Награђени средњошколци приказали своје апликације у м:тел-у

08.04.2022. 15:14
0
ИЗВОР: katera.news

Након што је завршен "Regionalni app izazov" , у којем су учествовали средњошколци из Србије, Црне Горе и БиХ,  компанија м:тел је организовала додјелу награда најбољима из БиХ у овом изазову!

Најбољим тимовима из БиХ који су на овогодишњем "Regionalnom app izazovu" направили најбоље апликације додијељене су вриједне награде, у пословној згради компаније м:тел у Бањалуци. Награде је додијелила генерална директорица ове компаније Јелена Триван, искористивши прилику да поздрави, али и лично упозна ове младе талентоване људе.

- Драго ми је да данас можемо да покажемо доказ ентузијазма како професора тако и ових младих људи које друштво врло често третира на начин да ни за шта нису заинтересовани. Ово је прилика да видите да јесу заинтересовани, али им је потребна помоћ друштва, односно да компаније и друштво препознају да су то другачије генерације са другачијим идејама и интересовањима, те да их је само потребно усмерити на прави начин. Ми као компанија сматрамо да промена начина и концепта живота код младих генерација који су усмерени на телефоне и компјутере не мора само по себи да значи њихову десоцијализацију, него само усмерење на другачији извор информација - рекла је она.

Триван је додала да младе генерације не седе за рачунаром и телефоном само играјући игрице или бивајући на различитим бесмисленим апликацијама, него и онде где се може учити, сазнавати нешто ново и радити нешто паметно.

Према њеним ријечима, м:тел је на неки начин натјерао, односно замолио ученике, помогао им да размишљају другачије, ван граница школског програма, да пробају препознати шта су то потребе данашњег друштва које они могу да разријеше кроз нове апликације које сами израђују.

- Добили смо најневероватније одговоре на овај наш позив, а у виду управо ових апликација које данас овде видимо. Волела бих да у нашој понуди буде много њихових идеја, а као и нашим стипендистима, студентима ЕТФ-ова, напомињем да су и овим младим људима наша врата отворена. Спремни смо не само да подржимо ваше апликације, него да их ставимо у своју понуду, да их платимо и унапређујемо - нагласила је Триван.

Најбољом апликацијом овогодишњег "Regionalnom app izazovu", чији је домаћин био м:тел Црна Гора, проглашен је Дневник пчеларства, тима "Widgetry" из Средњошколског центра „Јован Цвијић“ Модрича, односно ученика трећег разреда ове школе Андреја Вујића.

Његова менторка проф. Кристина Горановић, овим поводом је нагласила да је поносна што је Андреј својим радом и знањем успио да представи своју школу, али и град, и учини препознатљивим у области рачунарства и програмирања.

- Било ми је задовољство да радим са Андрејем као учеником, јер сам имала прилику и ја нешто ново да сазнам. Управо рад са талентованим ученицима даје прилику за размјену искустава и знања између професора и ученика. Захвалила бих компанији м:тел што организује оваква такмичења, јер даје прилику младим људима да покажу своје знање. Надам се да ће у будућности из наше школе на овом такмичењу бити још већи број такмичара - нагласила је Горановићева.

Поред ове награде, у оквиру такмичења проглашени су и добитници Специјалне награде за иновативност „Снага иновације  - Игор Осмокровић“, која је ове године припала тиму „Фокус покус“ из Гимназије Бања Лука и њиховој апликацији SteamGate. Чланови овог тима су ученици четвртог разреда Николина Гатарић, Сава Малиновић и Никола Вујковић, а њихова менторка проф. Данијела Штрбац Улетиловић.

Она је захвалила компанији м:тел што је поново организовала такмичење у изради апликација.

. Сјајан је осјећај радити са талентованим ученицима. Гимназија Бања Лука је уз Апп такмичење од самог почетка и поносна сам што су наши ученици увијек били у врху. Заиста нема веће награде од тога када заједно направимо нешто квалитетно. Та срећа и тај осјећај је највећа награда - изјавила је Штрбац Улетиловић.

Ово је била и прилика да обје екипе прикажу своје идеје, као и готове апликације за које су освојиле награду, након чега им је награде, лаптопе и телефоне, уручила генерална директорица Јелена Триван.

Подсјећамо, Телеком Србија, м:тел БиХ и м:тел Црна Гора, као чланице Телеком Србија групе, организовале су пето по реду такмичење у изради апликација за мобилне уређаје "Regionalni app izazov" који је и ове године организован путем видео-конференције. Најбољим програмерима у оквиру Регионалног апп такмичења проглашени су тимови из Модриче, Сенте, Подгорице и Бањалуке.

App такмичење које организују компаније мтс, м:тел БиХ и м:тел Црна Гора је пројекат који ће наставити да окупља младе људе из три земље региона, те награђивати праве вриједности које они својим примјером промовишу. 

Коментари 0
Повезане вијести
Ваше празнично путовање може да почне уз м:тел роминг тарифне опције Ваше празнично путовање може да почне уз м:тел роминг тарифне опције
"Бања Лука Фест" и ове године уз подршку компаније м:тел "Бања Лука Фест" и ове године уз подршку компаније м:тел
Признање Златни грб града Бањалука уручено Јелени Триван Признање Златни грб града Бањалука уручено Јелени Триван
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    19h 9m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    19h 53m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    23h 58m
    0
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    9h 29m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    13h 33m
    0