На данашњи дан, 29. јун

29.06.2022. 07:59
0
ИЗВОР: srna.rs

Данас је сриједа, 29. јун, 180. дан 2022. До краја године има 185 дана.

1798. - Рођен италијански писац Ђакомо Леопарди, чија се поезија креће од песимистичког става према историји до космичког песимизма, у којем човјек - свјестан празнине илузије - налази солидарност у заједничком болу. И у стиху и у прози је створио нов, снажан и модеран језик. Главни протагонисти његових дјела су, привидно, природа и људи, а у суштини то је вјечни простор, тајна постојања и ништавило. Дјела: "Пјесме", проза "Дијалози и есеји" /Оперете морали/, "Зибалдон", дневник "Мисли".

1844. - Рођен српски политичар и правник Глигорије-Гига Гершић, професор Велике школе у Београду, члан Српске краљевске академије. Један је од оснивача Радикалне странке, у чијој је влади трипут био министар правде. Био је плодан правни писац, нарочито из међународног јавног права. Дјела: "Енциклопедија права", "Систем римског приватног права", "Природа државине", "Данашње ратно право", "Данашње дипломатско и конзуларно право", "Међународно-правни биланс у послератној балканској кризи".

1844. - Рођен српски математичар и проналазач Љубомир Клерић, професор механике на Великој школи у Београду, члан Српске краљевске академије, министар просвјете и привреде. Изумио је поларни пантограф и тракториограф. Бавио се углавном теоријском механиком, написао више научних радова и универзитетски уџбеник "Теоријска механика".

1858. - Рођен амерички војни инжењер Џорџ Вашингтон Геталс, који је довршио изградњу Панамског канала, први гувернер зоне Канала.

1869. - Скупштина Србије усвојила Устав који су послије смрти кнеза Михаила Обреновића 1868. сачинили Миливоје Блазнавац, Јован Ристић и Јован Гавриловић, намјесници будућег српског кнеза и краља Милана Обреновића. Први пут у историји Србије скупшитна је постала законодавни орган, мада с ограниченим правима.

1873. - Рођен српски писац Петар Кочић, национални борац против аустроугарске окупације Босне и Херцеговине. По повратку са студија славистике у Бечу и службовања у Србији и Скопљу дуго је био без посла, осуђиван је и тамновао је у Бањалуци и Тузли. У Бањалуци је покренуо лист "Отаџбина", који је често забрањиван. Почео је с пјесмама, али је убрзо прешао да пише прозу. Једрим и сажетим приповиједањем и свјежим поетским језиком снажно је приказао планински завичај, живот у њему и судбину сељака, а у сатирама је бритко критиковао прилике у којима су живјели потлачени босански сељаци под аустроугарском окупацијом. Дјела: сатире "Јазавац пред судом", "Суданија", збирке приповиједака "С планине и испод планине", "Јауци са Змијања".

1880. - Француска анектирала пацифичко острво Отахеите, сада познато као Тахити, француски протекторат од 1842.

1882. - Према пројекту њемачког инжењера Оскара Смрекара, који је обавио и пробна бушења, у Београду пуштен у рад први савремени водовод. Из пет дубоких бунара град је добијао око 65 литара воде у секунди.

1886. - Рођен француски државник и финансијски стручњак Робер Шуман, творац "Шумановог плана" 1950, на основу којег су 1952. Белгија, Холандија, Луксембург, Западна Њемачка, Италија и Француска створиле Европску заједницу за угаљ и челик, претечу Европске уније. Био је министар финансија 1946, премијер од 1947. до 1948, шеф дипломатије од 1948. до 1953. и министар правде од 1955. до 1956.

1895. - Умро енглески биолог и филозоф Томас Хенри Хаксли, ватрени поборник теорије Чарлса Дарвина. Снажно се противио традиционалној теологији и сковао је термин "агностицизам" да би описао сопствену позицију. Од 1883. до 1885. био је предсједник Краљевског друштва /Академија наука/. Еволуционистичка схватања је изложио у дјелу "Мјесто човјека у природи". Остала дјела: "Еволуција и етика", "Наука и култура", "Приручник компаративне анатомије кичмењака".

1900. - Рођен француски писац Антоан Мари Роже де Сент-Егзипери, аутор "Малог принца", једног од најљепших романа за дјецу у свјетској књижевности. У дјелима је величао моралну снагу хероја. Погинуо је у јулу 1944. у Другом свјетском рату као пилот савезничког авиона на борбеном задатку изнад Медитерана.

1914. - Рођен чешки диригент и композитор Рафаел Јероним Кубелик, који је већ у 20. години почео да диригује Чешком филхармонијом. Отишао је у избјеглиштво кад су комунисти узели власт 1948, а у отаџбину се вратио 1990. да би дириговао на Прашком прољећном музичком фестивалу. У међувремену је приређивао велике концертне турнеје у Великој Британији и САД, гдје је преселио 1950, поставши диригент Симфонијског оркестра у Чикагу, а 1955. директор лондонског "Ковент Гардена". Дјела: двије симфоније, концерт за виолину и оркестар, концерт за виолончело и оркестар, концертино за флауту и камерни оркестар, фантазија за виолину и оркестар, гудачки квартет, соната за виолину и клавир, опера "Вероника", кантата "Про мемориа патрис", соло пјесме.

1921. - У Београду покушан атентат на регента Александра Карађорђевића док се враћао из Скупштине у којој је озаконио Видовдански устав. Са скела недовршене зграде на углу Милошеве и Масарикове улице молерски радник Спасоје Стејић бацио је бомбу на регентову кочију, али је она запела за телефонске жице и експлодирала, не погодивши циљ. Стејић је потом осуђен на смрт, али је пресуда преиначена на 20 година робије.

1922. - Рођен српски писац Васко Попа, члан Српске академије наука и умјетности, најпревођенији српски пјесник у другој половини 20. вијека. Називан је језичким чудотворцем и посљедњим великим оригиналним пјесником. Дјела: збирке пјесама "Кора", "Непочин-поље", "Споредно небо", "Усправна земља", "Вучја со", "Живо месо", "Кућа насред друма", "Рез", антологија народних умотворина "Од злата јабука", антологија поетског хумора "Урнебесник".

1939. - У првом комерцијалном лету преко Атлантика авион "Дикси Клипер" долетио из САД у Лисабон.

1941. - Умро пољски државник, пијаниста и композитор Игнац Јан Падеревски, професор Конзерваторијума у Варшави, који је од 1919. до 1921. био премијер и шеф дипломатије, а 1940. предсједник Пољске. Дјела: опера "Манра", "Пољска фантазија" за клавир и оркестар, једна симфонија, клавирска дјела, соло пјесме.

1943. - У одмазди због пораза у сукобу с борцима Расинског и Јужноморавског партизанског одреда код Ћалија Нијемци су у Другом свјетском рату у подножју брда Багдала у Крушевцу стријељали око 600 цивила, укључујући жене и дјецу. То мјесто је названо Слободиште и ту се сваке године одржавају манифестације "Свечаности слободе".

1949. - Јужна Африка започела примјену апартхејда, којим су црначка већина и остали народи обојене коже потпуно обесправљени.

1966. - Американци у Вијетнамском рату први пут истовремено бомбардовали пријестоницу Сјеверног Вијетнама Ханој и главну луку Хајфонг.

1967. - Послије побједе у шестодневном рату против арапских држава Израел ујединио подијељени Јерусалим, који је касније прогласио за пријестоницу Израела.

1974. - Марија Естела Исабелита де Перон проглашена предсједником Аргентине, пошто је њен супруг Хуан Доминго Перон тешко оболио.

1974. - Велико клизиште, које се изненада активирало око 160 километара источно од Боготе у Колумбији, усмртило више од 250 људи.

1980. - Вигдис Финбогадотир постала предсједник Исланда, као прва жена у Европи демократски изабрана за шефа државе.

1981. - Ху Јаобанг на челу Комунистичке партије Кине наслиједио Хуо Гуофенга.

1992. - Савезна Република Југославија саопштила да се одриче учешћа на самиту Конференције о европској безбједности и сарадњи 9. и 10. јула 1992. године, због једностраних и произвољних оптужби КЕБС-а да је само СРЈ крива за рат у бившој Босни и Херцеговини.

1992. - Припадници Војске Српске Републике БиХ повукли се са сарајевског аеродрома "Бутмир" и предали га јединицама УНПРОФОР-а.

1992. - Исламски терористи убили шефа владајућег савјета Алжира Мохамеда Будиафа док је отварао културни центар у граду Анаба на истоку Алжира.

1993. - УН прихватиле кандидатуру белгијског генерала Френсиса Брикмона за новог команданта мировних снага УН у бившој БиХ, умјесто досадашњег француског генерала Филипа Мориона.

1995. - У најтежој мирнодопској несрећи у Јужној Кореји у Сеулу се срушила петоспратна робна кућа, усмртивши 502 људи.

1995. - Умрла америчка филмска глумица Лана Тарнер, једна од најсјајнијих звијезда Холивуда педесетих година 20. вијека. Филмови: "Они неће заборавити", "Љубав је снашла Ендија Хардија", "Др Џекил и мр Хајд", "Поштар увијек звони двапут", "Кас Тимберлан", "Градић Пејтон", "Имитација живота", "Љубав има много лица", "Монсунске кише".

1999. - Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Петар Мандић преминуо на Војно-медицинској академији у Београду.

1999. - Лидера курдских герилаца Абдулаха Оџалана турски суд осудио на вјешање због вођења сепаратистичке кампање током које је погинуло више од 29.000 људи.

2000. - Високи представник за БиХ Волфганг Петрич суспендовао примјену Закона о приватизацији станова у државном власништву у Републици Српској, који је требало да ступи на снагу 25.јула. ОХР оцијенио да закон није у складу са Анексом 7 Дејтонског споразума и са законима Српске и да Текст усвојеног Закона не отвара никакве перспективе у економском смислу.

2001. - Предсједник југословенске Владе Зоран Жижић поднио оставку.

2001. - Шефови дипломатија земаља насљедница бивше Југославије потписали у Бечу Споразум о расподјели имовине бивше заједничке државе.

2001. - Европска комисија саопштила да је на Донаторској конференцији за СР Југославију прикупљено 1,28 милијарди долара обећане помоћи и оцијенила овај резултат као "веома позитиван".

2001. - НАТО одобрио план за слање до 3.000 војника у Македонију који ће бити задужени за прикупљање и уништење оружја албанских екстремиста.

2001. - Генерална скупштина УН потврдила је други петогодишњи мандат Кофија Анана на положају генералног секретара УН.

2004. - Бивши предсједник и бивши премијер Републике Српске Крајине Милан Бабић /48/ осуђен пред Хашким трибуналом на 13 година затвора због прогона и злочина против човјечности и саучесништва у удруженом злочиначком подухвату уклањања несрпског становништва са готово једне трећине територије у Хрватској.

2007. - Израелски предсједник Моше Кацав поднио оставку након што је признао кривицу за сексуалне преступе према женама, запосленим у кабинету.

2008. - Папа Бенедикт Шеснаести позвао хришћане на јединство и превазилажење подјела између православаца и католика.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 16. април На данашњи дан, 16. април
На данашњи дан, 15. април На данашњи дан, 15. април
На данашњи дан, 14. април На данашњи дан, 14. април
Најчитаније
  • Петогодишњак се угушио чепом од сока
    21h 15m
    0
  • Упозорење метеоролога за вечерас и сутра
    20h 28m
    0
  • Након свађе суграђанину пуцао у главу
    3h 18m
    0
  • Априлска пензија 30. априла
    22h 36m
    3
  • “Случајна” грешка пуни касе трговаца
    23h 0m
    0