“Мрвичастом кутку” потребна хумана срца

12.11.2021. 11:22
0
ИЗВОР: Глас Српске

Мјесец посвећен дјевојчицама и дјечацима који су на свијет стигли раније, љубичасти новембар, обојен је хуманошћу јер су мали борци и њихови родитељи кренули у још једну акцију, ону за уређење “мрвичастог кутка” у Бањалуци, а на путу ка том циљу потребна им је помоћ људи великог срца.

Као и претходних година, Удружење родитеља пријевремено рођене дјеце у РС “Мрвице” у сусрет 17. новембру, дану посвећеном свим малим борцима великог срца, организује низ активности, ове године под мотом “Ми за њих”. Предсједница удружења Милева Мировић Танић појашњава за “Глас Српске” да је ријеч о програму социјалног укључивања и оснаживања дјеце и њихових родитеља. У оквиру програма, 13. новембра у бањалучком Дому омладине организују донаторско вече како би сакупили новац за опремање Центра за едукацију и афирмацију пријевремено рођене дјеце и омладине под називом “Мој мрвичасти кутак”. Цијена улазнице је 20 марака, а сви који дођу да подрже храбра срца уживаће у богатом музичком програму те наступу стендап комичара. Осим тога, сви који желе могу да позову и “м:тел” хуманитарни број 1415 и донирају једну марку да идеја малих бораца постане стварност.

- Кроз овај пројекат створили бисмо могућност укључивања дјеце у разне спортске и културне активности, пружање психосоцијалне подршке и омогућавање других садржаја који су им иначе недоступни - испричала је Милева која с поносом додаје да је њена “мрвица” Мирјана првачић који увелико чита и ћирилицу и латиницу, и све је научила сама јер, као и све “мрвице”, не познаје препреке.

Колико ће кутак значити свакој будућој “мрвици”, најбоље знају мајке које из дана у дан броје граме које њихови малишани добијају, а једна од њих је и Маријана Ђумић из Босанског Петровца која је прије шест година у 27. седмици трудноће на свијет донијела дјечака. Њен Раде имао је свега 550 грама на рођењу, а сада се већ спрема за ђачке дане.

- Док није напунио двије и по године, долазили смо у Бањалуку мјесечно, пут у једном правцу је око два сата, за мрвице је то стресно, оне одмах губе на килажи која је ионако премала. Осим тога, дешавало се да између контрола чекамо по три сата, за то вријеме смо или у болници или код рођака. Многи немају код кога бити, тако да ће “мрвичасти кутак” за све будуће “мрвице” значити много да одморе, да им је угодније и да су безбрижнији - поручила је Маријана.

Из Удружења “Мрвице”, које је ове године добило и статус удружења од јавног интереса, су бројни пројекти, а прошле године били су иницијатори оснивања прве Банке хуманог млијека у Српској. Иницијативу је подржала предсједница РС Жељка Цвијановић, те је традиционално Донаторско вече “С љубављу храбрим срцима” било посвећено управо остварењу тог циља. Хуманисти су сакупили око 1,16 милиона марака. У овом удружењу кажу да је пандемија вируса корона успорила реализацију, те да је у току процедура избора извођача радова за пројекат “Адаптација и опремање простора Банке хуманог млијека и поликлиничког дијела Клинике за дјечије болести - кључ у руке” у Универзитетском клиничком центру РС.

Рођени

Милева Мировић Танић истиче да је у просјеку годишње од укупног броја порода у Српској десет одсто пријевремених.

- Немам прецизан број колико је укупно “мрвица” рођено у овој години, али знам да је конкретно код нас у болници у Источном Сарајеву прије времена свијет угледало шест беба - казала је Милева и додала да Удружење “Мрвице” има 150 регистрованих чланова, али да окупља њих више од 500 из свих крајева Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Грађани траже помоћ због змија Грађани траже помоћ због змија
Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић
Милош нас треба - потребно још 20.000 евра за наставак лијечења Милош нас треба - потребно још 20.000 евра за наставак лијечења
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    17h 38m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    15h 52m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    13h 42m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    6h 7m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    16h 57m
    0