МУП РС у 2020. заплијенио дрогу вриједну милионе, стотине ухапшених

16.06.2021. 09:26
0
ИЗВОР: Nezavisne

У протеклим годинама број откривених случајева злоупотребе наркотика у Српској био је у сталном порасту, а током 2020. заплијењена је дрога чија се вриједност мјери у милионима марака, потврђено је "Независним новинама".

Према подацима МУП-а Српске, највише је током прошле године пронађено марихуане, које је од нарко-дилера одузето више од 538 кг, док су годину раније заплијењена 422 килограма те дроге.

У плијену полиције током прошле године нашло се и 6,4 килограма амфетамина, као и близу 2,4 килограма кокаина, а пронашли су и више од 700 грама хероина.

На списку заплијењених наркотика нашли су се и хашиш и екстази, као и 1.397 комада медицинске дроге. Одузели су полицајци у Српској и 462 стабљике те 2.750 сјеменки канабиса.

Због дроге је ухапшено 382 осумњичених, а током 38 акција, од чега 10 међународних, откривено је и разбијено више организованих криминалних група.

У Извјештају о раду МУП-а Српске за 2020. годину наводи се да криминалитет из области злоупотребе дрога спада у најтеже облике кривичних дјела, како због њихове саме карактеристике, тако и због великог степена организованости, који је често међународног карактера.

Како додају, у 2020. години откривено је 1.438 случајева злоупотреба дрога, што је за 8,7 одсто више у односу на 2019. годину.

-Број откривених случајева злоупотребе дрога у задњих пет година је у сталном порасту. Тако је у 2020. години откривено за 116,9 одсто више случајева злоупотреба дрога у односу на 2016. годину, што показује све већу ангажованост и ефикасност полицијских службеника у овој области - наведено је у извјештају МУП-а, који ће се ускоро наћи пред посланицима Народне скупштине Републике Српске (НС РС).

Костадин Васић, члан Одбора за безбједност НС РС, оцјењује да је веома битно да се дрога склони са улица, односно да не буде доступна конзументима, али да је истовремено важно и да се што боље заштите полицајци који раде на сузбијању шверца наркотика.

-Очигледно је да су полицајци појачали рад, али су истовремено и дилери на терену појачали свој рад - рекао је Васић за "Независне новине".

Према његовим ријечима, када је ријеч о овој пошасти, велика одговорност је на правосудним институцијама.

-Судови и тужилаштва су други проблем који је очигледан. Вишеструки повратници у злоупотреби дрога су поново на цестама, добију минималне казне. Шта раде судије и тужиоци, сам бог зна - рекао је Васић, који оцјењује да је насушна потреба да борба против ове пошасти буде што јача.

"Независним новинама" је потврђено да је највећа запљена прошле године забиљежена крајем децембра, када је на подручју Градишке пронађено и одузето око 460 килограма сканка, који је, сумња се, био намијењен иностраном тржишту.

-Вриједност те дроге, по килограму, код нас је око 1.700 евра, тако да би на нашем тржишту она вриједила близу 800.000 евра. Међутим, према оперативним сазнањима, тај сканк је припремљен за пребацивање преко границе. А чим пређе границу, цијена је знатно виша. Већ у Хрватској цијена иде од 2.500 до 2.800 евра по кг - открили су раније наши извори.

Подсјећања ради, претресене су у тој акцији, названој "Сториџ", три локације на подручју које покрива Полицијска управа Градишка и на једној од њих пронађено је 460 килограма сканка.

Коментари 0
Повезане вијести
На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
Полицајац убоден ножем! Полицајац убоден ножем!
Српски цариници у плишаном меди нашли килограм дроге (ФОТО) Српски цариници у плишаном меди нашли килограм дроге (ФОТО)
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    21h 26m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    19h 28m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    18h 21m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    18h 26m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    17h 29m
    1