Миленко Дачевић објавио збирку пјесама "Твој поета"

05.12.2023. 09:34
1
ИЗВОР: katera.news

Пјесник је најсјанија звијезда неба свог народа, а поезија је извор надахнућа, најпрефињенији облик умјетности, огњиште стваралачке ватре и моћна, творачка снага у књижевности.

Овим ријечима, млaди поета Миленко Дачевић представио је своју другу збирку пјесама под називом "Твој поета".

Овај млади поета наглашава да је пјесник "најизразитији и најпотпунији тип једне расе, "мјерило расног генија, сензибилитета, идеологије“, „најчистија груда своје земље."

У поезији се човјек бори са прошлошћу, подноси садашњост и открива будућност. Пјесник зна  за ране и мане свог бића и свог народа, али и све вриједности и љепоте, живота уопште. Поезија се мора осјетити, а пјесника без префињених осјећања и стила нема и не може бити. Поетска надареност је дар Господњи. Стога сам захвалан Богу на томе, каже овај млади аутор.

Инспирација за стварање Дачевићу је била љубав, али и Бог, човјек, смрт и живот.

- Код пјесника нема пролазних тема, он тражи велике и вјечне истине. Највећа истина је Бог. Највећа дужност је послушност Богу, што је немогуће без љубави. Затим љубав према отаџбини и роду, љубав према жени... Живот и смрт, добро и зло, смјењују се једно за другим, и услед тог смјењивања, незаустављиве динамике, пјесник испуњава исконски завјет, правећи оштру подјелу у тим категоријама као извору инспирације – навео је Дачевић.

Говорећи о збирци "Твој поета", аутор је навео да је  добила назив по истоименој пјесми, те да се у њој заступљене љубавне, родољубиве и духовне пјесме.

- Твој поета је био "њен поета", а може се тумачити и у општијем смислу "твој, његов, њен... ", дакле увијек нечији поета. Временом сам развио препознатљив, аутентичан и оригиналан стил, тежећи да се "удаљим" од песничких узора и пуког подражавања истих – појаснио је он за наш портал.

Према његовим ријечима, рецензенти нове збирке су, поред Душана М. Дамјановића, Матија Бећковић, највећи међу живим пјесницима, и Никола Трифић, млади пјесник из Ниша.

Дејана и Ана-Марија Петровић биле су задужене за лектуру, а Ђорђе Шкребић и Синиша Ћеха за неопходне техничке припреме и уређивање.

Промоције књига овог аутора су хуманитарног карактера, а како истиче, помажући другима, помаже себи.

- Поезија је уобличујућа сила. Пише само онај који воли. Ако у другима не видимо животну радост, не можемо је ни сами имати, ма колико нам се чинило супротно. Уживање, задовољство, тријумф, слава, не могу испунити човјека. Он остаје празан, недовољан, без обзира колико се чинио самосталан и независтан. Човјек је узвишено биће и високо достојанство! Помажући другима, ја сам помогао себи. Добивши од Господа таленат, позван сам да се одржим, колико могу – рекао је Дачевић.

За крај разговора, Дачевић је навео да је Божићни пост вријеме да се морално уздигнемо, духовно очистимо, национално оплеменимо, да се изборимо сами са собом, да опростимо, да дарујемо, да се жртвујемо, да све око себе обрадујемо, да би се и сами радовали.

Дачевић се захвалио нашем порталу за подршку у промовисању.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Kolega 06.12.2023. 17:19
    Sta reci na sve ovo nego BRAVO!!!
    Pokazao si u vise navrata svoju velicinu, pamet, duhovnost, nadahnuce za zivotom, plemenitost, humanost i jos mnogo pozitivnih osobina.
    Samo nastavi svojim putem i uvijek budi to sto jesi!
Повезане вијести
Промовисана збирка поезије Миленка Дачевића у Чајничу Промовисана збирка поезије Миленка Дачевића у Чајничу
Дачевић: Поезија је најузвишенији облик људског изражавања Дачевић: Поезија је најузвишенији облик људског изражавања
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    23h 35m
    1
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    21h 34m
    1
  • Партизан мијења име!
    14h 16m
    4
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    23h 47m
    0
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    18h 49m
    0