На Ликовној колонији "Бели вук" учествује девет умјетника из Српске и Србије

24.06.2023. 21:44
0
ИЗВОР: srna.rs

У Културном центру Источно Ново Сарајево вечерас је отворен пети сазив Ликовне колоније "Бели вук" на којој учествује девет умјетника из Републике Српске и Србије, а тиме је званично почела и манифестација "Принципови дани" која траје до четвртка, 29. јуна.

Учесници овогодишње колоније "Бели вук" су Немања Окиљевић, Теофил Окиљевић, Душан Недов Продана, Страхиња Костић, Павле Цвијановић, Срђан Салат, Владимир Милановић, Јован Дошеновић и Тања Дурсун.

Селектор ликовне колоније Милош Поповић истакао је да учесници долазе из Београда, Жабља, Требиња, Фоче, Бањалуке и Источног Сарајева.

- Учесници ликовне колоније ће боравити у селу Тврдимићи гдје ће стварати своја дјела, нису ограничени у избору теме, мада је сигурно да ће пронаћи инспирацију у пејзажима и знаменитим личностима овог краја - изјавио је Поповић новинарима.

Поповић је напоменуо да се колонија традиционално одржава у оквиру "Принципових дана", а циљ као и сваке године јесте промоција Тврдимића као туристичког бисера општине Источно Ново Сарајево, те међусобно дружење и упознавање учесника.

- Имали смо доста умјетника који имају значајну улогу како кад нас, тако и иностранству, а поједини су овдје дошли као неафирмисани - истакао је Поповић, напомињући да су већином дјела настала током ликовних колонија у фундусу Културног центра, а одређени број је стављен на хуманитарне аукције.

Академски сликар Душан Недов Продана исткао је да му је драго што четврти пут учествује на овој ликовној колонији, јер су домаћини добри и одавде увијек носи само лијепе утиске.

- Пракса је показала да је потребно слику донети, а другу радити овде, јер током нашег боравка домаћини се труде да нам доста тога и покажу и посећујемо разна места. Волим овде да дођем, јер и порекло мојих родитеља је одавде, тако да ме и то везује за ово подручје - истакао је Продана.

Теофил Окиљевић из Требиња први пут учествује на ликовној колонији "Бели вук", а бави се вајарством.

- Част ми је и задовољство што сам овдје и што ћу стварати у лијепом амбијенту, а имам у плану да урадим скулптуру која ће повезати цијели овај простор - истакао је Окиљевић.

Умјетници ће имати прилику да стварају дјела до сриједе, 28. јуна, када ће бити уприличена изложба петог сазива ликовне колоније у Културном центру Источно Ново Сарајево.

У оквиру манифестације "Принципови дани" сутра ће у Културном центру Источно Ново Сарајево од 20.00 часова бити представљена збирка одабране родољубиве поезије под називом "Вила са Кошара" аутора Невена Милаковића.

Коментари 0
Повезане вијести
Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
Одличним ученицима 50 одсто јефтиније полагање возачког испита Одличним ученицима 50 одсто јефтиније полагање возачког испита
Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО) Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    12h 52m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    12h 32m
    1
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    15h 55m
    0
  • На данашњи дан формирана Војска Републике Српске
    16h 52m
    12
  • Састанак о уређењу и одржавању гробља “Црквице”
    13h 49m
    0