На данашњи дан, 24. фебруар

24.02.2021. 08:04
0
ИЗВОР: СРНА

Данас је сриједа, 24. фебруар, 55. дан 2021. До краја године има 310 дана.

1389. - Данци су у бици код Фолкепинга поразили Швеђане и заробили шведског краља Алберта, послије чега је данска краљица Маргарет постала стварни владар и Шведске.

1443. - Рођен мађарски краљ Матија Хуњади, познат као Матија Први Корвин, који је током владавине од 1458. успјешно ратовао против Турака и Хабсбурговаца, заузевши 1486. и Беч. Обновио је мађарску државу послије деценија феудалне анархије, реформишући финансије, војску, правосуђе и администрацију, помагао је развој градова, а у Пожуну је 1465. основао универзитет и 1472. прву штампарију. Назван је "Корвин" због гаврана на његовом штиту. Послије његове смрти 1490. у Бечу Мађари су изгубили све територије које је освојио.

1525. - Употријебивши први пут у историји ратова пушке "аркебузе", шпанска армија под командом маркиза од Пескаре у бици код Павије у Италији до ногу потукла француско-швајцарску војску коју је предводио француски краљ Франсоа Први. У бици је погинуло 14.000 војника, а Франсоа Први је заробљен.

1530. - Шарла Петог у Болоњи за светог римског цара и краља Италије крунисао папа Клемент Седми, што је било посљедњи пут у историји да римски бискуп крунише неког владара.

1563. - Хугеноти убили Франсоа де Лорена, војводу од Гиза, једног од француских римокатоличких вођа у грађанском рату са хугенотима, који је са својим снагама опсједао Орлеан.

1582. - Папа Гргур Тринаести издао булу о примјени Грегоријанског календара, којим је замијењено рачунање времена према Јулијанском календару.

1786. - Рођен њемачки писац Вилхелм Грим, скупљач и обрађивач народних бајки, које је, као и већину других дјела, објавио у сарадњи са старијим братом Јакобом. Издавао је и њемачке средњовјековне књижевне споменике и проучавао њемачка јуначка предања.

1803. - Рођен српски трговац и бродовласник Миша Анастасијевић, кога је за "капетана дунавског" 1833. поставио кнез Милош Обреновић, с којим је био у пословном ортаклуку. Од тада је познат као "капетан Миша". Имао је 74 брода, солане у Румунији и Мађарској и велика имања у румунској житници Влашкој. Велику зграду на Студентском тргу у Београду, у којем је сада ректорат Београдског универзитета, названу Капетан-Мишино здање, поклонио је 1863. "свом отечеству".

1847. - Рођен српски хемичар Сима Лозанић, први ректор Београдског универзитета, члан Српске краљевске академије. Био је професор хемије на Филозофском факултету Велике школе и потом Универзитета у Београду, министар привреде и спољних послова у владама Србије 1894. и 1905. Изучавао је органску хемију, агрикултурну хемију и минералне сировине.

1848. - Под притиском народа и либералне буржоазије абдицирао је француски краљ Луј Филип - носилац режима "грађанског краљевства" - и француска Друга република је проглашена два дана касније.

1848. - У Лондону на њемачком језику објављен "Манифест комунистичке партије", који су, према одлуци Конгреса тајног радничког удружења "Савеза комуниста", одржаног у Лондону у новембру 1847, написали Карл Маркс и Фридрих Енгелс.

1852. - Рођен енглески писац ирског поријекла Џорџ Огастас Мур, аутор реалистичких и натуралистичких романа. Дјела: романи "Модерни љубавник", "Глумчева жена", "Естер Вотерс", "Аве", "Исповијести младића", "Успомене из мртвог живота", "Салве", "Вале".

1871. - У Паризу револуционарна народна гарда основала привремени Централни комитет Париске комуне, због опасности да се с Комуном обрачуна скупштина Француске. Комитет је преузео политичко руководство, формирао 270 батаљона, већином пролетерских, и убрзо стекао велику популарност међу Парижанима.

1885. - Рођен амерички адмирал Честер Вилијам Нимиц, командант Пацифичке флоте САД у Другом свјетском рату.

1887. - Париз и Брисел постале прве двије пријестонице, повезане телефонском везом.

1920. - Први политички програм њемачке Националсоцијалистичке радничке партије, коју је 1919. у Минхену основао Адолф Хитлер, објављен је у 25 тачака. Програм који је сачинио Хитлер касније је разрађен у његовој књизи "Мајн кампф", у којој је наговијестио истребљење Словена, Јевреја и Рома.

1943. - Рођен енглески музичар Џорџ Харисон, члан британске поп групе "Битлси".

1945. - Врховни командант Народноослободилачке војске и партизанских одреда Југославије Јосип Броз се у Другом свјетском рату у Београду договорио се са командантом Четвртог украјинског фронта Црвене армије маршалом Фјодором Толбухином и командантом англоамеричке 15. групе армија фелдмаршалом Харолдом Александером да југословенске снаге 30. марта 1945. почну операције према Лици и Горском Котару да би привукле њемачки 97. армијски корпус и олакшале савезничку офанзиву према сјеверној Италији.

1945. - Египатски премијер Ахмед Махер-паша убијен у парламенту одмах пошто је у Другом свјетском рату објавио декларацију о ступању Египта у рат против Њемачке и Јапана.

1945. - Трупе САД у Другом свјетском рату ослободиле од јапанске окупације главни град Филипина Манилу.

1946. - Хуан Перон изабран за предсједника Аргентине, започевши први од три мандата на челу те државе.

1966. - У Гани војним ударом, док је био у посјети Кини, збачен предсједник Кваме Нкрумах, под чијим је вођством Гана 1957. изборила независност од Велике Британије. Власт је преузело Вијеће националног ослобођења, на челу с генералом Џозефом Анкрахом. Свргнути предсједник је отишао у Конакри, гдје га је гвинејски предсједник Секу Туре 2. марта 1966. прогласио копредсједником Гвинеје.

1971. - Алжир саопштио да преузима контролу над француским петролејским компанијама у земљи.

1974. - Умро српски биолог Синиша Станковић, члан Српске академије наука и умјетности, директор Биолошког института Србије, који је знатно допринио еколошком правцу у биологији упоредним истраживањима поријекла и развитка живог свијета балканских језера, структуре и развоја њихових екосистема. Природне науке је студирао у Београду и Греноблу, а редовни професор Београдског универзитета постао је 1934. Током њемачке окупације Југославије у Другом свјетском рату био је члан Главног Народноослободилачког одбора Србије и већи дио рата је провео као заточеник у концентрационом логору на Бањици. Послије ослобођења је изабран за предсједника Президијума Народне скупштине Србије и успјешно је заступао интересе Југославије на међународним конференцијама. У универзитетску наставу је увео екологију, цитологију, ембриологију, динамику развитка, упоредну анатомију. Дјела: "Охридско језеро и његов живи свет", универзитетски уџбеници "Упоредна анатомија кичмењака", "Екологија".

1974. - Пакистан саопштио да је званично признао Бангладеш као независну државу.

1975. - Умро руски државник Михаил Александрович Булгањин, премијер СССР од 1955. до 1958. Бољшевицима се прикључио 1917. уочи Октобарске револуције и до 1922. је радио у ЧЕКИ, тајној политичкој полицији. Члан Централног комитета Комунистичке партије СССР постао је 1934, на почетку стаљинистичких чистки, а Политбироа 1948. Током Другог свјетског рата био је у војним савјетима Западног, Другог прибалтичког и Првог бјелоруског фронта, потом замјеник министра одбране, а послије рата министар оружаних снага и замјеник премијера.

1988. - У Београду почео састанак министара иностраних послова балканских земаља о унапређењу мултилатералне сарадње.

1989. - Сахрањен цар Јапана Хирохито, који је владао од 1921, кад је као регент замијенио болесног оца, а 1926. је крунисан. Послије пораза Јапана у Другом свјетском рату - током којег није био "играчка у рукама милитариста", према раширеном миту, већ ратоборни вођа који је подстицао територијална освајања, не хајући за огромне патње покорених нација - 1946. се одрекао "божанског поријекла".

1990. - Умро италијански државник Алесандро Пертини, некадашњи предсједник Италије, најпопуларнији италијански политичар послије Другог свјетског рата. Члан италијанске Социјалистичке партије постао је 1918, низ година је провео у фашистичким затворима, у Другом свјетском рату је учествовао у покрету отпора, а потом је био посланик и сенатор. За шефа државе је изабран 1978. и ту дужност је обављао до 1985, кад се повукао из јавног живота.

1991. - Неколико часова послије посљедњег покушаја совјетске дипломатије да спријечи сукоб почела је офанзива америчких снага и њихових савезника у Заливском рату против Ирака у којем је с обје стране учествовало више од 1,3 милиона војника. Циљ офанзиве је било присиљавање Ирака да напусти Кувајт, који је окупирао 1. августа 1990.

1993. - Канадски премијер Брајан Малруни, чија је популарност спала на најниже гране у историји анкетирања бирача у Канади, дао је оставку послије девет година на власти.

1995. - У ријеткој јавној свађи трансатлантских савезника амбасада САД у Паризу оптужила министра унутрашњих послова Француске Шарла Паскву да је лагао поводом шпијунског скандала и одлуке француских власти два дана прије тога да због политичке и економске шпијунаже протјера четворицу америчких дипломата и још једног држављанина САД.

1996. - Кубански војни авиони оборили два мала авиона једне кубанске избјегличке организације у САД, који су - упркос поновљеним упозорењима у вишедневном "рату живаца" да провокације неће бити толерисане - ушли дубоко у ваздушни простор Кубе.

1996. - Палестински исламски терористи у два самоубилачка напада у Израелу убили 27 и ранили 77 људи.

1998. - Француски парламент једногласно ратификовао споразум о свеобухватној забрани атомских проба.

2003. - Умро Алберто Сорди, италијански филмски глумац и режисер.

2004. - Најмање 229 људи погинуло, а 120 повријеђено у вријеме земљотреса који је погодио Мароко. Око 30.000 људи остало је без својих домова.

2006. - Умро Денис Вивер, амерички филмски и ТВ глумац, познат по улози шерифа Меклауда у серији "Шериф у Њујорку.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 25. април На данашњи дан, 25. април
На данашњи дан, 24. април На данашњи дан, 24. април
На данашњи дан, 23. април На данашњи дан, 23. април
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    9h 34m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    18h 26m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    12h 17m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    16h 2m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    7h 9m
    4