На конкурс расписан за пријем 40 шофера, јавило се шест људи

19.08.2019. 10:14
0
ИЗВОР: Avaz.ba

БиХ се посљедњих година суочава са масовним губитком радне снаге, која своје знање и вјештине, за већу плату, нуди изван граница Босне и Херцеговине. Иако у највећој мјери одлазе медицинари и ИТ стручњаци, све је евидентнији и масовнији одлазак возача аутобуса и камиона, а бројна превозничка предузећа суочавају се са дефицитом радне снаге.

Шест људи

Зеничко предузеће “Зеницатранс” муку мучи са проналаском кадра. На конкурс расписан за пријем 40 возача, јавило се свега шест људи. Дармин Терзић, директор “Зеницатранса”, у контакту је с другим фирмама и предузећима у БиХ и овај проблем имају сви.

– Возачи аутобуса обично имају положене све категорије па користе ту чињеницу и масовно одлазе у иностранство да возе камионе и шлепере. Мањи дио њих иде вани да вози аутобус. Иако добијају већу плату, услови су бољи овдје, јер нисте одвојени од породице и не проводе цијели живот на точковима, како је то случај тамо – говори он.

Не крије да су некад у овом дугогодишњем предузећу постојале листе чекања за возаче аутобуса, а да се посљедњих година на конкурс јави тек понеки возач.

– То је довољан аларм. Ако се хитно нешто не предузме, брзо ће доћи до колапса превозничких предузећа у БиХ и неће имати ко возити аутобусе. Морају се побољшати услови рада, односно да плате прате трошкове живота – истиче он.

Безизлазна ситуација

Иначе, просјечна плата возача аутобуса износи око 1.000 КМ, плус топли оброк. Возачи за иностране линије на тај износ добијају и дневницу од 50 КМ.

Ипак, возача аутобуса све је мање у БиХ, а превозници се налазе у безизлазној ситуацији. Уколико систем не предузме нешто, предузећа ће бити приморана ставити кључ у браву.

Годишње обуче 40 кандидата

Зекија Ахметспахић власница је аутошколе која од 2002. године нуди могућност полагања испита за возача аутобуса.

– Од тада до данас, не примијетимо пад, напротив, годишње обучимо 40 кандидата. Али, сви они још током саме обуке већ имају уговорен посао изван БиХ. Кад добију возачку дозволу, одлазе вани да раде, јер су доста боље плате, као и услови – каже она.

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO) Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
Превозници у сталној битки за возаче Превозници у сталној битки за возаче
Најављено појачано кретање возила Еуфора у наредне двије седмице Најављено појачано кретање возила Еуфора у наредне двије седмице
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    16h 13m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    15h 29m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    12h 45m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    11h 7m
    0
  • Данас Марковдан
    19h 55m
    0