На данашњи дан, 12. октобар

12.10.2024. 08:51
0
ИЗВОР: srna.rs

Данас је субота, 12. октобар, 286. дан 2024. године. До краја године има 80 дана.

322. п.н.е. - Умро Аристотел, филозоф - најсвестранији ум античке Грчке. Поставио је Земљу у средиште свемира. Наглашавао важност логике или расуђивања у филозофији. Његов филозофски систем - аристотелизам учи да се људско знање постиже најприје помоћу чулног искуства. Дјела: "Органон" /сакупљени Аристотелови логички списи/, Поетика /О пјесничкој умјетности/, "Реторика", "Никомахова етика" /Никомах је био његов отац/, "Политика", "Метафизика", "Физика", "О души".

1492. - Шпански морепловац италијанског поријекла Кристифор /Кристофор/ Колумбо открио Америку, искрцавши се на острвце Гванахани у саставу Бахамских острва, послије 33 дана пловидбе Атлантским океаном од Канарских острва, али је био увјерен да је стигао у Индију. До 1504. године још трипут је прелазио океан, а 1506. је умро - увјерен да између Европе и Азије, кад се плови у смјеру запада, нема континента.

1518. - Њемачки вјерски реформатор Мартин Лутер, оптужен за јерес, сазвао је скупштину града Аугсбурга и у теолошкој расправи с италијанским римокатоличким кардиналом Томазом де Виом, познатим као Кајетан, одбацио захтјев римске курије да се покаје и одрекне својих увјерења.

1811. - Парагвај прогласио независност од Шпаније и Аргентине.

1822. - Бразил стекао независност од Португалије.

1865. - Рођен српски географ Јован Цвијић, оснивач антропогеографије и геоморфологије у Србији и Српског географског друштва, професор и ректор Универзитета у Београду, предсједник Српске краљевске академије, почасни доктор париске Сорбоне и Карловог универзитета у Прагу. Веома су значајни његови радови о миграцијама југословенских народа, о морфологији и хидрографији динарског крша и других крашких предјела, тектоници и глацијацији планина Балканског полуострва, студије о Јадранском приморју, балканским котлинама и пољима, Шумадији и Панонском базену. Одиграо је изузетну улогу као савјетник српских државника на мировним преговорима у Паризу послије Првог свјетског рата. Дјела: "Основе за географију и геологију Македоније и Старе Србије", "Антропогеографски проблеми Балканског полуострва", "Балканско полуострво и јужнословенске земље", "Геоморфологија", "Етногеографске карте југословенских земаља", "Географска карта Југославије", "Говори и чланци".

1870. - Умро амерички генерал Роберт Едвард Ли, командант армије Сјеверне Вирџиније у грађанском рату у САД од 1861. до 1865. године, најспособнији војсковођа тог рата. Предводећи јужњачке трупе, побиједио је војску Сјевера у биткама код Ричмонда и Фредериксбурга 1862. и код Чанселорсвила 1863, али је, суочен с неупоредиво надмоћнијом армијом Сјевера, морао да капитулира 9. априла 1865.

1873. - Рођена Надежда Петровић, српски сликар, професор Академије ликовних уметности у Београду и саоснивач "Кола српских сестара". Сликарство је студирала у Минхену и Паризу, а прву самосталну изложбу је приредила 1900. године. Њена дјела носе снажан, оригиналан израз и изванредно богатство боја. Сачувано је око 200 њених дјела, а поједине слике су равне радовима врхунских европских мајстора тог времена. Њено дјело обухвата распон од пленеризма до снажног реализма, прожетог експресионизмом. У Србији свог доба она се најснажније везала за модерну умјетност и антиципирала њен даљи развој. Рођена у породици у којој су двије сестре постале сликари, једна музичар, а најмлађи брат Растко - писац. Умрла је од тифуса 1915. године у ваљевској болници, гдје је као болничарка његовала рањене српске војнике.

1874. - Рођен српски археолог Владимир Петковић, професор Београдског универзитета, члан Српске академије наука и уметности и управник Народног музеја у Београду, стручњак за српску средњовјековну умјетност. Био је уредник специјализованог часописа "Старинар" и први директор Археолошког института САНУ. Руководио је откопавањима Стобија и Царичиног Града. Дјела: "Преглед црквених споменика кроз повјесницу српског народа", "La peinture serbe en Mouen age" , монографије о манастирима Жича, Раваница, Студеница, Каленић и Дечани.

1897. - У Београд су из Беча пренесени посмртни остаци српског језичког реформатора Вука Стефановића Караџића и сахрањени у порти Саборне цркве.

1914. - У Сарајеву почело суђење Гаврилу Принципу и другим оптуженицима за Сарајевски атентат на аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда.

1918. - "Марш на Дрину" српског композитора Станислава Биничког први пут одјекнуо је улицама Ниша, тек ослобођеног у Првом свјетском рату. Уз звуке марша побједоносно је корачала Дринска дивизија српске војске.1924. - Умро француски писац Анатол Франс, члан Француске академије и добитник Нобелове награде за књижевност 1921. Изванредан стилиста, извргавао је оштрој сатири француско друштво у вријеме Треће републике и иступао против милитаризма и шовинизма, разобличавајући поткупљивост буржоаске владе и штампе, што му је донијело назив "бунтовног академика". Дјела: збирка пјесама "Златне пјесме", романи "Злочин Силвестра Бонара", "Савремена историја", "Црвени крин", "Богови су жедни", "Побуна анђела", "Таида", "Епикуров врт", "Мишљења опата Жерома Коањара", "Острво пингвина", "Печењарница краљице Педок", "Живот у цвијећу".

1934. - Малољетни Петар Други Карађорђевић проглашен краљем Југославије, три дана након што је у Марсеју убијен његов отац Александар Први, у атентату који су уз помоћ италијанских фашиста извеле хрватске усташе.

1935. - Рођен италијански оперски пјевач Лучано Павароти, чији лирски обојен глас великог дијапазона карактеришу снажни тонови у високом регистру. Каријеру свјетске оперске звијезде почео је 1961. године улогом Роберта у опери "Боеми" Ђакома Пучинија. Умро од рака панкреаса 6. септембра 2007. у Модени.

1942. - У бици на пацифичком острву Гвадалканал Американци су у Другом свјетском рату поразили Јапанце и зауставили њихово надирање ка Аустралији.

1960. - Током дебате о колонијализму у Генералној скупштини УН љутити совјетски лидер Никита Сергејевич Хрушчов скинуо је ципелу и треснуо њоме о сто неколико пута.

1964. - У орбиту око Земље лансиран совјетски васионски брод "Васход 1", прва свемирска летјелица с вишечланом посадом.

1968. - Афричка држава Екваторијална Гвинеја стекла независност послије 190 година шпанске колонијалне управе.

1968. - Предвођена пуковником Омаром Торихосом Ерером, Национална гарда Панаме оборила предсједника Арнулфа Аријаса Мадрида.

1969. - Лансиран совјетски васионски брод "Сојуз 7" са трочланом посадом, који се потом спојио са "Сојузом 6", у којем су била два члана посаде.

1976. - Премијер Кине Хуа Гуофенг постао шеф владајуће Комунистичке партије.

1978. - У Вашингтону почели мировни преговори Израела и Египта, на којима је учествовао предсједник САД Џими Картер.

1983. - Бивши јапански премијер Какуеи Танака осуђен на четири године затвора због умијешаности у аферу подмићивања "Локид".

1984. - Од експлозије бомбе коју су подметнули терористи Ирске републиканске армије у "Гранд хотел" у енглеском граду Брајтон, гдје је одржавана годишња конференција британских конзервативаца, погинуло је пет људи.

1990. - Исламски терористи на мотоциклима у Каиру из засједе убили предсједника египатског парламента Рифата Махџуба и тројицу његових тјелохранитеља.

1992. - У Каиру погинуло више од 550 људи у земљотресу, чији је епицентар био близу великих пирамида у Гизи.

1996. - Умро француски тенисер Рене Лакост - оснивач компаније за производњу спортске опреме с препознатљивим "крокодилчићем" као заштитним знаком - посљедњи од француска "четири мускетара" који су доминирали свјетским тенисом двадесетих година 20. вијека.

1999. - Генерал Первез Мушараф војним ударом оборио владу пакистанског премијера Наваза Шарифа, распустио парламент Пакистана и завео ванредно стање.

2000. - Амерички предсједник Бил Клинтон укинуо ембарго на нафту и забрану авио-саобраћаја са Југославијом.

2001. - УН и генерални секретар УН Кофи Анан /63/ добили Нобелову награду за мир, за борбу за људска права и рјешавање свјетских конфликата.

2015. - У двије експлозије у Анкари погинуло је 95 људи, а више од 500 затражило медицинску помоћ. Експлозије су се десиле у размаку од неколико минута, на раздаљини од око 50 метара, испред главне жељезничке станице, у тренутку када се стотине људи окупљало на протесту захтијевајући више демократије и окончање сукоба с курдским сепаратистима.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 13. октобар На данашњи дан, 13. октобар
На данашњи дан, 11. октобар На данашњи дан, 11. октобар
На данашњи дан, 10. октобар На данашњи дан, 10. октобар
Најчитаније
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    19h 26m
    4
  • Сахрањена Зорица Кусмук
    18h 56m
    0
  • Уредница "Спин.инфо" саслушана у полицијској станици због кривичне пријаве за клевету
    1h 38m
    1
  • Ко ће први тестирати руску вакцину против рака?
    16h 18m
    1
  • Кењић и Пејушић донијели преокрет
    23h 18m
    0