На Палама почео са радом Институт историјских наука

29.07.2023. 11:29
4
ИЗВОР: srna.rs

На Палама је почео са радом Институт историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву, чији је циљ интензивирање научно-истраживачког рада у области историјске науке који ће допринијети његовању културе памћења засноване на историјским чињеницама, рекао је Срни вршилац дужности директора Института Драга Мастиловић.

Мастиловић је рекао да је мисија Института оспособљавање младих научника за бављење историјском науком, публиковање научних монографија, студија и зборника историјских докумената, што ће допринијети значајном повећању научне историографске продукције у Републици Српској.

Институт ће се првенствено бавити истраживањем историје српског народа на простору данашње БиХ од раног средњег вијека до савременог доба.

- Видно мјесто у раду Института имаће истраживање оних дубинских историјских процеса који су довели до стварања Републике Српске, а посебна пажња биће посвећена истраживању, проучавању и публиковању чињеница о геноциду који је над српским народом провела Независна Држава Хрватска у периоду Другог свјетског рата - рекао је Мастиловић.

Према његовим ријечима, један од приоритета биће рад на оспособљавању младих научних кадрова и интензивирање научно-истраживачког рада у области османистике, која је у Републици Српској сасвим запостављена.

- Вијекови српске историје похрањени су у документима османских архива, а те документе, нажалост, тренутно нема ко да чита и истражује, што ствара велике празнине у историографији у Републици Српској - рекао је Мастиловић.

Он је као приоритет навео и борбу против ненаучне и злонамјерне ревизије историје, посебно Другог свјетског рата, а која је посљедњих година јако актуелна.

У складу с тим, најавио је Мастиловић, прва значајнија активност Института биће организовање међународног научног скупа о теми "Други свјетски рат у свјетлу историјских чињеница и историјског ревизионизма".

Планирано је да научни скуп буде одржан 10. и 11. новембра, а имајући у виду значај теме и чињеницу да руски историчари предњаче у истраживању наведене проблематике, научни скуп ће заједно са Институтом историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву, организовати и Руско историјско друштво, Институт за славистику и Историјски институт Руске академије наука.

- Ове познате и признате научне институције изразиле су спремност да и у будућности буду стратешки научни партнери Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву - рекао је Мастиловић.

Он је навео да ће Институт функционисати у саставу Универзитета у Источном Сарајеву као његова осамнаеста организациона јединица.

- Институт је формиран захваљујући великом труду и залагању руководства Универзитета, првенствено ректора Милана Кулића, али и уз пуно разумијевање и подршку ресорног министра Жељка Будимира, као и руководства општине Пале и града Источно Сарајево - нагласио је Мастиловић.

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Tanja 30.07.2023. 10:34
    A navikao da troši državne pare preko tzv. reprezentacije i putnih troškova. Putovao kao dekan stalno o fakultetskim trošku dok je fakultet propadao. Uhljebio i ženu i sve svoje poslušnike na novim radnim mjestima.
  • Generic placeholder image
    Vuxan 30.07.2023. 09:27
    Slažem se sa prethodnim komentarima, sve su u pravu. Samo lični interes. Muka mi od ovakvih akademaca. Još dvadesetak novih budžetskih usta na siromašni meni Univerziteta.
  • Generic placeholder image
    Miro 29.07.2023. 22:35
    Ništa drugo nego uhljebljenje partijskog vojnika, pošto više nije dekan mora se biti direktor nečega
  • Generic placeholder image
    Перо 29.07.2023. 21:21
    Остао/ли без студената на историји и без фотеље декана на Филозофском факултету, па дај Институт оснивај, дај фотељу директора, да се прима плата низашта. Сеоски ђилкош/гуслар из околине Гацка. Универзитет у Источном Сарајеву са оваквима пропада, полако али сигурно.
Повезане вијести
У недјељу гусларско вече у Палама У недјељу гусларско вече у Палама
У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
Васкршња туцијада у Палама Васкршња туцијада у Палама
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    1h 13m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    37m
    0
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    21h 30m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    15h 21m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    31m
    0