Највећа заинтересованост и даље за медицинску школу и ИТ техничаре

01.09.2023. 12:59
0
ИЗВОР: srna.rs

Предсједник Актива директора средњих школа Сарајевско-романијске регије Бранка Ковачевић рекла је данас Срни да је у 10 средњих школа ове регије у први разред уписано око 1.000 ученика, који су највише интересовања исказали за медицинску школу, економску, ИТ и техничаре рачунарства, као и за Гимназију.

Ковачевићева је раније навела да су у саобраћајној струци ученици могли да изаберу ново занимање - техничар логистике и шпедиције, за коју је показана заинтересованост.

Према њеним ријечима, дефицитарна занимања трећег степена у овој школској години су кувар, ауто-електричар, ауто-механичар, инсталатер, бравар, заваривач, трговац, али да, без обзира на то што пружају могућност бржег запошљавања и већа финансијска примања, није владала велика заинтересовност ученика.

У 20 основних школа на подручју Сарајевско-романијске и горњодрињске регије почела је настава у новој школској години за 8.343 ученика, од којих су 924 првачића, изјавила је данас Срни предсједник Актива директора основних школа двије регије Јелена Чанчар.

Она је напоменула да је ријеч о 18 основних и двије музичке школе.

Чанчарева је подсјетила да су током распуста школе урадиле мање санације у виду поправки, кречења школских простора и слично.

У претходном периоду у основим и средњим школама одржана су савјетовања представника Републичког педагошког завода и Министарства просвјете и културе на којима су представљене нове мјере које се односе на јачање безбједности ученика и запослених.

Од данас ће у школама бити присутни школски полицајци с циљем превенције вршњачког насиља и малољетничке делинквенције.

У Републици Српској данас је почела настава за око 118.000 ученика. У Српској је 187 основних и 96 средњих школа, од чега је шест приватних.

Коментари 0
Повезане вијести
Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    12h 5m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    3h 3m
    6
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    11h 29m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    9h 44m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    11h 23m
    0