На лагерима се кисели 20 милиона литара млијека

29.08.2020. 10:24
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Мљекарска индустрија је до сада у најтежој ситуацији, тврде представници пољопривредних удружења из оба ентитета. Кажу да су вишкови млијека огромни, чак 20 милиона литара је на лагеру и нема се коме дистрибуирати.

Позивају ентитетске владе, али и Вијеће министара, односно ресорног министра, да искористи механизам који му је омогућен и да на одређено вријеме забрани увоз млијека у БиХ како би се искористили ови вишкови, јер како истичу, то је једини начин да се ублажи удар на мљекарску индустрију, који ће бити још жешћи на јесен.

Неџад Бићо, предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ, за "Независне" каже да су велики вишкови млијека, као и меса.

-Мљекари, али и остали пољопривредни произвођачи чекају сад како ће ентитети и држава реаговати. Велики вишкови млијека на лагерима чекају, што је очит показатељ смањене потрошње, док се производња повећала- каже Бићо.

Истиче да нема потпуне податке о томе колики су вишкови млијека у Федерацији БиХ, али да у овом тренутку у цијелој БиХ има око 20 милиона литара млијека вишка.

-То је прерађено млијеко које стоји у магацину. И у маркетима се може видјети како се обарају цијене само да то млијеко иде. Већ га има по 0,90 КМ, а домаћи произвођачи се и поред тога не могу такмичити са увозницима- објашњава Бићо.

Тврди да су мљекари у великим губицима, јер је потрошња пала, а туриста и дијаспоре нема.

-Све се на то ослањало, и производња млијека, и меса, и поврћа. Све је стало, а увоз иде. И ово мало нашег што би требало да се прода, јефтина роба из увоза блокира- каже Бићо.

Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредника Републике Српске, за "Независне" каже да је мљекарска индустрија у великом проблему, јер слиједи пад цијена млијека и немогућност откупа.

-У мљекари у Козарској Дубици складиште млијеко у великим количинама. Мљекаре су до крајњег момента плаћале договорену цијену. Нећу рећи да је добра, али је плаћана и плаћа се и даље, али ће у оваквој ситуацији бити присиљени да је смање. Ми смо тражили од Радована Вишковића, предсједника Владе РС, да нас прими и очекујемо сваки дан састанак с њим, да покушамо да саслуша и он нас и ми њега и да кажемо шта ћемо радити, хоћемо ли разваљивати пољопривреду или нећемо. Ситуација је иста и што се тиче меса. Обећали су да неће мјесец дана увозити месо, увозе као што су и увозили, слагали су министра Кошарца. Купус је заоран, кромпир је родио. Влада РС је помогла сјетву максимално, све је било добро док то није родило, кад је родило и кад смо пошли убирати плодове, тад смо видјели да нигдје ништа не можемо продати- каже Усорац.

Адин Факић, директор сарајервске мљекаре "Милкос", за "Независне" каже да и ова мљекара има вишкове, али да се засад некако сналазе.

-И ми смо у сличној ситуацији као и остатак мљекарства у БиХ, а таква ситуација је у цијелом свијету. Специфично је за БиХ да има велики број људи који живе и раде у иностранству, да БиХ посјећује велики број туриста и да смо ове године остали без тих директних посјета, што је смањило потрошњу и што је додатно угрозило и угоститељски сектор, који је велики потрошач наших производа- каже Факић.

Објашњава да на укупне пословне резултате утичу и лоша сезона у Црној Гори, а и у Хрватској, која је нешто мало боља.

-Кад узмете све то скупа, на нивоу БиХ и земаља у окружењу, гдје пласирамо своје производе, логично је да ће довести до ове ситуације- каже Факић.

БиХ, како каже, нажалост, нема одбрамбени систем који се односи на робне резерве, али може да искористи механизам сезонске заштите од увоза млијека из иностранства те да на тај начин реагује у складу са политиком ЕУ, с обзиром на то да постоји та могућност.

-Све друге опције су у овом тренутку неизвјесне- казао је Факић.

Коментари 0
Повезане вијести
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    22h 6m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    20h 50m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    15h 35m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    12h 34m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    12h 40m
    0