Најбоље земље за пензионере: За мало новца нуде готово све

17.01.2024. 20:50
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Они срећнији пензионери, чије пензије износе преко 1000 марака и више, свој животни стандард могли би повећати пресељењем у једну од земаља које су на гласу као пензионерске оазе.

Магазин "Интернатионал Ливинг" већ дуги низ година израђује међународни индекс пензионисања те промовише најбоље земље за живот у пензији.

У израчунавању индекса не посматрају се само трошкови живота, већ и бројни други фактори који утичу на животни стандард. Тако се у обзир узимају, између осталог, клима, политичка стабилност, здравствена заштита, инфраструктура и очување околине.

Ове су земље проглашене најбољим мјестима за пензионере у 2024. години:

Костарика

Хваљена као Швајцарска Средње Америке, Костарика је 1948. укинула војску, преусмјеривши новац у здравство и образовање. Међународно је призната по својој посвећености заштити околине; четвртина земље налази се под националним парковима и резерватима за дивље животиње.

У Костарици је јавни здравствени систем, Ла Цаја, доступан становницима без плаћања. Међутим, након што постанете резидент, морате плаћати 13 до 15 одсто свог пријављеног мјесечног прихода у систем здравствене његе. Многи становници такође купују приватне полисе осигурања преко осигуравајућих друштава.

Најбоље медицинске установе су у главном граду. У Сан Хозеу се налазе три приватне болнице с акредитацијом ЈЦИ-ја, највишом међународном акредитацијом за медицинске центре. А бројне приватне клинике отворене су широм земље. Осим тога, јавни систем има више од 29 болница и готово 250 регионалних клиника, што олакшава проналажење здравствене његе у цијелој земљи.

Многи пензионисани парови тврде да је у Костарици довољно око 1.800 евра мјесечно - укључени су сви трошкови, чак и кућна помоћница - за угодан живот.

Португал

Здравствена њега у Португалу једна је од најбољих на свијету и то по приступачним цијенама, а многи локални становници, нарочито млађа генерација, говоре енглески. Уз то, Португал је континуирано рангиран као једна од најсигурнијих земаља. Стопа криминала је ниска, а оружано насиље готово да не постоји.

Колики је просјечни буџет потребан за живот у тој земљи? За брачни пар - око 2000 евра.

Нека од популарнијих мјеста за усељенике су регија Алгарве, смјештена на јужној атлантској обали Португала, те градови Лисабон, Порто и Коимбра.

Мексико

Мексико има за свакога понешто: рустикалне градове и елегантна одмаралишта, простране плаже, бујне џунгле, пустиње и планине прекривене снијегом.

Изврсно је одредиште за пензионисање јер ондје можете живјети као милионер по цијену стила живота средње класе. Процјена је да је за брачни пар мјесечно довољно око 2100 евра за покривање свих трошкова, од најма и помоћи у кући до забаве и ресторана.

Мексико има ПДВ од 16 одсто, из чега је изузета храна. Порез на имовину ријетко износи више од 180 евра годишње и плата се у паушалном износу на почетку године.

Медицинска њега у Мексику је изврсна. Већина болница је модерна, добро опремљена и савршено чиста. Многи љекари образовали су се у САД-у, Канади или Европи. Ако одлучите приватно плаћати здравствену његу, планирајте потрошити између 45 и 70 евра за посјет специјалисту; накнадни прегледи, ако су потребни, обично су укључени у тај износ. Ако су ваше потребе једноставне, већина апотека нуди консултације у којима можете посјетити љекара за мање од пет евра.

Панама

Панама има својих проблема. Неучинковиту владу, правосуђе и лош систем прикупљања смећа. С друге стране је врло модерна кад је ријеч о брзом интернету и раширеним онлине услугама.

Велики плус су јој угодна тропска клима и пјешчане плаже. Нуди квалитетну и приступачну здравствену његу, нема пореза на доходак из иностранства, а порези на некретнине су ниски. Брачни пар може ондје добро живјети за 2300 евра мјесечно или мање, укључујући станарину. Мали градови у руралним подручјима далеко су јефтинији него ако одаберете живјети у главном граду Панама Ситију.

Шпанија

Шпанија је већ дуго на гласу као једно од најбољих одредишта за пензионере, нудећи јединствену мјешавину богатих културних искустава, повољне климе и високог квалитета живота.

Угодан животни стил може се одржати с мјесечним буџетом у распону од 1800 до 3000 евра. У великим центрима попут Мадрида или Барселоне трошкови живота могу ескалирати, нарочито у погледу смјештаја. Изнајмљивање једнособног стана у овим метрополама може коштати готово половину мјесечне пензије. Супротно томе, одабир регија као што су Валенсија и Андалузија биће јефтинији.

Осим тога, Шпанија се може похвалити снажним здравственим системом те се он стално сврстава међу најбоље на свијету. Пензионеру који се доселио у Шпанију почетни приступ здравственој њези вјероватно ће бити путем приватног здравственог система, чији основни мјесечни трошкови износе око 100 евра.

Након пет година боравка у земљи усељеници аутоматски стичу статус сталног боравка и приступају јавном здравственом систему, наводи "Тпортал"

Коментари 0
Повезане вијести
Седам пензионера у Српској прима пензију већу од 3.000 КМ Седам пензионера у Српској прима пензију већу од 3.000 КМ
Трново: До 8. маја пријаве за бањску рехабилитацију Трново: До 8. маја пријаве за бањску рехабилитацију
Србија исплаћује 13.000 пензионера у Републици Српској Србија исплаћује 13.000 пензионера у Републици Српској
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    23h 55m
    10
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    14h 50m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    13h 39m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    16h 16m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    16h 21m
    0