На данашњи дан, 1. октобар

01.10.2020. 07:59
0
ИЗВОР: СРНА

Данас је четвртак, 1. октобар, 275. дан 2020. До краја године остао је 91 дан.

1207. - Рођен енглески краљ Хенри Трећи, који је ступио на пријесто у деветој години живота, јер му је у Првом баронском рату погинуо отац Џон, назван "Џон Без Земље", али је стварно почео да влада 1234.

1684. - Умро француски писац Пјер Корнеј, творац класичне француске трагедије коју је ослободио извјештачености, дајући ликовима снагу дубоког унутрашњег проживљавања. Писао је и комедије, религиозне поеме, пригодне пјесме и позоришне књижевно-теоријске списе. Дјела: трагедије "Сид", "Хорације", "Сина", "Полиект", "Родогин", "Никомед", комедија "Лажљивац".

1754. - Рођен руски цар Павле Први Петрович Романов, насљедник Катарине Велике, који је послије доласка на власт 1796. године, због страха од идеја Француске револуције, завео полицијски режим и увео Русију у "Другу коалицију" с Енглеском и Аустријом против Француске. Послао је руску војску под командом генералисимуса Александра Васиљевича Суворова у Италију и Швајцарску и она је 1798. и 1799. извојевала више побједа над француским трупама. Разочаран пасивношћу Енглеске измирио се 1800. с "првим конзулом" Француске Наполеоном Бонапартом и прекинуо дипломатске односе са Лондоном. Честим смјењивањем чиновника и ограничавањем привилегија дворана окренуо је против себе дворске официре који су 1801. организовали завјеру и убили га.

1795. - Белгија припојена Француској.

1800. - Шпанија тајним споразумом Француској вратила Луизијану.

1865. - Рођен француски композитор и музички критичар Пол Дика, професор Париског конзерваторијума, чије су композиције инспирисане класичном традицијом и обогаћене утицајем касноромантичара и импресиониста. Дјела: оркестарски скерцо "Чаробњаков ученик", опера "Аријадна и Плавобради", кореографска поема "Пери".

1870. - У бици код Седана у француско-пруском рату заробљен је француски цар Шарл Луј Наполеон Трећи Бонапарта, а Француска је три дана касније поново постала република.

1878. - У Нишу почела да ради гимназија, у коју је у првој школској години уписано 49 ученика.

1892. - Рођена Аница Савић - Ребац, српски књижевник и класични филолог, професор Универзитета у Београду. Дјела: "Проблеми античке естетике", "Античка демократија и социјални проблеми", "Проблеми предплатонске еротологије", коментар и превод спјева Тита Лукреција Кара "О природи ствари", мноштво превода на енглески, њемачки, француски и италијански језик.

1904. - Рођен амерички пијаниста руског поријекла Владимир Хоровиц, један од највећих мајстора клавира у историји музике. СССР је напустио 1925. године, а кад се први пут вратио 1986. одржао је тријумфалне концерте у Москви и Лењинграду.

1914. - Турска као савезница Централних сила у Првом свјетском рату затворила Дарданеле за бродове земаља Антанте.

1918. - Предвођени енглеским пуковником Томасом Едвардом Лоренсом, познатим као Лоренс од Арабије, Арапи су уз помоћ Британаца у Првом свјетском рату преотели Дамаск од Турака.

1924. - Радио-Београд почео да емитује програм. У експерименталним емисијама инжењери Михајло Симић и Добривоје Петровић су са предајника у Раковици емитовали и концерте пјевача Београдске опере. Као знак сјећања на прво емитовање 1. октобар установљен је за дан РТВ Србије.

1924. - Рођен амерички државник Џејмс Ерл Џими Картер, предсједник САД од 1977. до 1981.

1928. - У СССР је проглашена прва петољетка ради повећања индустријске и пољопривредне производње.

1936. - Шпански фашисти прогласили свог вођу Франсиска Франка за шефа државе.

1938. - Њемачка армија ушла у Чехословачку и окупирала Судете послије Минхенског споразума нацистичке Њемачке са Великом Британијом и Француском.

1943. - Савезници послије једномјесечне битке у Другом свјетском рату заузели Напуљ.

1946. - Међународни војни суд у Нирнбергу, послије десетомјесечног просеца, осудио на смрт вјешањем 12 њемачких нацистичких вођа због ратних злочина у Другом свјетском рату, тројицу на доживотну робију, а четворицу на затворске казне од 10 до 20 година.

1949. - У Пекингу проглашена Народна Република Кина под вођством Мао Це Тунга.

1957. - Умро српски биолог и физиолог Иван Ђаја, професор Универзитета у Београду и члан Српске академије наука и умјетности, који је истраживањима физиологије дубоко охлађеног организма стекао свјетски реноме. Један је од оснивача хипотермије. Основао је 1910. прву катедру за физиологију код нас. Објавио је сам или са сарадницима више од 200 научних радова. Дјела: "Основи физиологије", "Од живота до цивилизације", "Поглед у живот", "Експериментално тражење енергетичке основе код живих бића", "Основна биолошка енергија и енергетика кваса", "Биолошки листићи", "Путописи".

1960. - Проглашена независност најмногољудније афричке земље - Нигерије, која је од краја 19. вијека била британска колонија.

1965. - Индонезијска армија под вођством генерала Сухарта, штићеника САД, који је убрзо приграбио сву власт, скршила покушај државног удара, послије чега је услиједио немилосрдан обрачун са Комунистичком партијом Индонезије, оптуженом за покушај удара, чијих је око 700.000 чланова и присталица ликвидирано.

1979. - Зона Панамског канала послије 70 година под контролом САД формално предата на управу Панами.

1982. - Вођа десничарске Хришћанско-демократске уније Хелмут Кол постао шести канцелар Западне Њемачке, наслиједивши социјалдемократу Хелмута Шмита.

1988. - Михаил Сергејевич Горбачов постао предсједник Президијума Врховног совјета СССР умјесто Андреја Андрејевича Громика, пензионисаног дан раније.

1988. - Умро српски глумац Павле Вуисић, "вулкан глуме, живота и снаге" - како га је описао Орсон Велс. Већ у првом филму "Чудотворни мач" Војислава Нановића 1950. наметнуо се необично снажном глумачком личношћу, која је потом обиљежила више од сто филмова и мноштво ТВ серија и драма, попут култне серије "Шешир господина Вујића". Филмови: "Ко то тамо пева", "Сјећаш ли се Доли Бел?", "Маратонци трче почасни круг", "Хајка", "Кампо Мамула", "Дим", "Мачак под шлемом", "Парче плавог неба", "Жеђ", "Хороскоп", "Инспектор", "Сам", "Погон Б", "Кад чујеш звона", "Догађај", "Коњух планином".

1989. - Данска као прва земља дозволила брак хомосексуалаца.

1990. - Српско национално вијеће у Србу прогласило аутономију Срба у Хрватској на основу референдума на којем се од 567.317 грађана за аутономију изјаснило 567.127.

1995. - Велика Британија напустила империјалне мјере за дужину и тежину успостављене 1812. Километар, метар, центиметар, литар, килограм и грам су замијенили миљу, јард, фит, инч, галон, пинту, либру, фунту и унцу.

1997. - Израел ослободио вођу палестинских исламских терориста и оснивача терористичке организације "Хамас" шеика Ахмеда Јасина и на основу споразума са Јорданом депортовао га у јорданску пријестоницу Аман.

1999. - Високи представник за БиХ Волфганг Петрич донио одлуку о измјенама и допунама Закона о Радио-телевизији Српске, као прелазну мјеру којом се назив Српска радио-телевизија замјењује називом Радио-телевизија Републике Српске.

2003. - Народна скупштина Републике Српске усвојила декларацију којом се тражи повлачење тужбе БиХ против СЦГ за геноцид пред Међународним судом правде у Хагу.

2003. - Репрезентативац Републике Српске и члан Кик-бокс клуба "Сектор" из Бањалуке Драженко Нинић освојио златну медаљу на Свјетском првенству на Јалти.

2006. - Израел окончао повлачење војника са југа Либана, који је цијелу деценију био упориште Хезболаха.

2008. - Врховни суд Русије донио одлуку да убиство цара Николаја Другог током бољшевичке револуције 1918. године није било законито.

2010. - Умро амерички глумац Tони Кертис који је славу стекао улогом у филму Билија Вајлдера "Неки то воле вруће" у коме је играо са Мерлин Монро и Џеком Лемоном.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 19. април На данашњи дан, 19. април
На данашњи дан, 18. април На данашњи дан, 18. април
На данашњи дан, 17. април На данашњи дан, 17. април
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    12h 23m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    23h 56m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    23h 37m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    10h 37m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    8h 27m
    0