Минималац им послужио да експресно поскупе производе: Бурек и јогурт 5,50 КМ

04.02.2024. 13:12
5
ИЗВОР: srpskainfo.com

Нада у боље сутра кратко је трајала. Већ послије мјесец дана јасно је да минималац од 900 КМ неће грађанима бити од користи, јер цијене су почеле да расту.

Привредници ова поскупљења правдају управо због већег минималца, што у преводу значи да ће се све сломити преко леђа грађана.

Упозоравали су економисти и послодавци да ће ова одлука довести до нових поскупљења. Упозоравали су и једни и други да привреда Српске није толико моћна и снажна и да не може издржати овај минималан износ плате. Тврдили су да је могуће затварање неких фирми, а неки су ишли и толико далеко да су најавили отказе радницима.

Већ на првом кораку нека упозорења су се обистинила. Цијена хљеба, пецива и осталих производа у већини пекара поскупила су непун мјесец дана након ступања на снагу одлуке о минималцу од 900 КМ.

– Наручио сам домаћи бурек и јогурт и платио 5,50 КМ. Прије годину дана цијена је била нешто већа од три марке. Ако је власт хтјела да помогне грађанима, није успјела. Цијена брашна је остала иста, а пекари поскупе производе. Јасно је да и овај минималац иде преко леђа нас грађана – каже Бањалучанин Славиша.

Мора се чувати свака марка

Има и оних који сматрају да је ово тек почетак и да ће сада цијене свега да иду горе.

– Довољно је да само неко подигне цијену и онда сви крећу ланчано. Хљеб ће бити скупљи. Читам да ће и гориво поскупити, а како смо могли да научимо из прошлости, сад ће вјероватно да расту и цијене осталих производа. Сад ће и комуналије да иду горе и ето нама биједе и сиротиње за врат – каже пензионерка Милка М.

Рада К. из Бањалуке каже да је дошло вријеме одавно да се мора чувати свака марка.

– Примјетила сам да су производи у пекарама поскупили. Не преостаје нам ништа друго него да купујемо брашно и мијесимо и печемо хљеб кући. Времена су све тежа, криза је све већа и мора се пазити на сваку марку. Од политичара ништа не очекујем. Они у Влади не виде како су грађани све сиромашнији. Политичари лијепо живе, а нама причају како смо јаки, стабилни. Па ваљда ми знамо како нам је и како живимо – каже она.

Неколицина власника пекара које смо контактирали потврдили су нам да су поскупљења изазвана углавном због повећања минималца на 900 КМ.

“Нема оправдања за поскупљења”

Експресна поскупљења у пекарама многе су изненадила, а оправдања за њих нема, тврди Муриса Марић, извршна директорка приједорског Удружења за заштиту потрошача “Дон”. Поручује како нису повећане цијене житарица, брашна, горива, електричне енергије, све оно са чим своје поскупљења правдају пекари.

– Није дошло до тих повећања, али су они подигли цијене. Мислим да овдје има пуно посла за инспекцију. На примјер, треба се знати колико мора да износи грамажа кифле, хљеба, бурека, колика количина меса треба да буде унутра да би оправдали овако високе цијене. Једна пекара је подигла цијену хљеба са 1,8 на 2,19 КМ, а он тежи 300, 400 грама. Сви знамо колико кошта килограм брашна – каже она за Српскаинфо.

Истиче како је и цијена јогурта који се продаје у пекарама превисока у односу на набавну.

– Надлежни не реагују како би требало. Инспекција изађе на терен, али ми не знамо ниједно име гдје су урађене контроле, ко је и како кажњен. А казне су минималне тако да их се нико и не плаши. Када дође инспекција, он ће то данас да плати, сутра наставља по старом. Ово није ништа ново, ово ће се понављати – наглашава она.

Поручује како ми, на овим просторима, немамо навику бојкота неких производа, нити ћемо то некада урадити.

– Немамо навику да неке ствари “кажњавамо”, али када ће се стати у крај ових наглим поскупљењима – пита она.

Узрок и посљедица

Економиста Зоран Павловић каже да је повећање минималца цијена поскупљења која се дешавају и која нас очекују, посебно у дјелатностима које ангажују људски рад.

– Кад год имате ситуацију да је повећана цијена људског рада, резултат мора бити поскупљење услуга и  роба. Могу се очекивати поскупљења свега што је услужна дјелатност – поручује он за Српскаинфо.

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Bl 05.02.2024. 23:44
    Mi na minimalcu ne kupujemo pite kroasane kifle vec odavno cak i radnici koji rade u pekarama nije im dozvoljeno da pojedu bilo sta od toga imaju pare da uvedu video nazor da radnik ne bi pojeo kiflu sta reci bagra nezasita
  • Generic placeholder image
    voxpopuli 05.02.2024. 08:30
    Ogrničiti hljeb na 1.00km a za ostalo ćemo se dogovoriti.
  • Generic placeholder image
    Poslusnik 05.02.2024. 03:54
    Nama Mile pomasti pitu a mi suvo pojedemo. Nema koncepta i vizije koju treba da ima vlada. Sve ce propadti sa SNSDom i Dodikom a on ce i dalje ici na granicu i ratovati sa amerikancima da sacuva lovu za Igora i Goricu
  • Generic placeholder image
    Предатор 04.02.2024. 16:53
    Наручи зељанице. Она је јефтинија
  • Generic placeholder image
    Cober 04.02.2024. 14:23
    Opstinske ispekcije su krive,za povecanje cena,neopravdano psenica je na najnizoj ceni i brasno.
Повезане вијести
Већи праг за занатлије или скупље услуге Већи праг за занатлије или скупље услуге
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Најчитаније
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    17h 16m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    16h 5m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    18h 42m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    18h 47m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    18h 15m
    0