На данашњи дан, 18. април

18.04.2024. 08:01
0
ИЗВОР: srna.rs

Данас је четвртак, 18. април, 109. дан 2024. До краја године има 257 дана.

1480. - Рођена италијанска племкиња Лукреција Борџија, мецена умјетника и научника у вријеме италијанске ренесансе, ванбрачна кћерка папе Александра Шестог. Често је оптуживана за крајњи неморал, а заправо се њоме у политичким играма служио њен отац, трипут је удајући - први пут за грофа од Пезара Ђованија Сфорцу, други пут за Алфонса Арагонског, кога је убио њен брат Цезаре, а трећи пут за грофа од Фераре Алфонса Првог д'Естеа. На двору у Ферари је окупљала многе умјетнике и научнике, укључујући Тицијана Вечелија, Лудовика Ариоста и Пјетра Бемба.

1797. - Рођен француски државник и историчар Луј Адолф Тјер, оснивач и први предсједник Треће републике од 1871. до 1873. Као шеф версајске владе 1871. у крви је угушио Париску комуну. Дјела: "Историја француске револуције", "Историја конзулства и царства".

1820. - Рођен аустријски композитор и диригент Франц фон Супе, аутор више популарних оперета. Дјела: оперете "Лака коњица", "Бокачо", "Лијепа Галатеја", "Фатиница".

1823. - Први српски државни питомци поменути у писму Вука Караџића кнезу Милошу Обреновићу. У писму је Караџић савјетовао кнеза да се "окани куповине спахилука у Влашкој" и да у Петроградску банку пошаље 50.000 дуката ради васпитавања српских младића у иностранству. Кнез то није учинио, а прве српске државне питомце на школовање у иностранству о трошку државе почео је да шаље његов син кнез Михаило Обреновић.

1867. - Турци предали кључеве Београда српском кнезу Михаилу Обреновићу, што је био завршни чин у дугом процесу политичког ослобађања Србије од турске власти. У присуству српских и турских изасланика прочитан је царски ферман на српском и турском језику, на бедем је подигнута српска застава и испаљена салва из 21 топа, а посљедњи турски заповједник Риза паша предао је кључеве кнезу Михаилу, који је потом тријумфално ујахао у Калемегданску тврђаву. У току церемоније капетан Светозар Гарашанин је замијенио турске стражаре на тврђави српским војницима.

1872. - Рођена српска сликарка њемачког поријекла Бабет Бахмајер, позната као Бета Вукановић, која је током непуних 80 година насликала импозантан број уља, акварела и цртежа и као педагог утицала на генерације српских сликара. На студијама сликарства у Минхену упознала је будућег супруга Риста Вукановића, такође сликара. С њим је 1898. дошла у Београд, у град коме је остала привржена до краја живота /1972/ и с великом преданошћу је учестовала у умјетничком животу патријархалне Србије. Заслугом тог умјетничког пара Београд је добио сликарску школу, која је прерасла у Умјетничку школу. Један је од оснивача "Ладе" и "Цвијете Зузорућ" - друштва српских умјетника, сликара и вајара и зачетника за оно доба релативно смјеле карикатуре. Испрва је сликала у маниру импресиониста, али се касније приближила чвршћој реалистичкој форми.

1906. - У земљотресу у Сан Франциску погинуло више од хиљаду људи, са земљом су сравњене многе четврти града који је тада имао 400.000 становника, а око 200.000 људи је остало без крова.

1922. - Умро српски писац и политичар Светомир Николајевић, професор Велике школе, члан Српске краљевске академије, премијер Србије, министар унутрашњих дјела и један од оснивача Радикалне странке. Студирао је историју на Великој школи у Београду и на више европских универзитета. Знатно је утицао на српску књижевност у другој половини 19. вијека. Написао је велики број студија, критика, чланака и есеја, од којих су многи објављени у двије свеске под насловом "Листићи из књижевности".

1936. - Умро италијански композитор Оторино Респиги, ђак Николаја Римског - Корсакова, који је стварао дјела раскошних оркестарских боја, углавном у импресионистичком маниру. Дјела: "Грегоријански концерт" за виолину и оркестар, симфонијске поеме "Римске пиније", "Римске фонтане", "Римски празници", опере.

1942. - Амерички авиони у Другом свјетском рату први пут бомбардовали Токио, Јокохаму и Нагоју. Штета од бомбардовања није била велика, али шок међу Јапанцима јесте, јер их је пропаганда стално увјеравала да је небо над Јапаном "апсолутно безбједно".

1946. - Званично распуштено Друштво народа.

1951. - У Паризу су Белгија, Западна Њемачка, Италија, Луксембург, Француска и Холандија потписале уговор о оснивању Европске заједнице за угаљ и челик.

1954. - Гамал Абдел Насер, један од вођа удара којим је 1953. свргнут краљ Фарук Први, постао премијер и војни гувернер Египта.

1955. - Умро њемачки физичар јеврејског поријекла Алберт Ајнштајн, најистакнутији теоретичар новије епохе у физици, творац теорије релативитета, добитник Нобелове награде за физику 1921. Студирао је математику и физику на Политехници у Цириху, гдје је добио швајцарско држављанство и оженио се српском математичарком Милевом Марић, која је - према новијим релевантним истраживањима - имала знатно већу улогу у његовом научном раду него што се претпостављало. Ванредни професор у Цириху је постао 1909, а 1914. директор Кајзер-Вилхелмовог института у Берлину и члан Пруске академије наука, па је поново примио њемачко држављанство. У Њемачкој је живио до доласка на власт нациста 1933, кад је емигрирао у САД, гдје је и умро. Објавио је 1905. специјалну, а 1916. општу теорију релативности. Објаснио је 1905. закон фотоелектричног ефекта помоћу квантне теорије. Развио је теорију физичког поља, тражећи везу међу гравитационим и електромагнетним пољима. Расправе о свеобухватности и основаности теорије релативитета још трају, али је у сваком случају његов научни рад измијенио представу о свијету и васиони и поставио темељ нових наука. Дјела: "Теорија Браунових кретања", "Електродинамика тијела у кретању", "Основи опште теорије релативности", "О специјалној и општој теорији релативности", "Еволуција физике", "Моја слика свијета", "Значење релативности", "Идеје и мишљења".

1955. - У индонезијском граду Бандунг почела афроазијска конференција 29 земаља, на којој су потврђени принципи деколонизације и стварања "трећег свијета" као алтернативе блоковима.

1976. - Око 40.000 израелских демонстраната умарширало у окупирану Западну обалу, захтијевајући да Израел припоји ту територију.

1980. - Јужна Родезија, под називом Зимбабве, постала 50. независна земља Африке.

1982. - На двогодишњицу стицања независности Зимбабвеа главни град Солзбери преименован у Хараре.

1983. - Од експлозије бомбе, коју су исламски терористи активирали у амбасади САД у Бејруту, најмање 63 особе су погинуле, а више од сто је рањено.

1988. - Ратни бродови САД уништили су двије иранске нафтне платформе на мору и напали двије иранске фрегате као знак одмазде за напад у којем су Иранци оштетили америчку фрегату.

1994. - Иностране хуманитарне организације саопштиле да су етнички масакри припадника већинског племена Хуту и мањинских Тутсија - током којих је Убијено око милион људи - захватили цијелу територију Руанде.

1996. - Исламски терористи у Каиру отворили ватру на туристички аутобус и убили 18 грчких туриста.

1999. - Министар иностраних послова Савезне Републике Југославије Живадин Јовановић потврдио да је Југославија прекинула дипломатске односе с Албанијом, објаснивши да је та одлука "формална" будући да двије сусједне земље већ дуже и немају никакве односе. При томе је оптужио Албанију да се с њене територије убацују терористичке групе и изводе напади на Југославију.

2001. - Једно лице погинуло, а најмање пет задобило лакше или теже повреде од експлозије бомбе испод аутомобила у којем се налазила група Срба запослених у Одјељењу за пасоше у Југословенском комитету за сарадњу са УНМИК-ом у Приштини.

2002. - Умро Тор Хејердал, норвешки морепловац, истраживач и антрополог.

2004. - Израелске оружане снаге убиле лидера Хамаса Абдел-Азиза ал-Рантисија.

2004. - У Европској унији на снагу ступио закон о обавезном означавању генетски промијењених намирница, те оних што садрже или су припремљене од генетски промијењених организама.

2007. - Двије стотине људи погинуло од експлозија аутомобила бомби у Багдаду.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 1. мај На данашњи дан, 1. мај
На данашњи дан, 30. април На данашњи дан, 30. април
На данашњи дан, 29. април На данашњи дан, 29. април
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    20h 48m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    20h 30m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    21h 24m
    8
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    18h 19m
    0
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    17h 21m
    0