Морамо се навићи на ношење маски

13.04.2020. 20:58
0
ИЗВОР: Srpska.info

Ношење заштитних маски постаће наша свакодневница, то је нешто на шта се полако морамо навикавати, упозоравају стручњаци из Свјетске здравствене организације (СЗО).

– Различити начини заштите лица ће, сигурни смо, постати норма за људе широм свијета – упозорава стручњак Давид Набаро из СЗО, додавши како обољење Covid-19 неће нестати тек тако, преноси Klix.

Научници још увијек не знају како изгледа опоравак оних који су имали Covid-19, а Набаро наглашава како је свијет и даље јако далеко од проналаска вакцине за ово обољење. Додао је како ће овај вирус направити револуционарне промјене у свијету, баш као што су прије њега такве измјене узроковали HIV/AIDS и колера.

Продаја заштитних маски и респиратора је драстично повећана због појаве корона вируса, а све више болница широм свијета суочава се с проблемом несташице маски и медицинске опреме, преноси BBC. Према правилу, сваки медицински радник мора ставити нову маску нетом након контакта са зараженом особом.

Тема “заштитне маске” покренула је бројне расправе широм свијета, а мишљења су подијељена. Многи стручњаци сматрају да обичне маске које су свима доступне не пружају адекватну заштиту и да је потребно уложити новац у неке квалитетније. Други ипак инсистирају да обичне маске нису бескорисне, те како функционишу чак и у великим гужвама људи.

СЗО сматра да, иако медицинска маска може ограничити ширење одређених респираторних вирусних болести, укључујући и Covid-19, употреба само маске није довољна. СЗО такође сматра да маске могу узроковати и проблеме с дисањем, као и “лажни осјећај безбједности”.

Коментари 0
Повезане вијести
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    5h 23m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    4h 7m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    20h 20m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    16h 34m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    21h 26m
    0