Нацистичка Њемачка прије 83 године бомбардовала Београд

06.04.2024. 10:10
0
ИЗВОР: srna.rs

Нацистичка Њемачка је на данашњи дан 1941. године напала Краљевину Југославију и бомбардовала Београд.

Напад је услиједио без објаве рата Југославији, а нацистичке ваздушне снаге бомбардовале су Београд у више налета нанијевши огромна разарања и усмртивши скоро 4.000 људи.

Бомбардовање Београда почело је на православни Васкрс у 6.30 часова ујутро и тог, 6. априла 1941. године напад је поновљен још три пута, да би 7. априла град био поново бомбардован, као и 11. и 12. априла пред долазак њемачке војске у град.

У бомбардовању је уништено скоро 50 одсто стамбеног фонда града, а међу уништеним објектима била је и Народна библиотека на Косанчићевом венцу са више од 350.000 књига, разорени су бројни вјерски и образовни објекти, склоништа и болнице.

У нападу је учествовало укупно 880 авиона, избачено је око 440 тона разорних и запаљивих бомби, а коришћене су и специјалне падобранске мине од 1.000 килограма, чија је експлозивна моћ изазивала страховита разарања, наводи се на сајту Музеја града Београда.

Уништено је 9.365 стамбених зграда, а водоводна мрежа оштећена је на 360 мјеста.

Тачан број жртава бомбардовања никада није утврђен јер је одређен број страдалих трајно остао затрпан под рушевинама, али се процјењује да је погинуло између 2.200 и 4.000 људи.

Више стотина људи погинуло је у јавним склоништима која су такође била мета ваздушних напада – у порти Вазнесењске цркве, Карађорђевом парку и другима.

Према појединим информацијама, југословенска противваздухопловна одбрана оборила је више од 40 њемачких авиона, а у борбама је погинуло и 11 југословенских пилота.

Напад на Југославију извршен је и копненим путем, из више праваца.

Њемачке, италијанске и мађарске трупе продрле су на територију Југославије из правца Италије, Аустрије, Мађарске, Румуније, Бугарске и Албаније.

Ова инвазија која се назива и Априлски рат завршена је 17. априла 1941. године окупацијом и подјелом Југославије између Сила Осовине.

Коментари 0
Повезане вијести
Младић избоден ножем у парку! Младић избоден ножем у парку!
Прекинута "Гимназијада": Ученик претукао професора Прекинута "Гимназијада": Ученик претукао професора
Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду
Најчитаније
 • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
  13h 47m
  0
 • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
  13h 54m
  3
 • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
  10h 36m
  0
 • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
  5h 14m
  0
 • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
  5h 46m
  0