Мораторијум на кредите до краја године?

22.08.2020. 10:16
0
ИЗВОР: Глас Српске

Банке у Српској највјероватније ће продужити мораторијум на отплату кредита грађанима и привредницима и након 31. августа, а све је извјесније да ће нова правила бити на снази до краја ове године.

Према сазнањима “Гласа Српске”, Агенција за банкарство РС припрема измјене постојећих правилника како би грађанима и правним лицима у Српској био продужен мораторијум на кредите.

Из Агенције за банкарство у петак нисмо добили званичан одговор да ли ће продужити мораторијум на отплату кредита и до када ће он трајати.

Директор НЛБ банке Бањалука Радован Бајић рекао је да би према информацијама којима располаже мораторијум на отплату кредита требало да буде продужен.

- Садашња одлука Агенције за банкарство о увођењу мораторијума на отплату кредита важи до 31. августа. Они раде на измјенама прописа. Још нису донијели одлуку о томе и о свему ће се на крају огласити Управни одбор Агенције за банкарство - навео је Бајић. 

И у осталим банкама у Српској навели су да имају информацију да Агенција за банкарство ради на измјени постојећих прописа којима је дефинисано увођење мораторијума, док други наводе да постоји могућност да Агенција донесе потпуно нову одлуку о тим правилима. 

Увођење мораторијума на отплату кредита само је једна од мјера за којом је посегнула Српска како би ублажила посљедице епидемије вируса корона. За овом мјером у Српској посегнуо је велики број грађана и привредника који су, да би добило мораторијум, требали да докажу да трпе посљедице епидемије.

Из федералне Агенције за банкарство најавили су да ће у понедјељак, 24. августа, разматрати нови нацрт одлуке о борби с посљедицама вируса корона, а која, између осталог, предвиђа и могућност продужења мораторијума на кредите за још шест мјесеци.

- Агенција је у сталном контакту са свим нивоима власти, удружењима послодаваца, удружењем банака како би донијела најбоље одлуке за клијенте, али и за привреду и банке. С тим у вези већ имамо припремљен нови нацрт одлуке који треба да третира борбу с посљедицама вируса - казао је директор Агенције за банкарство ФБиХ Јасмин Махмузић и додао да ће новом одлуком направити широк дијапазон могућности за банке да дају одговарајуће мјере свим погођеним сегментима, како физичким лицима, тако и привредним субјектима.

Одобрени захтјеви

Према подацима Агенције за банкарство РС, до краја маја привремени мораторијум је одобрен за 5.139 физичких и 797 правних лица у укупном износу од 648,5 милиона.

- Банке су привремене мораторијуме одобравале углавном на основу захтјева клијената, али је одобрен и самоиницијативно од стране банака у укупном износу од 24,8 милиона КМ - истакли су у Агенцији.

Додали су да су у истом периоду банке запримиле 3.277 захтјева за посебне мјере у укупном износу од 759,4 милиона КМ.

Коментари 0
Повезане вијести
Петровић: Ако се не распусти Скупштина Бијељине, долазим да кампујем пред Владу Петровић: Ако се не распусти Скупштина Бијељине, долазим да кампујем пред Владу
Сви грађани ће и у наредна два мјесеца имати здравствено осигурање Сви грађани ће и у наредна два мјесеца имати здравствено осигурање
Илија Работа из Пала проглашен за најбољег гуслара Републике Српске Илија Работа из Пала проглашен за најбољег гуслара Републике Српске
Најчитаније
 • Обавјештење возачима са подручја Источног Новог Сарајева (ФОТО)
  7h 10m
  3
 • У Источној Илиџи одузет путнички аутомобил од вишеструког починиоца саобраћајних прекршаја
  9h 57m
  0
 • Сви грађани ће и у наредна два мјесеца имати здравствено осигурање
  8h 18m
  0
 • Пјевачко друштво „Плави невени“ из Фоче петоструки побједник Саборa старог пјевања у Срба
  11h 30m
  0
 • Почиње упис у средње школе у Источном Сарајеву
  10h 10m
  0