На данашњи дан преминуо "краљ рокенрола" Елвис Присли

16.08.2018. 12:48
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

На данашњи дан прије 41 годину преминуо је од посљедица срчаног удара на свом имању Грејсленд, легендарни краљ рокенрола Елвис Присли.

Рок звијезда и икона поп културе Присли је музичар чије дјело и смрт и данас изазивају велику пажњу различитих генерација широм свијета.

Рођен је 8. јануара 1935. године у Тупелу, Мисисипију. Са 13 година са породицом се преселио у Мемфис, а музичку каријеру започео је уз помоћ власника “Сан Рекордса” Сема Филипса код кога је снимио прву пјесму у каријери  “Thats Alright (Маmа)”.

Наиме, Сем је желио да ширем аудиторијуму приближи звук црне музике, а у Елвису је видио сав потенцијал да то и учини. Елвис је потписао уговор са РЦА Виктор, а пуковник Том Паркер постао је “краљев” менаџер и тако ће бити у наредне двије деценије.

Сингл “Heartbreak Hotel” који је изашао у јануару 1956. године постао је хит број један на многим музичким листама. Елвис полако осваја јавну сцену и постаје водећа фигура новог рокенрол звука. Исте године, Елвис дебитује и на филмском платну у остварењу “Воли ме њежно”. Насловна пјесма овог филма “Love Me Tender” такође је постала велики хит. Иако је углавном глумио у музичким филмовима осредње вриједности, пратеће нумере сваки пут освајале су музичке листе.

За живота Елвис је снимио 97 плоча (укључујући синглове, компилације и концертне снимке), а његово име наставило је да живи и послије смрти пошто је до сада објављено десетоструко већи број реиздања. И даље слови за личност која је, условно речено, у друштву највећих милионера у свијету шоубизниса.

Годинама је био убједљиво први на листи постхумних зарада коју саставља часопис Форбс. Елвисово имање Грејсленд у граду Мемфису у америчкој савезној држави Тенеси, гдје је и сахрањен славни амерички кантаутор, годишње посјети око 600.000 људи, што га чини најпосјећенијом атракцијом у САД послије Бијеле куће.

Елвисове личне ствари и даље на аукцијама достижу баснословне цифре. Његове пјесме су дуго година и послије смрти биле прве на Билборд листи. Свеукупно је са 149 пјесама на првом мјесту провео 996 недјеља, а једина конкуренција били су му Битлси са којима се смјењивао на врху током 60-их година прошлог вијека.

„Краљ је жив“ је појам који већина фанова славног Прислија схвата у буквалном значењу. Многи и данас сматрају да је славни музичар 1977. године инсценирао смрт на свом имању како би се у 42. години живота мирно повукао у анониму и уживао у зарађеним парама. Елвис је званично умро од срчаног удара који је изазван огромним количинама алкохола и дроге које је претходно уносио у тијело. Они који су још више склони теоријама завјере рећи ће да је Елвис умро још 1966. године и да га је наредних 11 година имитирао брат близанац који је само наводно умро на рођењу.

Иза њега су остали бројни хитови, међу којима су “Heartbreak Hotel”, “Hound Dog,” “Suspicious Minds”, “Love Me Tender”, “Jailhouse Rock”, “Are You Lonesome Tonight”, “All Shook Up”, “Can’t Help Falling in Love”.

Био је ожењен са Присилом Присли, са којом је имао једну кћерку Лизу Мери Присли. Само двадесет дана прије смрти имао је концерт у Индијанаполису, а за 17. август био је заказан наставак турнеје.

Коментари 0
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    14h 35m
    7
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    14h 40m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    15h 32m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    15h 46m
    0
  • Награђени побједници конкурса поводом обиљежавања Дана Прве сарајевске механизоване бригаде
    9h 8m
    0