На данашњи дан, 22. децембар

22.12.2021. 07:19
0
ИЗВОР: Срна

Данас је сриједа, 22. децембар, 356. дан 2021. До краја године има девет дана.

69. - У Риму цара Аула Вителија убиле присталице Тита Флавија Веспазијана, који се у Египту прогласио царем.

640. - Сарацени заузели Александрију, двије године након што су отпочели инвазију на Египат.

1639. - Рођен француски писац Жан Расин, истакнути представник класицизма, који је до савршенства довео француску трагедију, упростио радњу и инсистирао на психолошкој анализи људских, нарочито љубавних страсти. Писао је веома мелодичним стиховима. Дјела: трагедије "Андромаха", "Федра", "Британикус", "Берениса", "Митридат", "Аталија", комедија "Парничари".

1666. - Умро италијански сликар Гверчино, припадник болоњске сликарске школе, водећи барокни мајстор. Највише је осликавао цркве и палате и посебно је познат по композицији "Аурора" у римској палати Касино Лудовизи, која је један од најљепших примјера илузионистичког сликарства.

1790. - Руске трупе под командом Александра Суворова разбиле Турке и заузеле град Исмаил, важну луку у делти Дунава.

1858. - Рођен италијански композитор Ђакомо Пучини, чије се опере одликују типично италијанским карактеристикама: јаким емоцијама, патетичношћу и сентименталношћу. Дјела: опере "Боеми", "Тоска", "Мадам Батерфлај", "Манон Леско", "Дјевојка са Запада", "Ђани Скики", "Турандот" /недовршена/.

1880. - Умрла енглеска списатељица Џорџ Елиот, која је реалистички описивала енглеску провинцију. При томе је откривала дубоку осјећајност, помијешану с хумором, и увјерење да на људе благотворно дјелују искушења и патње. Дјела: романи "Воденица на Флоси", "Адам Бид", "Сајлас Марнер", "Ромола".

1894. - Француски артиљеријски капетан Алфред Драјфус је, на основу монтиране оптужбе да је Њемачкој продавао војне тајне, осуђен на доживотну робију. Послат у један од најзлогласнијих затвора на свијету - на Ђаволским острвима у Француској Гијани. У његову одбрану устао је најславнији писац тог времена - Емил Зола - који је под насловом "Оптужујем" у отвореном писму предсједнику Републике храбро и одлучно образложио све чињенице и ватреним ријечима изразио увjерење у Драјфусову невиност. Рехабилитован је тек 1906, враћен у војску и унапријеђен у чин мајора.

1905. - У Москви избила побуна радника, која је брзо угушена у крви.

1917. - У Брест-Литовску у Првом свјетском рату почели мировни преговори Њемачке и нове руске владе, успостављене Октобарском револуцијом.

1940. - У саобраћајној несрећи погинуо амерички писац Натанијел Вест, сликар ужаса људске судбине. Његово шокантно, гротескно, горко и сатирично-комично дјело настало је у болној конфронтацији с најбесмисленијим и најапсурднијим видовима америчког друштва. Дјела: романи "Госпођица усамљена срца", "Добар милион", "Дан скакавца".

1942. - Амерички бомбардери напали главни град Бурме Рангун, који су у Другом свјетском рату окупирали Јапанци.

1943. - Усташе су извршиле злочин над српским становништвом села Битуња Горња, шест километара од Стоца. Село је тешко пострадало од хрватских и муслиманских усташа обучених у њемачке униформе. На кући у којој је извршен овај ужасни злочин СУБНОР је 1964. поставио плочу на којој пише да су злочин извршиле "слуге окупатора", не помињући имена ни националну припадност жртава. У селу више нема Срба. Наредног дана, 23. децембра исти злочинци упали су у сусједно село Забрђе /Пољице/ и из чиста мира запуцали на српске чобане и стоку коју су они чували. Заједно су гинули људи, коњи, говеда, овце и козе и лешеви су им остали измијешани.

1944. - Умро амерички филмски глумац Хари Ленгдон, глумац дјечијег лица, један од најупечатљивијих ликова америчке бурлеске у доба нијемог филма. Најчешће је тумачио срамежљиве сањалице, бојећи своје ликове горком и деструктивном поетичношћу. Филмови: "Силеџија", "Дугачке панталоне", "Троје су већ гомила".

1956. - Посљедњи британски и француски војници, који су као агресори учествовали у Суецком рату, напустили су египатски лучки град Порт Саид.

1958. - Француска и Египат на двогодишњицу Суецког рата потписали трговински уговор.

1968. - Сјеверна Кореја ослободила 82 члана посаде америчког шпијунског брода "Пуебло", 11 мјесеци пошто је сјевернокорејска морнарица заробила брод, ухвативши га у недозвољеној мисији.

1969. - Умро амерички филмски режисер аустријског поријекла Џозеф фон Штернберг, визуелни перфекциониста, мајстор освјетљења и контраста. Подједнако је упечатљив у епским сценама и у крупним плановима изразите пластичности и сензибилитета, што је умногоме резултат сјајне сарадње с глумицом Марлен Дитрих. Филмови: "Подземље", "Плави анђео", "Мароко", "Једна америчка трагедија", "Шангај експрес", "Плава Венера", "Црвена краљица", "Ђаво је жена", "Шангајско подземље", "Макао".

1979. - Умро амерички филмски продуцент Дерил Френсис - Занук, који је 1933. основао филмску компанију "Твенти сенчери фокс". Био је продуцент низа значајних филмова: "Плодови гњева", "Све о Еви", "Вива Запата!", "Најдужи дан", "Коријени неба", "Млади господин Линколн".

1988. - Јужна Африка потписала споразум са УН, којим је дала независност Намибији, посљедњој колонији у Африци, бившој њемачкој колонији, од Првог свјетског рата под управом Јужне Африке.

1989. - Умро ирски писац Семјуел Бекет, добитник Нобелове награде за књижевност 1969, који је 1953. драмом "Чекајући Годоа", најзначајнијим драмским текстом епохе, отворио еру "драме апсурда". У његовим дјелима доминира распад грађанског друштва, дехуманизујућа слика човјека и безнадежна ситуација необичних бића на крају свијета и времена, што симболише апсурдност људске егзистенције. Живио у Француској и писао на француском језику, сматрајући да се тек на страном језику може писати без стила, што је био његов идеал. Остала дјела: роман "Марфи", трилогија "Молоа", "Малоне умире", "Неименљиви", драме "Крај игре", "Посљедња трака", "Игре без ријечи", "Срећни дани", "Игра", "Не ја".

1989. - Румунски предсједник Николае Чаушеску са супругом Еленом хеликоптером побјегао из Букурешта, чиме је послије 24 године окончана његова диктаторска владавина. Ускоро су ухапшени и три дана касније стријељани у Трговишту.

1990. - Бивши лидер синдиката "Солидарност" Лех Валенса послије изборне побједе преузео дужност предсједника Пољске.

1992. - У Триполију саопштено да је погинуло свих 158 Либијаца и странаца приликом пада либијског авиона "боинг 727". Авион је летио на домаћој линији.

1993. - Умро српски писац и ликовни критичар јеврејског поријекла Ото Бихаљи - Мерин, који је с братом Павлом 1928. основао издавачку кућу "Нолит" и уређивао књижевно-политички часопис "Нова литература". Због процеса Отокару Кершованију био је принуђен да емигрира и у Њемачкој је уређивао часопис пролетерских писаца "Линкскурве". Као активни антифашиста 1933. је у Паризу основао Институт за борбу против фашизма, а 1936. је отишао у Шпанију, гдје се на страни републиканаца борио против фашистичких снага Франсиска Франка. Ликовним и књижевним студијама знатно је допринио тумачењу и схватању савременог стваралаштва. Дјела: роман "Довиђења у октобру", есеји и умјетничка критика "Освајање неба", "Мисли и боје", "Сусрети са мојим временом", "Југословенска скулптура XX вијека", "Градитељи модерне мисли", "Наивна слика свијета", "Продори модерне умјетности", "Крај умјетности у доба науке?", "Маске свијета", "Ревизија умјетности", "Модерн Герман арт", "Гоја и ми", "Капричоси", "Ужаси рата", "Анри Русо, живот и дјело" , монографије "Крсто Хегедушић", "Габријел Ступица", "Богосав Живковић", "Вангел Наумовски", дјело о Шпанском грађанском рату "Шпанија између смрти и рађања".

1993. - Алина Фернандес Ревуелта, кћерка кубанског предсједника Фидела Кастра, напустила Кубу и добила политички азил у САД.

1993. - Јужноафрички парламент бијелаца окончао еру апартхејда, изгласавши већином од 237 према 45 прелазни устав земље, што је омогућило одржавање првих сверасних избора у историји Јужне Африке.

1994. - Италијански премијер Силвио Берлускони, због оптужби за корупцију поднио оставку, седам мјесеци пошто је као 53. послијератни шеф владе преузео кормило коалиционе владе конзервативних партија.

1996. - Герилци перуанског љевичарског покрета "Тупак Амару" су "божићним гестом", како су га назвали, ослободили 225 талаца у јапанској амбасади у Лими, задржавши 140 талаца.

2000. - Шеф руске медијске групе "Медија мост" Владимир Гусински пуштен из затвора у Шпанији уз кауцију од милијарду пезета /шест милиона евра/.

2001. - Савјет министара потврдио одлуку федералног Министарства унутрашњих послова о одузимању држављанства за 94 лица, углавном из исламских земаља, која су држављанство БиХ стекла на незаконит начин.

2004. - Двојица француских новинара допутовала у Париз након што их је у Ираку ослободила милитантна ирачка група, која их је држала у заточеништву четири мјесеца.

2009. - Европски суд за људска права у Стразбуру осудио БиХ због дискриминације Јевреја и Рома, јер им ускраћено право да учествују у изборима, укључујући и могућности да буду бирани на највише функције.

2014. - Умро Џо Кокер, британски рок и блуз музичар.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 19. мај На данашњи дан, 19. мај
На данашњи дан, 18. мај На данашњи дан, 18. мај
На данашњи дан, 17. мај На данашњи дан, 17. мај
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    4h 33m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    14h 51m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    14h 57m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    14h 55m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    13h 46m
    0