На данашњи дан прије 32 годинe формирана САО Романија

09.11.2023. 09:13
0
ИЗВОР: katera.news

На данашњи дан прије тридесет и двије године формирана је Српска Аутономна Област /САО/ Романија - једна од српских области које су постојале у првој фази оснивања Републике Српске.

САО Романија је реорганизацијом српских аутономних области 21. новембра 1991. године спојена са САО Бирач и тада је настала САО Романија-Бирач која је 9. јануара 1992. године ушла у састав Српске Републике БиХ.

САО Романија-Бирач обухватала је планине Романију, Јахорину, Требевић и Сјемећ, те Гласиначко и Сарајевско поље, као и Бирач.

У саставу САО Романије и Бирча биле су општине Пале, Соколац, Шековићи, Власеница, Милићи, Олово, Хан Пијесак, Рогатица, Зворник, Братунац, Сребреница и дијелови сарајевских општина које су након Дејтонског мировног споразума припале Федерацији БиХ. САО Романија је обухватала 4.000 километара квадратних са 200.000 становника.

 

Република Српска је током оснивања и досадашњег постојања имала четири карактеристичне фазе од којих је прва оснивање српских аутономних области и регија као интегралних дијелова Југославије /до краја 1991. године/.

Друга фаза била је формирање посебног српског државног ентитета који је објединио српске аутономне области и који је федерална јединица у Југославији /јануар−август 1992. године/.

Након ове фазе, дошло је до дефинисања Републике Српске као независне државе изван БиХ и Југославије /1992−1995. година/, а четврта фаза је Република Српска као ентитет унутар БиХ након потписивања Дејтонског споразума.

Закључивањем Дејтонског споразума, Република Српска је призната као интегрални дио БиХ, као један од два ентитета.

Скупштина српског народа Босне и Херцеговине /касније Народна скупштина Републике Српске/ основана је 24. октобра 1991. године.

Посланици Скупштине 9. јануара 1992. године усвојили су Декларацију о проглашењу Републике српског народа БиХ. Овај дан се у Републици Српској обиљежава као Дан републике.

Народна скупштина је 28. фебруара 1992. године донијела Устав, као утемељење правне моћи, сигурности, легалитета и легитимитета Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан прије 31 годину формирана САО Романија На данашњи дан прије 31 годину формирана САО Романија
Почело обиљежавање 30 година од оснивања САО Романија на Сокоцу Почело обиљежавање 30 година од оснивања САО Романија на Сокоцу
Обиљежавање 30 година САО Романија на Сокоцу Обиљежавање 30 година САО Романија на Сокоцу
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    23h 11m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    23h 15m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    20h 8m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    13h 59m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    22h 5m
    0