На данашњи дан, 22. јул

22.07.2020. 07:55
0
ИЗВОР: СРНА

Данас је сриједа, 22. јул, 204. дан 2020. До краја године има 162 дана.

356. п.н.е. - У Пели рођен Александар Трећи Велики, Александар Македонски. Био је македонски краљ. Владао је од 336. до 323. године п.н.е. Као македонски краљ и хегемон Грка освојио је велико Персијско царство и са војском стигао до Индије. Александар је намјеравао да удружи Македонце и Персијанце у један народ и тиме спријечи будуће сукобе. Послије Александрове смрти у 33. години, његово велико царство распало се у ратовима његових насљедника. За 13 година, колико је владао, Александар је створио дотад највеће царство у историји, које се простирало од Македоније до Индије. Посљедице његових освајања биле су далекосежне. Велико Персијско царство престало је да постоји, оснивањем градова подстакнут је развој трговине и економије на великом простору, од почетка његових похода на Персију од 334. п.н.е. рачуна се почетак историјског раздобља Хеленизма. Александар Македонски убраја се међу највеће војне стратеге у историји, па је многим владарима и војсковођама представљао животни узор.

1456. - Хришћанска војска под командом ердељског војводе Јаноша Хуњадија, у српским народним пјесмама познатог као Сибињанин Јанко, у одлучујућој бици - у којој су се посебно истакли српски одреди - потукла Турке који су опколили Београд. Преживјели од око 150.000 Турака под вођством султана Мехмеда Другог - Освајача сутрадан послије битке, у којој је рањен и сам султан, одустали су од опсаде града који су, заједно са Србима бранили њемачки, угарски и пољски крсташи.

1739. - Турци поразили Аустријанце код Гроцке и приморали их да напусте Србију и Београд. Београдским миром 18. новембра 1739. Београд и сва територија сјеверно од Западне Мораве послије 21 године поново су припали Отоманском царству.

1784. - Рођен њемачки астроном и математичар Фридрих Вилхелм Бесел, оснивач и први директор Кенигсбершке опсерваторије, који је израчунао путању Халејеве комете и први утврдио промјенљивост кретања Сиријуса и Прокијуса и закључио да је ријеч о звијездама двојницима. На основу геодетских прорачуна извео је нове податке о облику и димензијама Земље. Усавршио је и неке математичке методе у астрономији.

1812. - У бици код Саламанке у Шпанији британска војска под командом фелдмаршала Артура Велзлија Велингтона поразила француске снаге којима је командовао маршал Огист Мармон.

1888. - Рођен амерички микробиолог поријеклом украјински Јеврејин Селман Ејбрахам Ваксман, добитник Нобелове награде за медицину 1952. Награду је добио за проналазак стрептомицина, првог антибиотика који успјешно сузбија туберкулозу. Пронашао је и неомицин. Написао је аутобиографију "Мој живот са микробима".

1898. - Рођен амерички вајар Александер Стерлинг Калдер, негатор класичног поступка. Ране скулптуре имају карактер духовитих играчака, а у прве апстрактне конструкције уграђивао је мале моторе који су их покретали. Доцније творевине - "мобиле" - покретала су ваздушна струјања. Жичане конструкције лабилних спојева с обојеним лиснатим завршецима развијао је у простору, остварујући поетичну, покретљиву веселу вегетацију у гвожђу - промјенљивих ритмова и унутрашњих односа. Његов "мобил" огромних размјера постављен је 1958. испред палате Унеска у Паризу. "Стабиле" је фиксирао односом линија и плоха одмјерених пропорција. Бавио се и илустрацијама, сценографијом, примијењеном умјетношћу.

1917. - Александар Фјодорович Керенски постао руски премијер. Положај изгубио збацивањем Привремене владе 7. новембра 1917. /25. октобра према јулијанском календару, тада важећем у Русији/, првог дана Октобарске револуције. Из Петрограда је побјегао аутомобилом америчког посланства и 1918. је емигрирао.

1933. - Амерички пилот Вили Пост окончао први самостални лет око Земље, коју је прелетио за седам дана, 18 часова и 49 минута.

1934. - Америчког пљачкаша банака и убицу, "државног непријатеља број један" Џона Дилинџера у Чикагу су, послије 13 мјесеци потјере, убили агенти Федералног истражног бироа.

1941. - Око 600 устаника из Дробњака и Ускока у Другом свјетском рату, у снажном нападу на италијанске фашистичке окупаторске снаге, ослободило црногорски градић Шавник.

1943. - Савезничке снаге у Другом свјетском рату ослободиле италијански град Палермо на острву Сицилија.

1944. - У Лублину у Другом свјетском рату група пољских политичара, послата из СССР, формирала Комитет народног ослобођења, који је Москва признала као привремену пољску владу насупрот избјегличкој влади у Лондону.

1972. - Совјетска космичка сонда "Венера 8" прва се меко спустила на површину Венере, с које је десет минута, прије него што су изгорјели инструменти, емитовала податке.

1981. - Турски терориста Мехмет Али Агџа осуђен на доживотну робију због покушаја да убије поглавара римокатоличке цркве папу Јована Павла Другог 13. маја 1981.

1991. - Предсједништво СФРЈ наредило разоружање и демобилизацију свих паравојних јединица у Хрватској.

1992. - Највећи колумбијски кријумчар дроге Пабло Ескобар побјегао из затвора.

1993. - Народна скуштина Републике Српске на засједању у Мркоњић Граду прогласила је неважећим за српски народ у бившој БиХ све одлуке Земаљског антифашистичког вијећа народног ослобођења БиХ /ЗАВНОБиХ/ са засједања одржаног 25. новембра 1943. године у Мркоњић Граду.

1994. - Позивајући се на економску кризу, предсједник Рафаел Калдера суспендовао уставна права у Венецуели.

2003. - У ирачком граду Мосулу амерички војници убили Удаја, Кусаја и Мустафу Хусеина, синове и унука свргнутог ирачког предсједника Садама Хусеина.

2011. - У центру Осла и на острву Утоја у терористичком нападу Андрес Брејвик убио 77 особа.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 30. септембар На данашњи дан, 30. септембар
На данашњи дан, 29. септембар На данашњи дан, 29. септембар
На данашњи дан, 28. септембар На данашњи дан, 28. септембар
Најчитаније
  • Мања запошљава: Оглас за посао у Источном Сарајеву
    2h 49m
    0
  • Српски Колорадо јединствен у Европи: Чудо природе за које многи нису чули (ВИДЕО)
    17h 10m
    0
  • Божовић: Гласати одговорно и поштено за тим који је у Источну Илиџу довео привреднике и нова радна мјеста
    22h 48m
    1
  • Жељко Пржуљ - "Сами на свијету" (одломак)
    57m
    0
  • Милан Ракић, пјесник, дипломата и тајни агент: Волио је двије жене и ослободио Косово
    1h 11m
    0