Министарство шаље препоруке директорима школа у Републици Српској

04.05.2023. 09:52
1
ИЗВОР: srna.rs

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић изјавила је да је за све школе припремљен допис како је дјелују поводом трагедије у београдској основној школи, а предвиђа да се састане мултилатерални тим, који има задатак да дјелује у случају било каквог насиља.

- Препорука директорима школа је да преиспитају тренутно стање безбједности у школама, као и да се у складу са педагошким стандардима одрже часови одјељенске наставе на којима ће се дјеци на примјерен начин образложити јучерашња дешавања у београдској Основној школи Владислав Рибникар - рекла је Стојичићева Срни.

Она је истакла да су грађани Републике Српске веома потресени јучерашњим трагичним догађајем у Београду у којем је убијено осморо дјеце и један радник обезбјеђења.

Према њеним ријечима, закон који Српска има о основном и средњем образовању предвиђа нулту толеранцију на сваки вид насиља и у том смислу се траже одговори да се предузму мјере да се насиље не деси.

- Сви смо јуче били веома потресени том вијешћу, а претпостављам да је то унијело немир и међу наше наставно особље и дјецу у основним и средњим школама. Свјесни смо одговорности институција, али и комплетног система Републике Српске, када је ријеч о свакој врсти насиља - рекла је Стојичићева.

Она је подсјетила да је у Србији донесена одлука о проглашењу три дана жалости од сутра до понедјељка, 8. маја, те да очекује да ће и у Српској складу са тим бити исказано жаљење за дјецом која су трагично изгубила живот.

- Нећемо имати појединачних иступања. Вјерујем да ћемо одати почаст преминулим минутом ћутања почетком сутрашњег дана жалости, те очекујем да ћемо на данашњој сједници Владе заузети заједнички став у вези са тим - рекла је Стојичићева.

У пуцњави у Основној школи “Владислав Рибникар” у Београду јуче је убијено осморо дјеце и један радник обезбјеђења, а шесторо дјеце и један наставник те школе су рањени. Полиција је ухапсила четрнаестогодишњег K.K, који је починио тај злочин.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Seljak 04.05.2023. 19:04
    Bolje da je mladi Kosta skočio sa mosta ako je psihopata, nego što pobi nedužnu djecu svoje školske drugove. Za njega nema druge terapije osim ludara do kraja života. Od trulog se nika d nemože napraviti nešto zdravo i normalno.
Повезане вијести
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    6h 39m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    5h 35m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    21h 19m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    22h 31m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    19h 4m
    0