Митополит Хризостом у четвртак служи на Равној Романији

09.08.2022. 08:46
0
ИЗВОР: srna.rs

Његово високо преосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служиће Свету архијерејску литургију у Манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији у четвртак, 11. августа, најављено је из овог храма.

Служба поводом Дана овог манастира почиње од 9.00 часова.

Након литургије биће служен помен погинулим борцима, а потом ће бити организовна литија око манастирског храма и свечана академија.

Истога дана ће у порти манастира бити одржане и 25. "Госпојинске вечери културе", у организацији соколачке Установе за културу "Перо Косорић".

У оквиру ове манифестације своје стихове говориће млади романијски пјесник, те наступити гуслар, три етно-групе и ханпијесачко Културно-умјетничко друштво /КУД/ "Свети Пантелејмон", речено је Срни у овој установи.

Посјетиоци свечаности на Равној Романији имаће прилику да погледају и изложбу старих и нових фотографија оригиналне гласиначке народне ношње под називом "Гдје ја стадох, ти продужи", аутора Марка Радовића из Београда, те присустовати презентацији народне кухиње и романијског меда и љекобиља.

Код манастира на Равној Романији, како је најављено, биће одржано спортско такмичење "Романијски вишебој" за титулу "Хајдук Романије" - у гађању ваздушном пушком, скоку удаљ и увис из мјеста, навлачењу клипа и бацању камена.

Покровитељ манифестације "Госпојинске вечери културе" је општина Соколац.

Манастир Светог великомученика Георгија, познат као "Романијска Соколица" освештан је 2002. године. На унутрашњим зидовима храма уписано је 4.000 имена бораца сарајевско-романијске регије, који су погинули у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

Коментари 0
Повезане вијести
Основци из Источне Илиџе посјетили Црвене стијене на Романији Основци из Источне Илиџе посјетили Црвене стијене на Романији
Митрополит Хризостом: Вријеме поста, молитве и духовног размишљања Митрополит Хризостом: Вријеме поста, молитве и духовног размишљања
Митрополит Хризостом сутра служи у манастиру Озерковићи Митрополит Хризостом сутра служи у манастиру Озерковићи
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    17h 39m
    0
  • Крађа у Палама
    15h 57m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    12h 24m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    15h 12m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    8h 33m
    0