На данашњи дан, 8. март

08.03.2021. 08:26
0
ИЗВОР: Срна

Данас је понедјељак, 8. март, 67. дан 2021. До краја године има 298 дана.

1714. - Рођен њемачки композитор, чембалиста и диригент Карл Филип Емануел Бах, чије су клавирске сонате претеча класичних, син и ученик Јохана Себастијана Баха. Био је присталица "осјећајног стила", драмског патоса с обиљем украса. Дјела: двадесетак симфонија, око 60 концерата за клавир, камерна музика, сонате за клавир, кантате, црквене композиције.

1846. - Отворена прва читаоница у Србији, названа Српско читалиште, касније Читалиште београдско. Сличне читаонице су убрзо основане и у другим градовима Србије.

1866. - Рођен руски физичар Пјотр Николајевич Лебедев, професор Московског универзитета. Проучавао је притисак свјетлости, доказавши постојање механичког импулса код свјетлосних зрака, што је од великог значаја за разумијевање космичких појава. Дјела: "Сила притиска свјетлости на гасове", "Магнетометријско проучавање обртних тијела".

1869. - Умро француски композитор и музички писац Ектор Берлиоз, творац романтичарске програмске музике и зачетник модерне оркестрације. Патетичан и темпераментан, створио је дјела изванредних тонских боја кроз која је провлачио основну идеју водиљу. Знатно је утицао на европску музику свог доба. Написао је "Науку о инструментацији". Дјела: "Фантастична симфонија", "Харолд у Италији", "Ромео и Јулија", "Фаустово проклетство", "Реквијем", опере "Бенвенуто Челини", "Тројанци".

1879. - Рођен српски сликар, вајар и писац Михаило Миловановић, један од оснивача Удружења ликовних умјетника Србије, ратни сликар Врховне команде српске војске у Првом свјетском рату, аутор чувених портрета српских војвода Радомира Путника, Живојина Мишића, Степе Степановића и Петра Бојовића, генерала Павла Јуришића - Штурма, краља Петра Првог Карађорђевића и регента Александра Карађорђевића. Дипломирао је 1909. на Ликовној академији у Минхену, одакле је 1912. дошао у Србију да би као добровољац учествовао у балканским ратровима. У Првом свјетском рату је са српском војском преживио њену голготу. Његово сликарство карактерише преплитање реализма, симболизма и импресионизма - у динамичком процесу сталних преображаја и потраге за препознатљивим изразом - лакоћа прилагођавања различитим формама, уз постојано увјерење да је народна традиција и извор и исходиште умјетничког подухвата. Изложбе Миловановићевих слика у периоду између два свјетска рата биле су прворазредан културни догађај, а хроничари су забиљежили да је његова изложба 1938. у Павиљону "Цвијета Зузорић" у Београду била најпосјећенија поставка у дотадашњој историји те куће. Израдио је споменике архимандриту рачанског манастира и кнезу Соколске нахије Хаџи-Мелентију у манастиру Рача, команданту Златиборског комитског одреда мајору Кости Тодоровићу у Сребреници /који су порушиле усташе у Другом свјетском рату/, српским ратницима у Младеновцу /оскрнављен 1947. уклањањем грба Србије и двоглавог орла с крстом и круном изнад грба/, споменик на Крфу погинулим војницима Дринске дивизије, мермерни иконостас у православној цркви у Младеновцу. Тог носиоца Албанске споменице и Ордена Светог Саве партизани су стријељали у Ужицу крајем новембра 1941, под оптужбом да је "енглески шпијун". Написао је роман "Лендина воденица", штампан више од пола вијека послије његове насилне смрти.

1879. - Рођен њемачки хемичар и физичар Ото Хан, професор универзитета у Берлину и Гетингену, добитник Нобелове награде за хемију 1944, који је 1957. потписао Гетингеншку декларацију, одбијајући да сарађује у развоју евентуалног западноњемачког нуклеарног оружја. Доказао је 1938. распадање рубидијума, а 1939. с Фрицом Штрасманом је открио нуклеарну фисију /цијепање/ језгра урана. Открио је и радиоактивне елементе мезоторијум, радио-торијум и - с Лизом Мајтнер - протоактинијум.

1895. - Рођена уругвајска списатељица Хуанита Фернандес Моралес, позната као Хуана Фернандес де Ибарбоуроу, једна од најистакнутијих лиричарки Јужне Америке, названа "Хуана Америке". Њена поезија одише чулношћу, пантеистичком здруженошћу с природом и песимизмом због пролазности живота. Дјела: збирке стихова "Дијамантски језици", "Дивљи коријен", "Ружа вјетрова", "Изгубљена", "Романсе судбине".

1904. - Њемачка ублажила антијезуитски закон из 1872, допустивши повратак појединих припадника тог озлоглашеног римокатоличког реда.

1907. - Рођен грчки државник Константин Караманлис, предсједник Грчке од 1980. до 1985, оснивач странке "Нова демократија". Први пут је постао премијер 1955. и на том положају је остао до 1963, кад је добровољно емигрирао. Владу је поново саставио 1974, послије пада војне хунте, одигравши кључну улогу у обнови демократије у Грчкој.

1917. - У Петрограду немирима и штрајковима почела Фебруарска револуција /догађај се збио 23. фебруара према Јулијанском календару, тада на снази у Русији/.

1917. - Умро њемачки конструктор и генерал Фердинанд фон Цепелин, који је 1900. констурисао велику ваздушну лађу - дирижабл, названу по њему "цепелин". Његова летјелица дуга 248 метара била је лакша од ваздуха, с великим балоном профилисаног вретенастог облика и моторним погоном.

1921. - Француске трупе ушле у Диселдорф и друге градове у Руру пошто Њемачка није исплатила ратну штету, према обавези из Версајског уговора као поражена страна у Првом свјетском рату.

1930. - Умро амерички државник Вилијам Хауард Тафт, предсједник САД од 1909. до 1913, први бивши шеф државе у америчкој историји који је од 1921. до смрти био предсједник Врховног суда. Током предсједничког мандата војно је интервенисао у Никарагви, која је потом била под америчком окупацијом од 1912. до 1925. и од 1926. до 1933.

1942. - Умро кубански велемајстор Хосе Раул Капабланка и Граупера, свјетски првак у шаху од 1921. до 1927. Изгубио је само једну партију у раздобљу од 1914. до 1924, по чему је јединствен у историји шаха. Титулу је освојио побиједивши у мечу њемачког велемајстора Емануела Ласкера с 4:0, уз десет ремија, а изгубио је од руског велемајстора Александра Аљехина, који га је побиједио са 6:3, уз 25 ремија. Дјела: "Основи шаха", "Моја шаховска каријера".

1942. - Јапанске трупе у Другом свјетском рату заузеле главни град Бурме Рангун. У рату је Бурма имала изузетан стратешки значај, али су Британци ту далекоисточну колонију уврстили у споредни фронт, што им се осветило у каснијим операцијама.

1950. - Совјетски маршал Климент Ворошилов објавио да је СССР испробао атомску бомбу, што је изазвало шок у САД, јер су Американци били увјерени да једини посједују нуклеарно оружје. Пометеност у Вашингтону употпунила је изјава Ворошилова да је проба извршена још 23. септембра 1949.

1954. - Закључен одбрамбени споразум САД и Јапана, чиме се Токио потпуно приклонио политичко-војном савезу Запада.

1965. - У Јужни Вијетнам искрцало се 3.500 америчких маринаца, чиме је отпочело масовно укључење копнених трупа САД у вијетнамску ратну авантуру, окончану потпуним поразом 1975. и погибијом више од 58.000 Американаца у тој земљи југоистичне Азије.

1969. - СССР ставио у стање узбуне далекоисточне трупе као знак упозорења Кини послије пограничних сукоба на ријеци Усури.

1971. - Основан хор "Колегијум музикум", академски камерни хор студенткиња Факултета музичке умјетности у Београду.

1971. - Умро амерички филмски глумац Харолд Лојд, један од највећих комичара нијемог филма. Филмови: "Сигурност на посљедњем мјесту", "Бруцош", "Чувај се, професоре", "Луда сриједа".

1983. - Умро енглески композитор Вилијам Тарнер Волтон, творац осјећајне и лирске музике неоромантичарског стила. Посебно је значајан по оркестарским композицијама, које се одликују дугом мелодијском линијом, богатом хармонијом и сложеним ритмом. Дјела: мелодрама "Фасада", ораторијум "Балтазаров пир", "Концерт за виолину".

1993. - Јужнокорејски предсједник Ким Јонг Сам смијенио двојицу кључних генерала лојалних претходним војним режимима, настојећи да учврсти цивилну контролу над армијом.

1994. - Код Дарбана у Јужној Африци погинула 64 путника приградског воза који је искочио из шина.

1996. - Окончан неуспјешни мировни мандат УН у Руанди.

1997. - Албански предсједник Сали Бериша доживио понижавајући пораз кад су побуњеници заузели град Ђирокастру, пољедње упориште владиних снага на југу Албаније.

2000. - Званично проглашен Брчко дистрикт, чиме је и формално окончан четворогодишњи арбитражни спор између Републике Српске и Федерације БиХ.

2001. - НАТО постигао договор да се дозволи контролисани повратак југословенских снага у копнену зону безбједности на југу Србије, у уски дио дуж границе са Македонијом.

2001. - Врховни савјет одбране Републике Српске у проширеном саставу у основи прихватио усаглашен текст документа о одбрамбеној политици БиХ.

2004. - Хашки трибунал објавио измијењену оптужницу против хрватског генерала Анте Готовине, која га терети за учешће у удруженом злочиначком подухвату ради присилног и трајног уклањање српског становништва из регије Крајина у периоду од 4. августа до 15. новембра 1995. године.

2014. - Авион компаније "Малезија ерлајнз", који је био на линији Куала Лумпур-Пекинг, нестао са радара изнад Јужног кинеског мора. У авиону је било 12 чланова посаде и 227 путника, од којих су двије трећине кинеских држављана.

- Данас је Међународни дан жена. Друга међународна конференција жена социјалиста је 8. марта 1910. у Копенхагену, на иницијативу њемачке револуционарке Кларе Цеткин, установила празник као знак сјећања на демонстрације америчких жена у Чикагу 8. марта 1909. Прва прослава Дана жена у Србији је одржана 1914.

Коментари 0
Повезане вијести
На данaшњи дан, 3. мај На данaшњи дан, 3. мај
На данашњи дан, 2. мај На данашњи дан, 2. мај
На данашњи дан, 1. мај На данашњи дан, 1. мај
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    23h 41m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    22h 37m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    22h 41m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    19h 34m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    13h 25m
    1