Може ли крема за руке да смањи дјелотворност дезинфекционог средства?

23.09.2020. 21:50
0
ИЗВОР: novosti.rs

Чак и ако су вам прије пандемије вируса корона хигијенске навике биле на завидном нивоу, сада сте сигурно прешли на један сасвим нови ниво као и већина свијета.

Спрејеви и гелови за дезинфекцију руку постали су производи које користимо више пута на дневној бази, а њихов главни састојак одговоран за убијање вируса и бактерија је алкохол од најмање 72%.

Управо зато не чуди што се свима руке поприлично исушују што за посљедицу може имати болно испуцале руке, а код неких чак и ране. Оно за чиме посежемо како бисмо ту сувоћу умањили је наравно крема за руке.

Иако је битно да његујемо и хранимо кожу цијелог тијела па тако и руку, многи су се запитали утичу ли масноћа и влажност креме на дјелотворност дезинфекционог средства.

Стручњаци из америчких центара за превенцију и контролу болести одговорили су на ово питање. Хемичарка Гингер Кинг је дала своје стручно мишљење о овом проблему истакнувши да већина људи не користи ни приближно довољну количину гела или спреја за дезинфекцију руку, што у старту смањује потпуну ефикасност.

- Веома је важно руке темељно опрати сапуном и водом те их обрисати чистим пешкиром, а тек онда нанијети довољну количину дезинфекционог средства - истакла је Кинг.

Ако сте у ситуацији да не можете да оперете руке, Кинг савјетује да удвостручите количину дезинфекционог средства од уобичајене те врло темељно протрљате руке како би средство успјело да убије све бактерије и вирусе који се на њима налазе.

Што се тиче креме за руке и њеног утицаја на средство за дезинфекцију, хемичарка Никита Вилсон истакла је да је изузетно важно причекати да се дезинфекционо средство у потпуности осуши на рукама и тек онда наносити крему.

- Алкохол убија бактерије и вирусе, али ако постоји други медиј за који се могу ухватити, као што је на примјер крема за руке, бактерије би могле да преживе - додала је Вилсон.

Стога обавезно наставите темељно да перете руке, наносите довољну количину дезинфекционог гела или спреја, причекајте да се у потпуности осуши и тек онда безбрижно нанесите храњиву крему за руке.

Коментари 0
Повезане вијести
Зелени смути је идеалан прољећни детокс Зелени смути је идеалан прољећни детокс
Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала
Јод – Моћан минерал против упале плућа Јод – Моћан минерал против упале плућа
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    18h 37m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    17h 32m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    12h 20m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    13h 26m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    21h 54m
    0