим Јабучанима у уторак
Најчитаније
 • Дјечаку из Источног Сарајева спашена рука брзом реакцијом љекара КЦУС-а
  17h 6m
  11
 • Саслушан свештеник са Пала: Сумња се да је продавао лажне дипломе "по повољној цијени"
  13h 57m
  2
 • Крађа у дрогерији у Источној Илиџи
  23h 12m
  1
 • Идентификована лица која се доводе у везу са наношењем повреда лицу у Источном Новом Сарајеву
  19h 1m
  1
 • У ПУ Источно Сарајево саслушана три лица због продаје и куповине диплома
  17h 48m
  3